Opulenta dragnista intr-o tara saraca si trista

Duminica, 26 August 2018, ora 19:23
9537 citiri
Opulenta dragnista intr-o tara saraca si trista

Fiecare isi poate administra propriii bani cum crede el de cuviinta. Mai mult decat atat, Constitutia statuteaza principiul dupa care caracterul licit al averii se prezuma.

Cu toate acestea, opulenta unui banchet de nunta faraonic mi se pare incompatibila cu tara unde isi duc traiul cei mai saraci cetateni ai Europei, unde avem copii care se culca seara flamanzi si adulti care mananca o singura data pe zi, unde Guvernul scade fondurile de la securitatea nationala ca sa poata plati pensiile, unde multe cladiri publice sunt inca neautorizate, unde capitala mai are strazi fara asfalt sau canalizare, iar scolile au toaleta in curte.

In plus, sa faci asemenea nunta di granda la doua saptamani dupa ce bucurestenii au fost gazati si batuti de fortele de ordine, mi se pare si cinic si amoral.

"Prostimea" si "boierii"

Domnul Dragnea ori stie toate acestea si se face ca nu le vede, ori nu le stie si atunci ma intreb inca o data ce cauta in fotoliile unde s-a instalat.

In locul familiei Dragnea Sr+Jr, nu m-as fi lansat intr-un asemenea spectacol, care, oricat de intelegator ai fi pentru respectareea traditiilor, pare sfidator pentru tara. Chiar daca te-ai imbogatit pana acolo incat te dau banii afara din casa, o astfel de sfidare aminteste proverbul, nu prea elegant, dar elocvent: s-a urcat scroafa-n copac.

Un eveniment de ultima ora demonstreaza o data in plus ca lipsa de modestie se plateste: de frica protestatarilor, familia Dragnea a mutat cununia religioasa de la biserica Sfantul Elefterie intr-o alta biserica, neanuntata nicaieri.

Imi pare sincer rau ca un eveniment, atat de emblematic precum o nunta, incepe cu stangul. Numai daca esti las te ascunzi de popor si te pitesti, ca sa nu vada multimea locul unde faci cununia, sa nu stie "prostimea" locul unde petrec "boierii".

Altadata liderii nu se fereau de popor

Citesc in cartea lui Constantin Bacalbasa "Bucurestii de Altdata" observatia ca nicaieri nu se aduna atata lume si nu se bucurau atatia locuitori, ca la marile nunti boieresti, unde de multi ce erau, bucurestenii nu incapeau nici in biserica, nici in curtea bisericii, nici "in ograzile din jur, pe ulite si chiar pe ulita cea mare".

Mirii, socrii, nasii si ceilalti nu se ascundeau de lume niciodata. Iar daca circumstantele impuneau o anumita discretie - au existat si asemenea cazuri - atunci nunta se pregatea din timp sa fie mai departe, cu o festivitate modesta si cu ospatul pe masura.

Imi vin in minte logodna si nunta pricipelui Ferdinand al Romaniei, viitorul rege, in 1891. Economia tarii era in plin avant, dar cheltuielile grele se resimteau asupra cetateanului de rand.

Incepuse constructia podului de la Cernavoda, cea a cailor ferate, la initiativa premierului Lascar Catargiu (un predecesor al doamnei Dancila, he-he!) se construiau sosele si poduri intr-un ritm care impresiona chiar si Europa Occidentala, iar in Bucuresti se inalta "Palatul scolii de poduri si sosele" (viitoarea Politehnica) . Asta da program de guvernare!

Modestia unei regine

Atat regele Carol I, cat si nepotul Ferdinand au gandit insa ca n-ar face imagine buna opulenta unei nunti regale in tara, cu invitati de marca, precum: imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei, marele duce de Connaught ca reprezentant al reginei Victoria, marele duce Alexis, trimis al tarului, un pasa din partea sultanului si multi altii.

Si atunci, Curtea de acord cu familia miresei, viitoarea regina Maria, au hotarat ca nunta sa aiba loc undeva in Occident. Pe scurt, atat logodna, cat si nunta au avut loc la Sigmaringen, in Germania, locul de obarsie al mirelui.

Memorialistii n-au lasat prea multe detalii despre aceasta nunta, dar regina Maria consemneaza in "Povestea vietii mele" amanunte despre "nunta de argint", serbata la 25 ani de la casatorie, in conditii deosebit de vitrege: razboiul (1916-1918) a obligat familia regala sa se refugieze la Iasi, iar aniversarea s-a organizat acolo.

Fara banchet, fara multi invitati, fara alai si parada. O simpla cina, la care au participat familia si cateva personalitati ale vremii. Atmosfera festiva a momentului a fost marcata prin gesturi, nu prin toalete sau meniuri scumpe.

Regele a decorat cativa generali cu "Virtutea Militara", sotiile ofiterilor au adunat suma de 40.000 franci francezi, pe care au pus-o la dispozitia operelor de binefacere patronate de regina (indeosebi spitale), Guvernul a alocat 500.000 de franci in acelasi scop, premierul I.I.C.Bratianu i-a oferit perechii regale verighete din otel, placat cu argint (observati, nici macar din aur!), iar, cu privire la propria tinuta, regina scria:

"Am avut chiar si o rochie superba, alb-argintie, pe care intamplator o pastrasem in rezerva si nu o mai purtasem - s-a potrivit de minune pentru ziua de azi. Am purtat cu ea coronita impletita, din fir argintiu, care mi s-a potrivit si a dat un aer demn".

Observati? Cuvintele de ordine erau "demn" nu "luxos", "coronita impletita din fir argintiu", nu "diadema din aur cu diamante", o rochie "superba", dar purtata deja.

Ma uluieste si astazi modestia unei regine, coboratoare din familiile Saxa-Coburg si Gotha, fosta mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, sotie a regelui Ferdinand, el insusi coborator din familia germana de Hohenzollern-Sigmaringen.

Nu sunt monarhist si poate nici nu mi-as fi permis sa obosesc atentia celui care citeste aceste randuri, daca, prin contrast, n-as simti un dezgust, pana la greata, pentru opulenta pe care o etaleaza niste politruci, declarati social-democrati, dar care se dezic si de democratie si de socialism, atunci cand se ascund de multime, ca sa nu-i vada cum batjocoresc democratia, pentru a-si proslavi liderul si beizadeaua aferenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Valentin Dragnea nunta, #nunta Dragnea , #stiri Liviu Dragnea