Dragnea s-a grabit degeaba. Motiunea de cenzura nu poate fi depusa duminica, pentru ca registratura Guvernului e inchisa in weekend

Sambata, 17 Iunie 2017, ora 19:32
41595 citiri
Dragnea s-a grabit degeaba. Motiunea de cenzura nu poate fi depusa duminica, pentru ca registratura Guvernului e inchisa in weekend
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Un nou episod tragi-comic pe scena politica damboviteana. Presedintele PSD Liviu Dragnea s-a grabit sa convoace plenul Parlamentului duminica pentru a fi depusa si citita motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, astfel incat votul sa poata fi dat cat mai repede.

Insa vorba din popor care spune ca "graba strica treaba" se pare ca se aplica in acest caz. Si asta pentru ca textul motiunii trebuie trimis la data depunerii si catre Executiv, iar Registratura este inchisa in weekend, au declarat pentru Ziare.com surse guvernamentale.

Asadar, daca Dragnea merge inainte, Grindeanu nici macar nu se va duce duminica in Parlament la citirea motiunii, pentru ca nu este respectata procedura si intreg demersul devine, astfel, nul.

Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca Guvernul trebuie sa fie informat oficial inainte ca motiunea sa fie citita in plen.

Mai exact, art. 92 din regulament prevede urmatoarele:

(1) Motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa. Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii.

(2) Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(3) Data si locul sedintei comune, impreuna cu invitatia de participare, se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, cu 24 de ore inainte ca aceasta sa aiba loc.

PSD a chemat parlamentarii la munca in weekend sa nu-i dea timp lui Grindeanu sa negocieze voturi

Seful grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, a anuntat vineri noapte, la ora 23:00, ca motiunea de cenzura va fi citita in plenul reunit al Parlamentului, duminica dupa-amiaza, intr-o zi de weekend, lucru rar intalnit.

Asadar, duminica, la ora 15:00 au fost anuntate sedinte de grup PSD si ALDE, ca sa fie semnata motiunea. Apoi, la 16:00, ar urma sa aiba loc sedinta Birourilor Permanente reunite care sa convoace plenul si de la 16:30 ar trebui sa fie citita motiunea de cenzura.

Fifor a mai spus ca PSD nu mai poate asista fara sa faca nimic la actiunile lui Sorin Grindeanu si Victor Ponta, doi oameni care nu reprezinta partidul.

Pentru a se asigura ca parlamentarii PSD vin duminica la munca, acestia au fost convocati prin SMS de insusi Liviu Dragnea, care a precizat ca prezenta este obligatorie.

"Dragi colegi, va rog mult sa ne mobilizam si DUMINICA (18 iunie), ora 15:00 sa facem cu totii un efort si sa ne intalnim in sedinta de grup de la CDEP, pentru semnarea motiunii de cenzura!

Va urma BPR la ora 16:00, iar la ora 16:30 vom avea plen reunit, in cadrul caruia se va citi textul motiunii. La final vom avea o intalnire comuna - parlamentari si presedinti de organizatii judetene, intr-o locatie ce urmeaza a fi comunicata ulterior. Prezenta obligatorie!", este mesajul transmis parlamentarilor PSD, obtinut de News.ro.

Mai mult, Dragnea a trimis un astfel de mesaj si deputatilor Opozitiei, de unde a inlaturat, insa, prezenta obligatorie, ci doar i-a rugat sa fie in plen.

Miscarea aceasta a venit dupa ce Victor Ponta, proaspat uns secretar general al Guvernului, a anuntat ca incepe negocieri cu colegii din PSD ca sa-i convinga sa nu-si dea jos propriul guvern.

Ponta anunta negocieri cu parlamentarii PSD, pentru votul la motiune: Nu intrati in istorie in acest fel!

Putin mai devreme, Victor Ponta a spus ca motiunea se poate vota cel mai rapid peste 8 zile, incepand de luni, cand se anuntase initial depunerea acesteia.

Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in plenul reunit al Parlamentului, iar PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa vor veni si vor vota toti?

Ziare.com a facut calculele la votul motiunii de cenzura. UDMR va inclina balanta. Grindeanu e favorit!

Europarlamentarul Catalin Ivan anunta sambata dimineata ca la acest moment erau deja 15 parlamentari PSD care nu vot vota motiunea de cenzura a social-democratilor impotriva propriului guvern.

Cat despre maghiari, acestia au decis sambata sa-si negocieze votul la motiune pana in momentul votului.

UDMR pastreaza suspansul: Va negocia pana in ziua votului motiunii si cu Dragnea, si cu Grindeanu

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#Dragnea motiune cenzura PSD Grindeanu , #Sorin Grindeanu