O decizie a CEDO ii da sperante lui Dragnea ca dosarul "Referendumul" s-ar putea rejudeca

Marti, 18 Iulie 2017, ora 22:09
8766 citiri
O decizie a CEDO ii da sperante lui Dragnea ca dosarul "Referendumul" s-ar putea rejudeca
Foto: Arhiva Ziare.com

Un avocat al lui Liviu Dragnea, Ana Maria Vasii, a spus ca asteapta decizia CEDO, dupa sesizarea facuta in cazul dosarului "Referendumul", in care liderul PSD acuza ca a primit motivarea condamnarii mult mai tarziu decat era termenul legal.

"Am sesizat deja Curtea Europeana a Drepturilor Omului si prevedem o victorie rapida pentru ca deja exista un precedent. Dupa ce vom primi decizia CEDO, vom cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie revizuirea sentintei", a spus avocatul, potrivit Mediafax.

Precedentul la care face referire Vasii este cazul slovenilor Silvo Cerovsek si Stefan Bozicnik contra Sloveniei, cei doi reclamand ca motivarea a fost data de judecatori care nu au fost parte a procesului.

In primavara, sentinta CEDO transmitea ca: "Reclamantii fusesera judecati pentru furt de un singur judecator in Slovenia. Judecatorul s-a retras din activitate dupa stabilirea verdictului, fara a oferi o motivare scrisa privind vina inculpatilor si sentinta data.

Dupa aproximativ trei ani, doi judecatori, care nu participasera la proces, au elaborat motivare scrisa utilizand ca baza o reconstituire a dosarelor cazului. Condamnarile au fost confirmate in apel fara vreo reanalizare directa a dovezilor.

Instanta a evidentiat ca obligatia oferirii unei motivari, printre alte lucruri, asigura o aplicare corecta a justitiei, evita deciziile arbitrare, contribuie la increderea publicului in actul judiciar si a inculpatilor in decizia luata, permitand depistarea si remedierea posibilelor abordari tendentioase ale unui judecator.

Aceste obiective nu au putut fi indeplinite in acel caz deoarece judecatorul care a condus procesul nu a explicat verdictul din punctul de vedere al dovezilor, inclusiv al credibilitatii declaratiilor inculpatilor si martorilor.

In contextul argumentatiei Guvernului Sloveniei ca procedura standard nu a putut fi respectata din cauza circumstantelor exceptionale, mai precis retragerea din activitate a judecatorului, instanta CEDO a precizat:... data retragerii judecatorului trebuia sa fie cunoscuta in avans. Ar fi trebuit luate masuri fie pentru finalizarea cazului de catre acel judecator singur, fie pentru cooptarea unui alt judecator de la inceperea procedurilor judiciare".

In cazul slovenilor, CEDO a stabilit ca un nou proces reprezinta singurul fel in care poate fi compensata lipsa motivarii din partea judecatorului de caz. Si avocatul lui Dragnea este de parere ca se va ajunge la aceasta solutie in ce il priveste pe acesta.

"Eu pana la ora asta nu am primit sentinta, au trecut 7 luni de zile. Motivarea. Astept de 7 luni de zile sa merg la CEDO. Nu pot sa merg, pentru ca nu am motivarea. Daca ma mai primeste, pentru ca la CEDO trebuie sa mergi in 6 luni de zile, eu am depasit cele 6 luni, cu toate ca legea obliga instanta sa-mi dea motivarea in 30 de zile", spunea Dragnea, pe 8 decembrie 2016.

Citeste mai multe despre acest subiect:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CEDO decizie Liviu Dragnea, #rejudecare proces Referendum Liviu Dragnea, #Dragnea motivare proces Referendumul , #referendum