De ce a fost Dragnea condamnat cu suspendare: Judecatorii au crezut ca pe viitor o sa aiba o atitudine corecta fata de lege UPDATE Ce spune seful PSD

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:45
48801 citiri
De ce a fost Dragnea condamnat cu suspendare: Judecatorii au crezut ca pe viitor o sa aiba o atitudine corecta fata de lege UPDATE Ce spune seful PSD
Foto: Arhiva Hepta.ro

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au publicat miercuri motivarea deciziei prin care presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, in aprilie anul trecut, la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul Referendumul.

Completul de cinci judecatori a precizat in motivarea de 300 de pagini ca pedeapsa cu suspendare este suficienta in cazul lui Dragnea, avand in vedere ca acesta nu avea antecedente penale, arata televiziunile de stiri.

Totodata, magistratii sustin ca pedeapsa, chiar daca este cu suspendare, este suficienta pentru a-l determina in viitor pe Liviu Dragnea sa adopte o atitudine corecta fata de lege.

Acestia considera ca social-democratul are toate posibilitatile ca pe viitor sa nu mai repete greselile pe care le-a comis, se mai mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, magistratii au tinut cont si de faptul ca Dragnea s-a prezentat ori de cate ori a fost chemat in fata magistratilor.

Pedeapsa, majorata dupa recurs pentru ca Dragnea nu a recunoscut niciodata acuzatiile, desi faptele erau evidente

Pe de alta parte, judecatorii sustin ca au majorat pedeapsa din prima instanta, de la un an de inchisoare cu suspendare la doi ani, pentru ca Dragnea nu a recunoscut niciodata acuzatiile care i-au fost aduse in acest dosar, cu toate ca unele fapte erau evidente.

Magistratii au mai considerat ca fiind foarte grav faptul ca Dragnea a incercat sa deturneze dreptul exercitarii votului.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, in aprilie anul trecut, la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul Referendumul.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a exercitat influenta pentru a coordona un mecanism ilegal prin care cetatenii au fost stimulati sa mearga la vot la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui de la acea vreme, Traian Basescu.

Printre altele, Dragnea a transmis mesaje, ordine si recomandari liderilor social-democrati din teritoriu, legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege.

Dragnea a cerut deja redeschiderea dosarului Referendumului

Precizam ca, pe 2 februarie, Liviu Dragnea a anuntat ca a inceput o actiune de redeschidere a procesului Referendumul, iar in acest sens a depus o contestatie la executare adresata Tribunalului Bucuresti. Primul termen a fost stabilit pentru 15 februarie.

Iata motivele pe care le invoca Liviu Dragnea in contestatie

UPDATE 17:45 - Dupa publicarea motivarii, a venit si o reactie de la Liviu Dragnea, care a spus ca i se pare ciudat ca documentul a aparut dupa ce a depus el contestatia.

"Am vazut doar stirea, normal ca am vorbit cu doamna avocat si maine o sa o iau (motivarea - n.red.) de la arhiva. Ce e ciudat...dupa ce am depus eu contestatia a aparut brusc si aceasta motivare. Contestatia merge mai departe. Dar remarc ca, daca nu faceam contestatia, nu aparea imediat aceasta motivare. O sa vedem cine a semnat motivarea si daca avea dreptul legal", a declarat seful PSD.

Amintim ca presedintele PSD a mai fost trimis in judecata de DNA intr-un alt dosar, cel al fostei sale sotii, Bombonica. In acest caz, Dragnea e acuzat de instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, pentru fapte comise pe vremea cand era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.

Procesul a inceput martea trecuta, chiar in ziua in care Guvernul Grindeanu a adoptat pe furis ordonanta Iordache ale carei prevederi ar fi scapat mai multi politicieni cu probleme penale, inclusiv pe Liviu Dragnea.

Ordonanta a fost ulterior abrogata, insa exista in continuare pericolul ca ea sa intre in vigoare.

Dragnea, despre efectul OUG asupra procesului sau: Sunt acuzat de instigare la abuz in serviciu si fals. Falsul ramane

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#motivare instanta Dragnea , #referendum