Procesul lui Dragnea a inceput cu o amanare de doua luni: "Cu toate presiunile presei, instanta va decide independent!"

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 10:48
5038 citiri
Procesul lui Dragnea a inceput cu o amanare de doua luni: "Cu toate presiunile presei, instanta va decide independent!"

Primul termen in apelul din dosarul Referendumului, in care presedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a primit in prima instanta o condamnare la un an de inchisoare cu suspendare, a fost amanat.

Decizia magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie vine dupa ce 10 inculpati au depus cereri de amanare fie pentru pregatirea apararii, fie pentru a-si putea angaja aparatori, unii fiind reprezentati la primul termen de avocati din oficiu. Procurorii DNA au fost de acord. Astfel, primul termen va avea loc peste aproape doua luni, pe 23 noiembrie.

Instanta le-a cerut inculpatilor sa spuna daca doresc sa dea o o noua declaratie in faza de apel. Liviu Dragnea si unii dintre inculpati au aratat ca vor sa dea o noua declaratie, acestia urmand sa fie audiati la termenele viitoare. Judecatorii au stabilit ca cei ce vor sa depuna inscrisuri, apeluri sau alte documente sa o faca pana in 10 noiembrie, la ora 12:00, astfel incat completul de judecata sa aiba timp sa studieze inscrisurile depuse.

Completul de judecata a precizat ca a dat un termen atat de lung pentru ca toti cei judecati in acest dosar sa aiba timp sa isi angajeze aparatori, care sa studieze amanuntit dosarul, sa depuna cereri si exceptii prealabile sau probatoriul pe baza caruia urmeaza sa isi formuleze apararea in faza apelului.

Liviu Dragnea, condamnat la un an de inchisoare cu suspendare

La iesirea din sala de judecata, Liviu Dragnea a acceptat intrebarile jurnalistilor, insa a raspuns foarte putin la ele, precizand ca orice are de spus despre acest proces o va face doar in fata judecatorilor.

"Nu sunt jurist sau avocat sa comentez asta (amanarea - n.red.), am luat act de acest termen. (...) Ceea ce vom avea de spus si eu si avocatul meu vom spune in fata instantei. (...) In primul rand, respectul fata de Justitie este sa vorbesti in fata judecatorului. Asa cred eu, se poate sa gresesc, dar asa cred eu. (...) Cu toate presiunile dumnevoastra (presei, n.red.), instanta va decide independent", a spus Dragnea in curtea ICCJ.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte care judecata acest recurs in dosarul vizand frauda la referendumul din 2012 este prezidat de sefa ICCJ Livia Stanciu. Din complet mai fac parte magistratii Angela Dragne, Luciana Mera, Luminita Zglindea si Maria Francisca Vasile.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat in 15 mai, de instanta suprema, la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Dosarul Referendumului, la judecata Liviei Stanciu

Dragnea a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Prin aceeasi sentinta, alti inculpati din dosarul au primit pedepse de inchisoare cu suspendare sau au fost achitati.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de unii dintre inculpati.

DNA contesta pedeapsa mica aplicata lui Dragnea: A actionat ca si cum alegatorii sunt obiecte

Procurorii DNA arata, in apelul din dosar, ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este prea mica raportat la gravitatea faptelor sale, acesta actionand ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi "extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni" sau "cu forta".

Citeste si:
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare...
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Moaștele făcătoare de minuni față în față cu ravagiile pandemiei
Președintele Iohannis și premierul Cîțu, acești doi stâlpi contorsionați ai puterii, calcă pe cadavre, sunt autorii morali ai uciderii pruncilor, vinovați de miile de morți în secțiile...
Sursa: Ziare.com
Comentarii