De ce Inalta Curte respinge cererile de revizuire a sentintei definitive din dosarul Referendumul - Liviu Dragnea

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:49
32812 citiri
De ce Inalta Curte respinge cererile de revizuire a sentintei definitive din dosarul Referendumul - Liviu Dragnea
Foto: Facebook/ Partidul Social Democrat

Inalta Curte a respins o noua solicitare de revizuire a sentintei date in dosarul fraudarii referendumului pentru demiterea fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, caz in care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Este a treia cerere de revizuire, facuta de unul dintre condamnatii din acest caz, care a fost repinsa.

Cererea de revizuire a sentintei a fost depusa de fostul presedintele al Sectiei 287 de la Suraia (Vrancea), Vili Stan (47 de ani), condamnat definitiv la o pedeapsa cu executare: 1 an si 10 luni. Acesta a fost gasit vinovat de complicitate la fraude electorale cu urna mobila si agresarea unei jurnaliste din Vrancea.

La completul de 5 judecatori

Inalta Curte a respins solicitarea facuta de acesta pe 22 mai 2018, dar Vili Stan a contestat decizia la completul de 5 judecatori. Primul termen al apelului: 22 octombrie 2018.

Potrivit motivarii studiate de Ziare.com, Vili Stan s-a plans ca a fost condamnat pentru o alta fapta decat cea pentru care a fost trimis in judecata. Motivul: pe parcursul cercetarii judecatoresti s-a dispus schimbarea incadrarii juridice. Inalta Curte a respins aceasta sustinere si a aratat ca nu este unul dintre motivele pentru care se poate face contestatie in anulare. Cererea a fost respinsa ca inadmisibila.

A doua cerere de revizuire

De asemenea, pe 22 iunie, Inalta Curte a respins ca inadmisibila o alta cerere de revizuire, cale extraordinara de atac, facuta de unul dintre inculpatii din dosarul Referendumul-Liviu Dragnea.

George-Tiberiu Balanescu a ramas cu sentinta definitiva de 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la infractiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori.

Dragnea a facut prima cerere

Sentinta definitiva a mai fost contestata fara succes si de liderul PSD, Liviu Dragnea. Contestatia la executare facuta de politician a fost respinsa de Inalta Curte pe 27 aprilie 2017.

Dragnea era nemultumit ca doi dintre magistratii care au facut parte din completul de 5 judecatori, Livia Stanciu si Luminita Zglimbea, s-au pensionat pana in momentul publicarii motivarii, februarie 2017.

Fosta sefa a Inaltei Curti, Livia Stanciu, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, a fost presedintele completului in Dosarul Referendumului.

In locul celor doua, motivarea sentintei a fost semnata, potrivit procedurii, de actuala sefa a instantei supreme, Cristina Tarcea. Dragnea sustinea ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii deciziei definitive. Solicitarea politicianului a fost respinsa ca nefondata.

Lege sau OUG?

In spatiul public au aparut din ce in ce mai multe informatii potrivit carora urmeaza sa intre in vigoare o ordonanta de urgenta sau o lege prin care sa se poata revizui sentintele judecatoresti.

Presedintii Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, ambii judecati si/sau condamnati penal, au depus o initiativa legislativa pentru desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si chiar si despagubiri.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in aceasta vara, ca-i va propune premierului Viorica Dancila adoptarea unei ordonante de urgenta pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale sau interceptari ilegale.

Detalii aici: Ministrul Justitiei va propune o OUG pentru revizuirea sentintelor date pe protocoale si interceptari ilegale

Una dintre modificarile pe care parlamentarii PSD-ALDE vor sa o aduca la Codurile Penale este vazuta ca o posibila solutie pentru revizuirea sentintei pe care Liviu Dragnea a primit-o in Dosarul Referendumul.

Iata argumentele pentru modificarea care i-ar putea aduce revizuirea sentintei in Dosarul Referendumul, desfiintate de judecatori

#Liviu Dragnea referendum revizuire, #revizuire referendum , #referendum