Liviu Dragnea, la DNA, in dosarul fraudei la referendum - a aflat acuzatiile si a iesit pe usa din spate

Luni, 29 Iulie 2013, ora 18:01
9636 citiri
Liviu Dragnea, la DNA, in dosarul fraudei la referendum - a aflat acuzatiile si a iesit pe usa din spate
Foto: Arhiva

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost chemat, luni, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile in dosarul fraudei de la referendumul pentru demiterea presedintelui din 2012.

Acesta este acuzat ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendum, cu scopul de a obtine o prezenta de minimum 60%, potrivit Realitatea TV. El s-ar fi folosit de 10 metode diferite, printre care falsificarea de semnaturi, turismul electoral si votul multiplu.

Dragnea a intrat prin usa din spate, si nu pe la intrarea principala unde il asteptau jurnalistii. Dupa aproximativ 20 de minute, cand a iesit din sediul DNA tot pe usa din spate, Dragnea le-a declarat catorva reporteri ca este nevinovat.

Intrebat daca are vreo semnificatie data aleasa de procurori, Dragnea a raspuns: "nu are nicio semnificatie ca e un an de la referendum, e o coincidenta (...) am spus tot timpul ca sunt nevinovat, am organizat o campanie pentru referendum si atat."

Cutremur in PSD: Un senator se autodenunta la DNA - Dragnea a fraudat referendumul

Dosarul in care Liviu Dragnea a fost, luni, chemat la DNA, este unul din septembrie 2012, cand procurorii au inceput urmarirea penala fata de vicepremierul care, la acea vreme, ocupa functia de secretar general al PSD.

Dragnea a fost acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, asociere pentru savarsirea de infractiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane, dar si de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului, se arata intr-un comunicat al DNA din luna septembrie a anului trecut.

Procurorii au precizat ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie 2012, care sa garanteze validarea acestuia.

Sistem informatic cu date, in timp real, despre prezenta la vot

Astfel, Dragnea a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba.

Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti.

De asemenea, Liviu Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al formatiunii politice, de a se implica in mai multe actiuni, printre care exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora, pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori.

Valer Marian, despre frauda la referendum si Dragnea: O sa apara si inregistrari audio

O alta actiune a acestora era de folosire a unei urne mobile in conditii contrare legii, adica fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator.

Mai mult, autoritatilor li s-a mai cerut obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare, practicarea votului multiplu, denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu, dar si practicarea "turismului electoral" - adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara.

Alte acuzatii se refera la falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale, falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului, votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala, dar si neaplicarea autocolantelor cu mentiunea "VOTAT" pe cartile sau buletinele de identitate ale votantilor.

D.T.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Orban, despre colaborarea pentru alegerile locale: "Am discutat de principiu să ne unim forţele unde e benefic"
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, referindu-se la colaborarea partidelor care formează Dreapta Unită la alegerile locale, că încă nu...
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Ludovic Orban spune că România e în mare pericol: „Există două mafii care deţin puterea astăzi”
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, 25 februarie, la Ploieşti, că România "este prost condusă" şi se află într-un mare pericol. Politicianul susține că...
#Liviu Dragnea DNA, #Liviu Dragnea frauda referendum, #Liviu Dragnea DNA referendum , #stiri Liviu Dragnea