Cazul Dragnea lipseste din Constitutie

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 17:48
4608 citiri
Cazul Dragnea lipseste din Constitutie
Foto: Arhiva

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis, luni, in judecata pentru fraudarea referendumului, fapta comisa inainte de a-si prelua mandatul in Guvernul Ponta. Constitutia nu spune daca el poate fi sau nu suspendat de presedintele Romaniei.

Articolul 109 din Constitutia Romaniei prevede urmatoarele:

(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala.

La randul ei, Legea privind responsabilitatea ministeriala, legea 115/1999 republicata in 2007, spune la articolul 7 alin. (2) ca "pentru savarsirea altor infractiuni, in afara exercitiului functiei lor, membrii Guvernului raspund potrivit dreptului comun".

Profesorul Ioan Stanomir a explicat pentru Ziare.com ca, in opinia sa, "trimiterea in judecata care sa antreneze suspendarea din functie trebuie sa fie definita printr-o relatie intre fapta de care ministrul este acuzat si functia pe care o ocupa".

"Ceea ce inseamna ca in situatia in care trimiterea in judecata se face pentru o fapta realizata in exercitiul functiunii sau in legatura directa cu acest exercitiu al functiunii suspendarea intervine automat.

In cazul Dragnea e o problema delicata. Din pacate, Constitutia noastra nu precizeaza in mod clar ce se intampla daca trimiterea in judecata se face pentru fapte care nu au legatura directa cu functia pe care o exercita ministrul respectiv", a declarat profesorul Stanomir.

In schimb, acesta subliniaza faptul ca desi in cazul Dragnea nu este vorba despre o fapta savarsita in exercitarea functiei de ministru "trebuie retinut ca trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului poate fi un semnal de natura politica, semnal care trebuie luat in considerare".

"Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului este un eveniment suficient de important si suficient de grav pentru ca sa justifice demisia domniei sale", a mai comentat profesorul Stanomir.

In schimb, premierul Victor Ponta a declarat luni, la scurt timp de la aflarea vestii ca Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, ca nici nu se pune problema suspendarii acestuia de catre presedinte sau a demiterii sale din Guvern.

Ponta despre trimiterea in judecata a lui Dragnea: Nici vorba sa-l demitem din Guvern (Video)

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, luni, alaturi de alte 74 de persoane, in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum". Dragnea este acuzat de procurori de "infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite"

Liviu Dragnea, trimis in judecata

Bomba in dosarul referendumului: De unde stia Dragnea cati oameni au votat "Da" pe parcursul zile

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit primul termen al procesului la data de 18 februarie 2014.

Citește și:
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că aproximativ 370.000 de români merg anual la schi în Austria, însă a subliniat că există alte destinații europene cu condiții chiar mai...
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Senatul a adoptat tacit miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul,...
Comentarii
Poza nolticus
nolticus
rank 5
Poza USL si prostii ei
USL si prostii ei
rank 5
......din politica si PSD .Aici nu e vorba de raspundere politica...