Liviu Dragnea a pierdut referendumul. Adevaratele consecinte (Opinii)

Autor: Emilian Isaila
Sambata, 16 Mai 2015, ora 08:19
9795 citiri
Liviu Dragnea a pierdut referendumul. Adevaratele consecinte (Opinii)

Liviu Dragnea a demisionat din Guvern si din toate functiile din PSD. A fost condamnat in Dosarul Referendumul la un an de inchisoare cu suspendare intr-o prima instanta, iar calatoria sa politica a luat sfarsit.

Partenerul lui Victor Ponta a fost scos pe tusa dupa implicarea sa in suspendarea presedintelui Romaniei din anul 2012.

In opinia mea, aceasta decizie va reprezenta cu adevarat inceputul unei reforme elctorale.

Nu trebuie sa luam in serios declaratia lui Victor Ponta, vicele PSD nu a fost condamnat pentru ca a facut campanie electorala, a fost condamnat pentru ca a incalcat legea electorala. Domnul Liviu Dragnea a condus operatiunea referendum in care USL a facut tot posibilul sa demita un presedinte ales.

Dupa parerea mea, acesta e un atac grav la adresa democratiei si sper ca niciunui politician din aceasta tara sa nu-i mai treaca prin cap sa suspende vreun presedinte ales in mod democratic. Actul care a avut loc in 2012 e la fel de grav ca in cazul in care un presedinte suspenda functionarea Parlamentului. Astfel de situatii genereaza multa instabilitate politica, una care continua si astazi intr-o forma mai atenuata.

E demn de remarcat ca eroii principali ai acelor zile tulburi sunt azi dupa gratii sau au iesit din viata publica. E vorba de Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu, Crin Antonescu si Liviu Dragnea.

Un singur lider politic implicat pana peste cap in actiunile din 2012 a ramas in picioare, desi a fost sanctionat de electorat in decembrie, anul trecut. Este vorba de Victor Ponta. Probabil, alegerile din 2016 vor pune capat crizei politice incepute in 2012.

Dar pentru ce a fost condamnat Liviu Dragnea? Acesta condamnare e un precedent periculos sau nu?

Sa ne amintim ca in campania pentru referendum au fost folosite toate mijloacele legale sau ilegale pentru a obtine cele 9 milioane de voturi necesare suspendarii. De la acel referendum a intrat in cultura populara sintagma "Ce au votat mortii din Teleorman?"

Atunci, in acea vara, s-a organizat o adevarata retea de transport cu microbuze a alegatorilor dintr-o circumscriptie in alta, o adevarata masinarie de turism electoral, atunci s-au "inchiriat" mii de carti de identitate pentru multiplicarea votului. Toate viciile procesului electoral au fost speculate pentru ca USL sa scape de Traian Basescu.

Cred ca Liviu Dragnea va ramane in constiinta publica drept cel mai mare comerciant de voturi, desi e o pozitie pentru care ar fi candidati de la toate marile partide.

Ca sa raspund la a doua intrebare, da, cred ca aceasta decizie e un precedent periculos, dar nu pentru votanti si nici pentru sistemul democratic, ci pentru cei care-si mai propun de aici inainte sa fure voturi sau sa organizeze operatiuni de fraudare sau de influentare a votului.

Trebuie sa ajungem cu orice pret in momentul in care politicienii se vor confrunta cu alegatorii in mod cinstit, fara sa-i minta, sa-i fure sau sa-i cumpere.

Dupa decizia de azi a judecatorilor, orice om politic care-si propune sa se ocupe de alegeri pentru sine, pentru un partid sau altul va face tot ce-i va sta in putinta sa obtina voturi in limitele reglementate de lege si in perioada campaniei electorale, altfel risca sa-si piarda libertatea.

Citeste si:
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Sursa: Ziare.com