ActiveWatch: Suntem ingrijorati de intentia lui Liviu Dragnea de a reintroduce cenzura politica in tara

Marti, 13 Martie 2018, ora 19:12
5528 citiri
ActiveWatch: Suntem ingrijorati de intentia lui Liviu Dragnea de a reintroduce cenzura politica in tara
Foto: Arhiva Facebook/ Liviu Dragnea

Asociatia ActiveWatch "isi exprima ingrijorarea fata de intentia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a reintroduce cenzura politica in Romania", dupa ce acesta si-a anuntat intentia de a initia un proiect legislativ care sa ii sanctioneze pe cei care "defaimeaza propria tara".

"Am vorbit cu mai multi colegi si am convenit sa lucram la o lege care sa reglementeze sau sa dea posibilitatea statului roman, tarii in ansamblu, sa poata sanctiona acest lucru, pentru ca acesti oameni, gen Monica Macovei si alti europarlamentari, care mint despre propria tara, care defaimeaza propria tara, aduc foarte multe deservicii", a spus luni seara Liviu Dragnea.

Citeste si Dragnea sustine ca PSD va promova o lege care sanctioneaza persoanele care defaimeaza tara, "gen Macovei si alti europarlamentari"

Intr-un comunicat de presa, ActiveWatch arata ca "denuntarea catre institutii europene a coruptiei sau a politicilor antidemocratice ale persoanelor aflate la guvernare la Bucuresti nu inseamna defaimarea, ci apararea tarii. De asemenea, interzicerea expunerii unor puncte de vedere critice la adresa abuzurilor persoanelor aflate la guvernare reprezinta o incalcare a articolului 30 (2) al Constitutiei, care stipuleaza simplu si clar ca 'cenzura de orice fel este interzisa'".

Organizatia subliniaza ca justitia europeana protejeaza dreptul cetatenilor de a-si critica guvernantii si aminteste ca CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) a aratat prin mai multe decizii ca "defaimarea tarii si a natiunii nu incalca valorile protejate de Articolul 10, paragraful 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, pentru care o restrangere a dreptului la libera exprimare ar fi necesara intr-o societate democratica".

In comunicatul citat se aminteste ca Parlamentul Romaniei a votat in trecut abrogarea acestei infractiuni "de sorginte comunista".

"In toate statele democratice, structurile aflate la putere sunt expuse criticii, tocmai pentru a-i feri pe cetateni de excesele acestora. Prin urmare, asa zisele 'defaimari' invocate de Dragnea sunt, de fapt, reziduurile unui discurs pe care romanii au refuzat sa-l mai asculte dupa decembrie 1989, discurs in care 'Conducatorul suprem' se identifica cu poporul si cu tara si in care denunta orice acuzatie sau critica care i-ar fi fost adresata ca fiind o jignire adusa natiunii insesi", se mai arata in comunicat.

Asociatia mentioneaza ca "nici Dragnea si nici alt lider politic" nu are dreptul "dreptul sa se substituie identitatii Romaniei sau a cetatenilor romani".

"Ei sunt cu totii in serviciul cetatenilor si au obligatia sa permita oricui sa-si exprime opinia cu privire la prestatia lor de la guvernare, chiar si atunci cand aceasta este critica. De asemenea, consideram ca lupta pentru apararea statului de drept si a democratiei nu este activitate antinationala", se mai precizeaza in comunicat.

In fine, ActiveWatch solicita partidului de guvernamant si lui Liviu Dragnea "sa revina asupra acestor declaratii si sa isi anunte public sprijinul pentru dreptul la libera exprimare".

De asemenea, textul comunicatului va fi trimis catre toate amabasadele tarilor europene, reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti si altor institutii europene relevante.

Pe acelasi subiect:

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ActiveWatch Dragnea legea defaimarii , #stiri Liviu Dragnea