Liviu Dragnea a ajuns intr-un punct mort

Vineri, 22 Martie 2019, ora 11:05
54699 citiri
Liviu Dragnea a ajuns intr-un punct mort
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Posibilitatea tot mai concreta a unui referendum pe teme de justitie vulnerabilizeaza si mai tare un PSD dus de Liviu Dragnea sub 30%, iar o numire a Laurei Kovesi in functia de procuror-sef european in aceasta legislatura, adica fix in campania electorala, ar avea un efect dezastruos. Asa ca Dragnea forteaza, intr-o strategie a disperarii.

Pana la anuntul presedintelui Klaus Iohannis, PSD stia clar ce are de facut in campania pentru Parlamentul European: descurajarea votului.

Odata ce un referendum amanat vreme de doi ani, fara ca presedintele sa fi explicat macar care sunt motivele acestei amanari, a fost pus pe masa, Liviu Dragnea a ajuns intr-un unghi mort.

E greu de intuit ce strategie va pune in scena PSD, pentru ca referendumul ii obliga pe social-democrati sa se pozitioneze nu (doar) fata de Iohannis, nici fata de DNA, nici fata de Opozitie, ci fata de seful PSD.

Oricare ar fi intrebarea de pe buletinul de vot, ea va contine, fara doar si poate, miza lui "fara penali in functii publice". Or, Liviu Dragnea are doua condamnari, chiar daca una nu este definitiva, si nimeni nu poate scrie un punctaj rezonabil din care sa reiasa un alt adevar rasturnat.

Tactic, presedintele Klaus Iohannis s-ar putea sa fi gasit calea de a creste participarea la scrutinul europarlamentar, prin personalizarea acestuia. Va fi un referendum despre Liviu Dragnea si nu e atat de necuvenit sa fie asa, pentru ca fara ascensiunea lui Liviu Dragnea, asaltul asupra Justitiei nu s-ar fi petrecut, cel putin nu in tusele atat de grosolane ale ultimilor doi ani.

Singura iesire pentru PSD este sa il puna pe Dragnea intr-un punct mort, dar acesta nu e un scenariu pe care liderul partidului sa-l poata lua in calcul, pentru ca partidul ii poate da multe asigurari, nu si pe cea a increderii.

Orice lider patologic vede tradatori peste tot, dar istoria a demonstrat ca in PSD devorarea celui slab este inscrisa in genele partidului.

Potentialul simbolic al acestui referendum este unul consistent si nu va exista o alta fereastra de oportunitate pentru a-l putea utiliza. PSD stie asta, nu e foarte clar daca presedintele o stie si nici PNL nu pare atat de convins.

Mai degraba decat sa intre intr-o campanie in care votul va fi cerut pentru continuarea regimului iliberal al lui Liviu Drganea, PSD va pune in miscare toate resursele pentru a impiedica referendumul, fie prin refuzul frontal, fie printr-o proasta organizare a votului si a sectiilor de vot.

In aceasta logica a sicanei si descurajarii trebuie vazuta si strategia Guvernului de la Bucuresti in cazul Kovesi. In principiu, fosta sefa a DNA nu intampina obiectii serioase la negocierile dintre Parlamentul European si Consiliu, asa ca tot ce poate incerca PSD sa obtina este amanarea.

De altfel, surse europene au confirmat pentru Ziare.com ca Bucurestiul face lobby pentru ca eventuala desemnare a lui Kovesi la conducerea Parchetului European sa nu aiba loc in aceasta legislatura. Asa se explica si tentativa de santaj a ministrului Tudorel Toader la adresa UE, prin tergiversarea procedurii de numire a procurorului european din partea Romaniei si prin avansarea ideii ca Romania s-ar putea chiar retrage din EPPO.

Referendumul pentru Justitie nu va spune prea multe despre societate, in pofida asteptarilor de a avea o radiografie a Romaniei, dar va spune multe despre Liviu Dragnea si ii va servi lui Klaus Iohannis drept trambulina la prezidentialele care vin in momentul imediat urmator.

Suspiciunea rezonabila de politizare va exista, dar, pe termen lung, va fi unul dintre momentele zero pentru resetarea Romaniei. O invalidare simbolica a lui Liviu Dragnea inseamna, direct, prezervarea democratiei si a statutului european al tarii.

#Dragnea referednum Iohannis justitie Kovesi , #referendum
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Recenta internare a lui Dragnea la spitalul din Moskova ii