Razboiul lui Liviu Dragnea cu Romania. Se pregateste o noua suspendare?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 11 Iulie 2017, ora 06:30
67181 citiri
Razboiul lui Liviu Dragnea cu Romania. Se pregateste o noua suspendare?

CCR are pe ordinea de zi de astazi o exceptie care ar urma sa scoata din Codul penal infractiunea de corupere a alegatorilor comisa in cadrul unui referendum, adica art. 392 raportat la art.386 din Codul penal.

Daca exceptia va fi admisa, iar din informatiile mele raportul intocmit de judecatorul Daniel Morar este de admitere, ar urma sa fie declarata neconstitutionala "oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat" daca fapta este comisa in cadrul unui referendum.

Pare cumva aparuta din senin aceasta exceptie, ridicata in decembrie anul trecut, deci recent, la Curtea de Apel Cluj si intrata cam peste rand in dezbatere avand in vedere ca exista la CCR si dosare din 2015 care inca isi asteapta randul.

Primul gand al multora a fost la inca o pasa servita lui Liviu Drangea, in deja bunul obicei al CCR, avand in vedere ca infractorul Dragnea a fost condamnat pentru o infractiune comisa in cadrul referendumului din 2012.

Si, totusi, este greu de crezut ca e asa (ar putea exista alte cadouri daca ne uitam, de exemplu, la punctul 9 de pe Ordinea de zi, Dosarul 2580D/2016, cu raport de admitere de la acelasi Daniel Morar, care ar urma sa includa in randul persoanelor scutite de obligatia de a depune marturie si concubinele suspectului), pentru ca infractorul Dragnea a fost condamnat pentru incalcarea art. 13 din Legea 78/2001, deci in mod normal, eventuala neconstitutionalitate a unui articol din Codul penal, oricare ar fi el, nu ii poate folosi.

Teoretic, desigur, pentru ca am mai vazut CCR practic autosesizandu-se (chiar recent Decizia 244/2017) cu incalcarea flagranta a legii sale de functionare si a Constitutiei.

Plecand de la premisa ca CCR nu va comite si acest abuz, la ce ar putea folosi scoaterea in afara Constitutiei a mitei electorale in cadrul referendumului? Qui prodest?

Raspunsul cred ca e intr-o intrebare: oare ce s-ar intampla la un eventual referendum organizat in urmatoarele luni, in conditiile in care mita electorala nu va mai constitui infractiune?

Care referendum? Unul este pe teava deja, cel privind familia traditionala. Dar nu stiu daca el e miza reala. Din informatiile mele, la sfarsitul saptamanii trecute PSD ar fi luat decizia sa dea atacul cel mare inclusiv la presedintele Iohannis, pentru ca, deh!, pe cine nu lasi "sa moara" la motiunea de cenzura si la desemnarea noului premier, nu te lasa apoi sa traiesti.

De altfel, Liviu Dragnea a dat si public semnalul de lupta: "Eu am sperat in astia doi ani ca toate institutiile statului si ceilalti actori politici, incepand cu presedintele Romaniei, apreciaza ca propunerea mea de dialog, de pace politica e bine sa fie luata in seama. Se pare ca s-a inteles ca asta ar fi o slabiciune a noastra, a mea si a PSD. Drept pentru care s-a incheiat aceasta perioada de pace."

Deci nu mi se pare deloc exclusa pregatirea unui referendum de demitere a presedintelui. Pe ce motiv?

Cu o viteza remarcabila din momentul sesizarii, pe 17 iulie Inspectia judiciara va declansa controlul de fond la DNA. Din informatiile mele, toti cei care vor descinde la DNA sunt oameni apropiati ai dnei Oana Schimdt Haineala. Primul foarte fidel dnei Haineala este, de altfel, chiar seful sectiei de procurori a IJ, Gheorghe Stan, un lucru de notorietate in sistemul judiciar.

Sa fie acesta oare motivul pentru care exista inspectori specializati pe DNA, aceiasi si aceiasi controleaza procurorii anticoruptie, in timp ce inspectori cu vechime cu mult mai mare, cu experienta superioara nu sunt niciodata repartizati la DNA?

Dna Haineala, fost secretar de stat al lui Florin Iordache, a fost audiata la DNA in legatura cu OUG 13, procurorul general a cerut si a obtinut de la CSM incetarea detasarii dnei Haineala la Ministerul Justitiei, dupa care dna Carmen Dan, ministrul cel mai de incredere al lui Liviu Dragnea, a cerut CSM sa aprobe detasarea Oanei Haineala tot pentru un post de secretar de stat in Ministerul de Interne, solicitare respinsa.

Totodata, dna Haineala este prietena buna cu Daniel Morar, alt lucru de notorietate in sistemul judiciar. Sa fie aceasta un liant foarte interesant care sa explice interesul lui Liviu Dragnea pentru OSH?

Pot fi desigur simple coincidente. Sau nu. Dar raportul Inspectiei Judiciare poate pune in mana ministrului Toader o bomba: argumentul pentru a cere revocarea dnei Kovesi.

Am vazut la ce presiuni a fost supus data trecuta, dupa decizia CCR privind conflictul DNA - Guvern. De aceasta data insa ar putea sa nu mai fie necesare presiuni, daca ma uit la declaratia fostului premier Sorin Grindeanu: "eu cand l-am propus era alt Tudorel Toader fata de cel de acum".

Exista si postarea fostului ministru Catalin Predoiu dupa ce l-a audiat in comisia juridica pe dl Toader: "Observand cu mare atentie raspunsurile ministrului, tonul, gesturile de lehamite scapate din neglijenta, privirea si atitudinea, as putea spune ca din punctul de vedere al Ministerului Justitiei, lupta anticoruptie s-a incheiat, iar pe MCV nu da prea multe parale. Am avut senzatia ca am in fata acel Tudorel Toader care spunea la Bruxelles ca singura problema cu OUG 13 a fost ora la care a fost adoptata. O fi bine, dle ministru?!"

Pentru Liviu Dragnea, aflat intr-o situatie delicata in partid, dupa cum a explicat Emilian Isaila, nu mai sunt multe carti de jucat pentru mobilizarea partidului. Iar un asalt la presedinte in numele rasturnarii anticoruptiei cred ca este cea mai importanta. Cu ea, poate numai cu ea, isi mai poate coagula partidul dincolo de luptele interne tot mai acute.

Daca dl Toader face propunerea de revocare a dnei Kovesi, presedintele va fi pus in fata unei alegeri imposibile. Sa accepte ar insemna sa-si dinamiteze toata sustinerea propriului electorat. Pentru ca o asemenea decizie ar fi perceputa ca o capitulare in fata mafiei. Si dupa executia celei care a avut curajul sa infrunte hidra, nimeni nu cred ca va mai indrazni asa ceva pentru a nu pati la fel.

Daca o refuza, s-ar expune unei suspendari si unui referendum de demitere care ar fi validat la o participare de 30% si in cadrul caruia oferirea de mita electorala ar putea sa nu mai fie infractiune, dupa cum doreste dl Daniel Morar.

Ma tem ca in laboratoarele PSD a inceput, cu complicitatea CCR, pregatirea unui asalt de mari proportii si impotriva DNA, si impotriva presedintelui Iohannis. Iar efectele lui ar putea arunca practic Romania de pe orbita lumii civilizate. Este aproape cert ca ne astepta o vara incandescenta. Cum spunea infractorul Dragnea? Pacea s-a incheiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#corupere alegatori Cod penal, #mita alegatori referendum CCR, #referendum suspendare Klaus Iohannis , #stiri Liviu Dragnea