In 2005, greii pesedisti de atunci, in frunte cu noul lor presedinte Mircea Geoana, se reuneau la Brasov. Printre ei si Liviu Dragnea, pe atunci doar util. La orice. Disponibil pentru orice. Inca nu avea un scaun dedicat la masa puterii, pe care insa si-l dorea cu sete.
Si Liviu Dragnea a tinut atunci un discurs pe care unii participanti si-l amintesc acum cu un frison: "Noi trebuie sa fim ca Mafia", le-ar fi spus Liviu Dragnea liderilor PSD de-abia iesiti din epoca Nastase-Iliescu. Se referea la acea cultura de organizatie impenetrabila vazuta prin filme ca "Nasul". Dupa ea tanjea.
Ajuns in timp nu doar la masa puterii, ci detinatorul ei unic, Liviu Dragnea si-a indeplinit obiectivul, dar pana la un punct. Da, PSD este comparat de multi cu Mafia. Numai ca marii "nasi" ai clanurilor mafiote din filmele care l-au inspirat pe Liviu Dragnea mai aveau ceva pe langa putere: aveau stil, stiinta profunda a jocului si o doza de intelepciune in gestionarea ei. Cand si-o pierdeau, plateau cu viata.
Asa cum este pe cale sa plateasca acum Liviu Dragnea cu viata sa politica si a PSD, daca acesta nu se trezeste macar in ceasul al XII-lea. Cel care se visa un fel de Al Capone se apropie vertiginos de o criza majora cu 4 piloni.
Unul economic, pentru ca economia supraincalzita de consum desantat fara investitii si lovita in plin de pesta porcina gafaie si la un moment dat va crapa. In spatele cresterii economice se aduna dezechilibre uriase care in curand nu vor mai putea fi cosmetizate. Nu e intamplator ca rezerva la dispozitia primului ministru este zero, dupa cum a recunoscut ministrul de Finante, iar rezerva valutara a scazut substantial.
Economia si planurile antiJustitie ale lui Liviu Dragnea, pentru care ele reprezinta ultima carte de jucat, vor genera probabil noi proteste de strada. Acestea impreuna cu furia lasata in urma de represiunea din 10 august, pe care 63% dintre bucuresteni o condamna (Pieleanu dixit!) vor constitui pilonul social al crizei.
Din punct de vedere politic, se manifesta deja criza interna, in partid, si semnele sunt ca ea se va amplifica, cu efecte deja evidente pe situatia din coalitie. Calin Popescu Tariceanu are toate motivele sa isi doreasca un Liviu Dragnea cat mai slab si un PSD cat mai tulburat din care sa extraga halci electorale.
Si mai exista un pilon extrem de grav, extern. Dementa unor declaratii dincolo de aberatie ale lui Liviu Dragnea si Darius Valcov au reusit sa faca Departamentul de Stat sa sara in apararea Germaniei. Este fara precedent in epoca Trump. Dar iata ca ceea ce fac Dragnea si Valcov este considerat peste aceasta adversitate.
Germania este complet antagonizata si declaratiile lui Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, sunt doar un varf de lance. Furia tacuta e cu mult mai mare.
Cat de lipsit de inteligenta politica sa fii sa nu intelegi ca joaca de-a simbolurile de maxima sensibilitate pentru Germania si tusele groase "neamt - Hitler - gazare" sunt pentru unul dintre cele doua motoare ale UE mai rele decat injuraturile de mama?
Israelul, cu care PSD se lauda ca fiindu-i un mare aliat, a fost lovit si el in plin de folosirea acestei simbolistici, de aruncarea ei in derizoriu mai precis, la care desigur s-a adaugat si cotonogirea turistilor israelieni de jandarmii romani in seara de 10 august.
Ni se mai vinde si gogorita ca Washingtonul moare dupa Dragnea si numai ambasadorul Klemm este de vina pentru luarile de pozitie dure. Aiurea! Ambasadrul Klemm da glas indicatiilor primite de la Departamentul de Stat.
Dragnea si PSD sunt in acest moment complet izolati in plan extern, complet nefrecventabili. Si, din pacate, Romania odata cu ei.
Cand comisarul pentru Buget, Gunther Oettinger, a vorbit despre tarile care pun in pericol UE, nu s-a referit la Dragnea, s-a referit la Romania, alaturi de Polonia, Ungaria si Italia.
Deja este aproape oficial ca vom ramane din toamna ciumatii UE, dupa ce vom fi decuplati de Bulgaria, careia ii va fi ridicat MCV.
Iar convocarea Vioricai Dancila in Parlamentul European pentru a da socoteala pentru represiunea din 10 august este, in opinia multora, pe langa o umilinta majora si primul pas catre aplicarea articolului 7 al Tratatului, adica suspendarea dreptului de vot. Si, de notat, pentru aceasta convocare au votat si socialistii, adica fratii din PES ai PSD.
Si asa cum arata acum conducerea Romaniei preluarea din ianuarie a presedintiei semestriale a Consiliului UE este o perspectiva de cosmar. Nimeni nu poate concepe o presedintie cu aceasta garnitura de papuasi politici in fata carora prima tentatie e sa ascunzi argintaria si portelanurile. Ce nu fura fac tandari.
Deja se discuta, pe surse, despre scenariul ca Romania sa fie sarita de la exercitiul presedintiei rotative. Nu e inca oficial, dar chestiunea este foarte serioasa si personal cred ca, daca nu se va schimba ceva in urmatoarele saptamani, UE ar putea fi obligata la o decizie.
Nimeni nu-si poate asuma riscul ca acesti papuasi politici, dupa ce au aruncat in derizoriu Romania, sa arunce in derizoriu si UE, cu atat mai mult cu cat presedintia primelor 6 luni din 2019 va fi una speciala, mai ales in ultimele luni cand UE va trece prin alegeri plus Brexit-ul.
Vorbele furioase ale lui Gunther Krichbaum s-ar putea dovedi profetice: "Presedintia Consiliului UE pe care o va detine Romania anul viitor pare ca a esuat inainte de a incepe".
Si CU SIGURANTA alti... Vezi tot