Stenograme referendum Dragnea: Organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot! Ii legati, ii luati in brate

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 16:30
4223 citiri
Stenograme referendum Dragnea: Organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot! Ii legati, ii luati in brate
Foto: Arhiva

Liviu Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea in PSD pentru a incerca sa-si mobilizeze apropiatii si subalternii sa aduca "oamenii la vot prin mijloace interzise de lege", sustine DNA, care prezinta in rechizitoriu, printre altele, o discutie a lui cu seful de campanie din Alexandria.

"Pe parcursul zilei de 29.07.2012, constatand o prezenta insuficienta la vot, invinuitul Nicolae-Liviu Dragnea, uzand de autoritatea si influenta sa in PSD, a incercat sa mobilizeze persoanele apropiate (membrii de partid, primari, consilieri etc.) pentru a aduce oamenii la vot prin mijloace interzise de lege", se arata in rechizitoriul prin care Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie.

Astfel, potrivit anchetatorilor, in ziua referendumului privind demiterea lui Traian Basescu, Dragnea a avut urmatoarea discutie telefonica cu Valentin Gabriel Boboc, vicepresedinte PSD Alexandria si sef de campanie al partidului in acest oras:

"Boboc Valentin Gabriel: Da, sa traiti!

Liviu-Nicolae Dragnea: Bai... Vali, vad ca Victor (Victor Dragusin, primarul Alexandriei, n.red.) are telefonul inchis, aveti decat 38% prezenta in Alexandria... (n.n. Trebuie remarcat ca ulterior acestei convorbiri, prezenta la vot consemnata in municipiul Alexandria la inchiderea urnelor dupa aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc Valentin Gabriel: Stiu, sefu'! Din casa in casa, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici... din casa in casa o iau...

Liviu-Nicolae Dragnea: Asa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au inceput sa vina, acuma au inceput sa vina. Au fost la tara.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bai, am inteles, dar organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate...

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din usa in usa! Din usa in usa am luat-o pe toate strazile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luati-i, ma, rugati-i frumos. Dar e toata lumea impanzita in oras?

Boboc Valentin Gabriel: Da, sefu', toti ii am peste tot.

Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii?

Boboc Valentin Gabriel: Aicea... ii certai nitel, asta faceam cand m-ati sunat dumneavoastra, ca ei au dus pe la tara si le-am zis sa-i adune pe toti de la tara (n.n.: cu referire la militantii liberali) ca acolo s-au cam terminat, hai sa ii aducem pe toti incoace, in oras.

Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, ma, sa ii aduca in oras, ma!

Boboc Valentin Gabriel: Pai, asta... si ca zise ca ii aduce pe toti in oras acuma.

Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine!"

Potrivit DNA, notele de redare prezentate "evoca, fara putinta de tagada, intentia invinuitului Nicolae-Liviu Dragnea de a profita de autoritatea si influenta sa in PSD", cu scopul de a determina anumite persoane din partid sau anturate acestuia sa-si mobilizeze toate resursele pentru asigurarea unei prezente la vot care ar fi garantat validarea de catre Curtea Constitutionala a referendumului, inclusiv.

"In cuprinsul acestor convorbiri, invinuitul cere in mod expres persoanelor aflate in subordinea sa sa foloseasca presiuni pentru a determina alegatorii sa se prezinte la vot, chiar impotriva vointei acestora, activitati care contravin flagrant prevederilor art. 4 din Legea nr. 3/2000", sustin procurorii DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat luni, intr-un comunicat de presa, ca Liviu Dragnea si alte 74 de persoane au fost trimisi in judecata in dosarul cunoscut sub numele de "Frauda la referendum".

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Dosarul a fost adus luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, urmand sa fie inregistrat la instanta si sa se stabileasca un prim termen de judecata, dupa repartizarea aleatorie la un complet de la Sectia penala.

Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din functia de sef al Sectiei I din DNA. Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeasi functie.

Citește și:
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
România livrează Republicii Moldova 90% din necesarul de energie, după bombardamentele rusești din Ucraina. „Sunt crime de război”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că Republica Moldova are probleme cu energia electrică după ce Rusia a bombardat infrastructură civilă de tip energetic din Ucraina, iar...
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Cât de sus stă Maia Sandu în sondajele politice. CTP: „Poate fi momentul decisiv pentru România și Republica Moldova”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a scris duminică, 27 noiembrie, pe Facebook, că partidul Maiei Sandu rămâne primul în preferințele alegătorilor din Republica Moldova. Gazetarul spune că...