Dosarul Referendumul - Dragnea mai are pana afla sentinta definitiva: Vreau sa se faca dreptate!

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 16:09
7118 citiri
Dosarul Referendumul - Dragnea mai are pana afla sentinta definitiva: Vreau sa se faca dreptate!
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au ramas in pronuntare in dosarul Referendumul, sentinta urmand sa fie data pe 22 aprilie.

"Prezentarea la vot este un principiu profund al democratiei. Poate pe langa libertate, democratia si libertatea de a vota reprezinta cele mai frumoase cadouri pe care ni le-am facut la Revolutie. Nechemarea la vot asa cum a facut Basescu si PDL este infractiune.

Am spus in fata instantei tot ce am avut de spus. De acum inainte, instanta ramane in pronuntare. Nu vreau sa comentez. Orice om vrea bine pentru el. Vreau sa se faca dreptate. Trei ani si jumatate reprezinta o perioada destul de lunga in care am tot fost chemat la instante. Am vorbit cu foarte multi in timpul asta, oameni suparati, care nu inteleg de ce a indemna oamenii sa vina la vot este condamnabil, cand este ceea ce ceream in regimul comunist", a spus Liviu Dragnea.

Presedintele PSD le-a transmis jurnalistilor ca formatiunea pe care o conduce "merge inainte".

"Ce va pot spune este ca PSD este un partid care merge inainte. Le spun tuturor colegilor sa nu intrerupa pregatirea campaniei, sa nu se lase intimidati. Ii transmit prietenei Olguta Vasilescu ca ramane in continuare candidatul PSD, indiferent de ce spune unul sau altul", a spus acesta.

Intrebat daca ar schimba ceva in privinta a ceea ce s-a intamplat, Liviu Dragnea a raspuns ferm: "Categoric nu voi cere oamenilor sa nu vina la vot, pentru ca asta este infractiune, generata si comisa de cineva care vrea sa isi pastreze scaunul si l-a pastrat".

La data de 15 mai 2015, Liviu Dragnea fusese condamnat in prima instanta la o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare. Tot atunci, 45 de inculpati au fost achitati, dintre care 8 fosti presedinti de sectii de votare, iar restul fosti membri ai unor sectii de votare.

Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

De ce a fost condamnat Dragnea in dosarul referendumului si de ce pedeapsa a fost cu suspendare

Atat procurorii, cat si inculpatii au facut apel la decizia instantei de fond.

Procurorii DNA au sustinut ca pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare aplicata lui Liviu Dragnea are un cuantum simbolic in raport cu gravitatea infractiunii savarsite, iar pedeapsa a fost gresit individualizata.

Dosarul Referendumului, la judecata Liviei Stanciu: Liviu Dragnea a ajuns la Inalta Curte

La termenul anterior din apel, in data de 31 martie, mai multi martori au declarat in instanta ca nu au participat la referendumul din 2012 pentru suspendarea fostului presedinte Traian Basescu, dar semnaturile lor falsificate au fost gasite pe listele de vot.

Frauda la referendum: Martorii din procesul lui Dragnea nu si-au recunoscut semnaturile pe listele electorale

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea a fost acuzat ca la referendumul pentru suspendarea presedintelui organizat in 2012 "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Procurorii au mai sustinut ca Liviu Dragnea, pe atunci secretar general al PSD, a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din diverse localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt.

Acestia au fost trimisi in judecata pentru mai multe acuzatii, printre care falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori.

Liviu Dragnea mai este urmarit penal si intr-un alt dosar, deschis saptamana aceasta, in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual. In acelasi dosar este urmarita penal si fosta sa sotie, Bombonica.

Liviu Dragnea, urmarit penal de DNA

Faptele de care este acuzat in acest dosar Liviu Dragnea s-au petrecut in perioada 2006 - 2012, cand acesta era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman si presedinte al organizatiei judetene a PSD.

#Dragnea sentinta dosar Referendum, #Dragnea condamnat Referendum , #referendum