Motiunea PSD contra PSD va fi citita duminica in Parlament. Ce arata ultimele calcule

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 08:15
26810 citiri
Motiunea PSD contra PSD va fi citita duminica in Parlament. Ce arata ultimele calcule
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Motiunea de cenzura la adresa Guvernului Grindeanu va fi citita duminica in plenul Parlamentului, la ora 16.30. Anuntul a venit vineri, la miezul noptii, de la sediul PSD. In ambele tabere exista discutii si negocieri, iar UDMR pare sa fie din nou cea care va inclina balanta.

Programul de duminica al Parlamentului este urmatorul:

- 15:00 - sedintele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate

- 16:00 - Birouri permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului

- 16:30 - in plenul Parlamentului, se va citi motiunea de cenzura

Parlamentarii PSD au fost convocati prin SMS pentru duminica: "Dragi colegi, va rog mult sa ne mobilizam si DUMINICA (18 iunie), ora 15.00 sa facem cu totii un efort si sa ne intalnim in sedinta de grup de la CDEP, pentru semnarea motiunii de cenzura! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, in cadrul caruia se va citi textul motiunii. La final vom avea o intalnire comuna - parlamentari si presedinti de organizatii judetene, intr-o locatie ce urmeaza a fi comunicata ulterior. Prezenta obligatorie!", se arata in mesajul transmis parlamentarilor, obtinut de News.ro.

Cum arata calculele privind voturile

La un calcul simplu, Puterea are in acest moment o majoritate care depaseste cu 14 alesi numarul necesar de voturi, 233, pentru ca motiunea sa treaca. Cu toate acestea, liderii coalitiei de guvernare au nevoie de sustinere si din alte formatiuni, mai ales ca din tabara Grindeanu-Ponta sunt anuntate negocieri intense cu alesii PSD.

UDMR, care ar putea sa reprezinte din nou cheia in actuala criza politica, a amanat luarea unei decizii si tine in sah ambele parti. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat sambata la Cluj ca maghiarii nu vor merge duminica la citirea motiunii in Parlament, insa vor continua negocierile si cu tabara Grindeanu, si cu tabara Dragnea, urmand sa ia o decizie in ziua votului.

Opozitia vrea sa lase PSD sa-si rezolve singur circul

Cum se pozitioneaza celelalte partide parlamentare? Opozitia pare ca vrea sa lase PSD sa isi rezolve singur criza pe care a creat-o.

Astfel, fostul presedinte Traian Basescu spune ca PMP nu va negocia cu PSD. O atitudine similara au cei din USR, care au anuntat ca alesii formatiunii nu vor participa la votul pentru motiunea de cenzura.

"Noi consideram ca este un circ care s-a produs intre doua gasti, mai precis intre Dragnea si Grindeanu. Nu vrem sa intervenim in acest circ", a declarat presedintele interimar al USR, Elek Levente.

Abia ales presedinte al liberalilor, Ludovic Orban a transmis ca PNL nu va participa duminica la sedinta de plen comuna convocata de PSD-ALDE pentru citirea motiunii de cenzura. Cat priveste votul, PNL urmeaza sa ia o decizie daca va lipsi de la sedinta sau alesii liberali vor sta in scaune fara sa voteze.

De altfel, este asteptat un absenteism mare, duminica, la citirea motiunii, in conditiile in care, pe langa liberali, nici reprezentantii PMP, USR si UDMR nu vor fi prezenti.

PSD strange randurile in fata "loviturii de stat"

In ce priveste sansele motiunii, acestea depind atat de cum se va pozitiona UDMR, dar si de securizarea votului in PSD. Tocmai pentru a da un mesaj de unitate, PSD a anuntat, cu o zi inainte de citirea motiunii ca toate organizatiile PSD din tara au votat o declaratie comuna prin care se desolidarizeaza de "lovitura de stat" de la Palatul Victoria, cu exceptia a doua filiale, cele din Timis si Caras-Severin.

"Sorin Grindeanu si Victor Ponta nu reprezinta partidul in tentativa de preluare prin forta a puterii executive a statului. Toate organizatiile PSD din tara au votat azi o Declaratie comuna prin care se desolidarizeaza de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Exceptie fac doar doua filiale, cea din Timis, presedinte Sorin Grindeanu, si cea din Caras-Severin, pentru ca nu s-a intrunit, inca, in forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece presedintele Ioan Mocioalca nu a fost in judet", se mentioneaza in comunicatul PSD.

Si tot PSD transmite ca un om din organizatia care ii ramane fidela lui Grindeanu, cea din Timis, va vota pentru picarea Guvernului.

"Deputatul PSD de Timis, Matei Suciu, se dezice de actiunile ilegale ale lui Sorin Grindeanu si anunta ca va vota, alaturi de toti colegii parlamentari din tara, motiunea de cenzura", mentioneaza PSD in comunicat.

Dragnea ar putea avea insa dificultati in a indeplini procedura pentru motiunea de cenzura. Surse guvernamentale au declarat, pentru Ziare.com, ca regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca Guvernul trebuie sa fie informat oficial inainte ca motiunea sa fie citita in plen, insa Registratura este inchisa in weekend.

Citeste AICI mai multe pe acest subiect

Cine il sustine pe Grindeanu

Calculele arata insa diferit in tabara lui Grindeanu, iar apropiatii sai lasa de inteles ca mai multi alesi vor vota impotriva motiunii de cenzura. Iar printre acestia vor fi si parlamentari PSD.

Organizatiile din Timis si Caras-Severin si-au manifestat sambata sustinerea fata de premier, in timpul discutiilor cu acesta. Daca Matei Suciu a anuntat cum va vota, ar fi cinci parlamentari din Timis si patru din Caras Severin in tabara lui Grindeanu.

Sustinere are Grindeanu si in Moldova, spune Catalin Ivan. Europarlamentarul PSD a scris sambata pe Facbook ca 15 alesi PSD din Moldova vor vota impotriva motiunii.

Intrebat de sustinerea din PSD, Sorin Grindeanu nu a avansat cifre, insa a declarat ca are de partea sa mai multe organizatii ale social democratilor.

"As cere sa se respecte toate regulile legate de vot in Parlament, votul trebuie sa fie secret. Veti vedea miercuri sau cand va fi motiunea de cenzura cum lucrurile se vor desfasura intr-un mod de-a dreptul incredibil, dar deocamdata vreau sa vad cum PSD depune motiune contra guvernului PSD. Asta intra cred in istorie. In acest loc am ajuns datorita managementului domnului Dragnea", a afirmat Sorin Grindeanu.

Grindeanu, baie de multime la Timisoara: Suntem hotarati, haideti sa ne organizam!

Un semnal a venit si din partea lui Victor Ponta, inainte de a fi numit la SGG. Fostul premier declara miercuri ca daca se va ajunge la motiune de cenzura, va initia un grup de parlamentari PSD care sa voteze impotriva.

In prima aparitie publica ca sef al Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta a anuntat din nou ca sunt discutii cu parlamentari si lideri politici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Dragnea Grindeanu motiune cenzura, #PSD motiune cenzura Guvern Grindeanu , #Sorin Grindeanu