Ce s-ar intampla daca motiunea ar cadea?

Luni, 19 Iunie 2017, ora 14:24
12140 citiri
Ce s-ar intampla daca motiunea ar cadea?

Caderea motiunii ar fi pentru Dragnea si pentru camarila sa inceputul dezastrului. Intregul activ PSD ar avea dreptul sa-l intrebe direct: unde ne-ai adus, sefu'?

Ganditi-va numai la situatie: Grindeanu ajuns sa nu-i mai dea socoteala jupanului si nici sa se mai lase evaluat, alaturi de un Ponta care de mult il asteapta la cotitura pe prietenul Dragnea, avand destule polite mai vechi de platit!

Dar cel mai grav e programul de guvernare, pe care in opinia mea nu va mai ezita nimeni sa-l declare nesustenabil, facut de amatori, de neprofesionisti, gata sa proslaveasca tot ce face partidul mai stralucitor si sa ascunda tot ce-l arunca in ceata.

In opinia mea, dupa cateva luni bune de guvernare, programul va trebui ajustat din temelii sau sters cu buretele si facut altul. Partea dificila este ca un eventual nou program nu poate sa se atinga de majorarile salariale, ci numai sa descopere sau sa creeze resursele necesare. Nu-i usor!

Dar pana sa ajungem la programe, premierul va trebui sa-si regrupeze propriul guvern imediat ce - eventual - caderea motiunii va deveni oficiala. La ora cand scriu aceste randuri, televiziunile titreza faptul ca 41 deputati si senatori sunt alaturi de Grindeanu. Ar fi suficienti pentru a contracara cei 14 cu care se afla coalitia in avantaj.

Dar nu stie nimeni cine se mai gandeste pana in ziua votului, cine se ragandeste in ultima clipa, cine se lasa atras de promisiunile mercantilo-politice ale lui Dragnea si cine simte compasiune pentru victimizati: Grindeanu, Ponta, Daniel Constantin.

Cert este ca intreaga camarila a lui Dragnea este inspaimantata, isi aduce oamenii din teritoriu, isi numara voturile cam in stilul cum numarau celebrii Farfuridi si Branzovenescu si aseapta cu nerabdare ziua de miercuri, cand este programata votarea.

Succesul sau insuccesul ei depind, in opinia mea, de cinci factori:

1. Autoritatea pe care inca o mai exercita Victor Ponta in randul colegilor sai, pe care desigur i-a ajutat cand se afla la butoane si de la care asteapta astazi contraservicii meritate.

2. Viteza cu care scurtul timp aflat la dispozitie ii va permite aceluiasi Ponta sa-i contacteze si sa-i convinga asupra celor ce le au de facut - si asta cat mai discret, stiind ca spionii lui Dragnea trag cu urechea.

3. Abilitatea partilor de a fi receptive nu numai la pretentiile, dar si la capriciile UDMR, un negociator care de aproape trei decenii s-a dovedit a fi mai eficient decat oricare altul.

4. Aportul lui Daniel Constantin si al colegilor sai.

5. Presiunile din teritoriu asupra parlamentarilor. Nu este lipsit de semnificatie spectacolul de sambata dimineata la Timisoara, unde sute de simpatizanti l-au omagiat pe prim ministru, scandand: "Grindeanu e cu noi!" si "Jos Dragnea".

N-am pus la socoteala aportul Opozitiei, care din pacate are un rol decorativ: PNL abia si-a terminat congresul, USR e inca divizat pe tema familiei traditionale, despre UDMR nu stii niciodata daca e cu opozitia sau contra opozitiei si numai PMP poate fi de folos, daca nu se duce la vot.

Depinzand de atatia parametri, nimeni nu poate aprecia ce sanse mai are motiunea sa treaca, iar asta cu atat mai mult, cu cat orice calcul aritmetic mi se pare inutil. Nu poti cuantifica simpatizantii lui Ponta sau ai lui Daniel Constantin, nu stii cator alesi li s-a facut lehamite de Dragnea sau ce impact produc in Parlament simpatizantii din tritoriu ai lui Grindeanu.

Dar, daca nu poti face o aritmetica punctuala, o evaluare globala nu mi se pare imposibila. Dragnofilii au toate motivele sa fie ingrijorati. In plus, motiunea poate cadea nu numai prin vot, ci si prin greselile procedurale pe care le faci inevitabil atunci cand esti in panica si te grabesti.

O prima greseala se pare ca s-a si facut: motiunea a evoluat intr-o zi de duminica, fara sa fie depusa la guvern, sustine tabara Grindeanu. Nu stie nimeni cate alte numeroase vicii procedurale vor descoperi avocatii in zilele urmatoare, ca s-o conteste cu succes la Curtea Constitutionala.

Succes? Dezastru, nu succes. Raspunsul Curtii poate dura saptamani bune, iar guvernul instalat legal dupa alegeri poate functiona in liniste.

Intre timp, ne-am face de pomina in fata lumii intregi cu partidul care se opinteste sa-si tranteasca propriul guvern, dar nu reuseste pentru ca s-a grabit. In opinia mea, ar fi mai avantajos pentru partid ca motiunea sa cada, Grindeanu sa ramana la Palatul Victoria alaturi de Ponta si de Daniel Constantin, iar Dragnea sa arunce undita sa norocoasa in Atlantic, eventual cu Darius si cu Olguta.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#motiune cenzura Grindeanu vot PSD, #Dragnea vot PSD motiune cenzura guvern , #Sorin Grindeanu