Doar Absurdistanul poate fi confiscat

Luni, 19 Iunie 2017, ora 21:43
6354 citiri
Doar Absurdistanul poate fi confiscat

Pentru mine este halucinant titlul motiunii de cenzura, pe care PSD a introdus-o in Parlament contra propriului Guvern: "Romania nu poate fi confiscata. Aparam democratia si votul romanilor".

Mai, sa fie! Am ajuns ca votul nostru sa fie aparat de Dragnea! Hai, sa fim seriosi: in baza votului din decembrie, PSD l-a propus ca prim-ministru pe Sorin Grindeanu, foarte apreciat si laudat de insusi liderul partidului.

Presedintele tarii l-a nominalizat, iar Parlamentul l-a aprobat, cu o majoritate confortabila.

Acum, premierul lucreaza, conform mandatului primit de la Parlament si refuza sa primeasca de la altii alte mandate. Inseamna asta ca prim ministrul a confiscat Romania? Ma intreb, ce agramat a gasit nefericita formulare, infipta in titlul motiunii, doar ca sa impresioneze romanii sensibili si de buna credinta?

Am incercat sa ma clarific, cautand termenul in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, DEX. Si iata principala explicatie gasita la cuvantul cu pricina:

"CONFISCARE, s. f. Trecere gratuita (ca masura de siguranta sau ca sanctiune) in patrimoniul statului, in temeiul unei hotarari judecatoresti, a unui bun sau a tuturor bunurilor apartinand unei persoane (fizice sau juridice) ".

Agramatul cu pricina a crezut probabil despre confiscare ca e un fel de luare cu japca, un jaf, o talharie, dar nu e deloc asa. Ba chiar, daca te intrebi cum e, observi ca nu e in niciun fel.

Oricum ai intoarce-o, premierul nu poate trece Romania, nici macar gratuit, in patrimoniul statului, care se numeste chiar Romania si unde se afla de la inceputul inceputului.

In plus, daca te gandesti la temeiul unei hotarari judecatoresti sau la faptul ca Romania ar putea apartine unei persoane fizice sau juridice, incepe sa te apuce durerea de cap.

Hotarat lucru, PSD a incredintat unor ageamii misiunea de a redacta un act de extrema importata chiar pentru soarta partidului si a liderului sau.

Stiu, va zice cineva ca autorul s-a exprimat la modul figurat, ca a folosit o metafora, o figura de stil, ceva care sa impresioneze cititorul sau ascultatorul, sa-l incante si sa-l cucereasca emotiv.

Sa fim seriosi! Nu e vorba de o poezie. Avem in fata un act juridic, unul care poate ajunge in instante sau chiar la CCR. Expresiile metaforice mi se par incompatibile cu rigoarea ceruta textelor oficiale. Oricat de mare ti-ar fi talentul, te faci de ras daca-l folosesti scriind motiuni in versuri clasice sau in hexametri antici.

Cealalta formulare din titlu, "Aparam democratia si votul romanilor", mi se pare si mai derizorie.

Cum spuneam la inceput, voturile romanilor au fost respectate in momentul cand PSD a propus un premier, presedintele tarii l-a nominalizat, iar Parlamentul l-a votat.

De aici incolo, Guvernul trebuie sa-si faca treaba netulburat de nimeni. Cine il tulbura, acela nu respecta democratia si nici n-o apara.

Caci ce altceva decat nerespectarea democratiei este pretentia unui partid - chiar si majoritar - sa controleze si sa evalueze un guvern, peste capul prim ministrului si peste capul Parlamentului? Nici macar liderul partidului, oricat de infatuat ar fi el, nu poate substitui mecanismele parlamentare, singurele indrituite de Constitutie sa controleze Guvernul.

Nicaieri in Constitutie sau in alta parte nu scrie ca altcineva decat Parlamentul ar avea dreptul sa controleze Guvernul si deci eu cred ca pretentia de control a domnului Dragnea este un abuz.

Cred ca, pentru domnul Dragnea, se deschide o perspectiva foarte neplacuta daca in perioada care urmeaza - indiferent de soarta motiunii - domnului Grindeanu sau altcuiva i-ar veni in minte sa deschida un proces penal pe urmatoarea formula: liderul PSD s-a declarat "coordonator" al Guvenului si si-a arogat dreptul de a evalua ministri sau chiar de a destitui premierul, fara nicio baza contitutionala si doar din motive de orgoliu sau pentru propria imagine.

Toate acestea pot fi puse in conotatie si cu programul de guvernare, despre care numerosi experti au aratat ca este imposibil de realizat. Nu mai lipseste decat acuza de santaj: plecati voi de la guvernare, iar publicul va crede ca nu programul este imposibil, ci voi sunteti incapabili.

In locul lui Dragnea, m-as feri de asa ceva. Cand ai o condamnare definitiva si un proces pe rol, nu te lansezi sa-ti mai faci inca un dosar. Intr-o tara normala asa ceva nu se poate. Afara de cazul cand Dragnea se crede in Absurdistan, unde totul e posibil.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com