Audieri de 7 ore in dosarul Belina: Cum a fost modificata geografia Romaniei pentru ca Dragnea sa pescuiasca linistit pe insula

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 10:23
39012 citiri
Audieri de 7 ore in dosarul Belina: Cum a fost modificata geografia Romaniei pentru ca Dragnea sa pescuiasca linistit pe insula
Foto: Facebook/ Liviu Dragnea

Tribunalul Bucuresti a continuat, marti, audierea a sase martori, in dosarul Belina, caz in care este judecat fostul vicepremier Sevil Shhaideh. Doi specialisti au explicat instantei ca insula Belina si bratul Pavel sunt parte din albia minora a Dunarii, una dintre intrebarile cheie ale acestui dosar.

O sedinta care a durat aproape 7 ore si care a fost intrerupta de doua ori. Una din pauze a fost ceruta chiar de avocata Flavia Teodosiu, care o reprezinta pe Sevil Shhaideh in acest caz, deoarece avea un alt proces intr-o sala alaturata, in care-l apara pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Iata ce a facut la celalalt proces avocata Teodosiu - Tribunalul i-a mutat lui Dragnea procesul la Inalta Curte: "O sa ajungem sa se judece cand se va termina mandatul!"

Revenind la procesul Belina, toti inculpatii VIP au fost prezenti in sala de judecata: Sevil Shhaideh, Adrian Gadea, fostul presedinte al CJ Teleorman, si Ionela Stoian, fost director in cadrul Ministerului Dezvoltarii. Din bancile din sala, ei au ascultat cu interes declaratiile martorilor.

La termenul de marti au fost audiati patru martori, angajati in cadrul firmei Europrotect, cea care asigura paza insulei, dar si functionari in diverse institutii ale statului care au fost implicati in procedura de avizare a unor acte necesare adoptarii hotararii de guvern prin care insula Belina si bratul Pavel, situate in albia minora a Dunarii, proprietate a statului, au trecut din administrarea Ministerului Mediului - prin Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), in administrarea CJ Teleorman.

Cum s-a schimbat geografia prin HG

Una dintre intrebarile cheie: Bratul Pavel si insula Belina reprezinta albia minora a Dunarii?

Potrivit acuzatiilor DNA, fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a promovat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale insulei Belina si bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii.

Astfel s-ar fi creat aparenta ca trecerea lor in administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern. Trebuie spus ca acuzatiile in cazul Rovanei Plumb au fost clasate, deoarece Parlamentul a votat impotriva ridicarii imunitatii.

Doi dintre martorii-cheie din acest caz, angajati in cadrul Apelor Romane, au fost fermi in fata judecatorului Bogdan Dari: insula apartine albiei minore a Dunarii!

Sa vedem cum au decurs interogatoriile martorilor, intrebarile fiind puse de avocati, procurorul DNA si judecator.

Discutii incordate martor-avocat

Fost director in cadrul Administratiei Nationale Apele Romane, in prezent pensionat, Cristian Ban a explicat ca insula Belina si bratul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii: "Aceasta delimitare s-a facut in trecut, dar in prezent se lucreaza la stabilirea unor principii pentru delimitarea albiilor minore, dar nu s-a ajuns la un consens".

Discutia a devenit incordata, dupa ce judecatorul a cerut mai multe detalii, iar avocata Flavia Teodosiu a sarit la atac.

"Cine poate sa stabileasca aceasta delimitare?", vine intrebarea magistratului Dari.

"Albia minora este portiunea cuprinsa intre maluri, la nivelul apei, care acum este relativ, mai mare sau mai mic. Aceasta poate sa fluctueze. Fiind insula, putem spune ca este albia minora", raspunde martorul.

"Ce argumente ar fi ca nu ar fi albie minora?", ridica intrebarea Dari.

"Sa zicem ca este! Conform definitiei, putem spune ca sunt parte din albia minora. Dar nu vreau sa fac o afirmatie categorica, deoarece in prezent se poarta discutii la nivelul Apelor Romane si Ministerului Mediului referitor la stabilirea unor metodologii exacte de stabilire a albiei minore", explica fostul director.

Cand se citeste definitia din Legea Apelor

Este momentul in care avocata lui Sevil Shhaideh citeste cu intonatie definitia albiei minore din Legea Apelor: "o suprafata de teren ocupata permanent sau temporar de apa, care asigura curgerea nestingherita, din mal in mal, a apelor la niveluri obisnuite, inclusiv insulele create prin curgerea naturala a apelor".

Teoria acesteia este ca bratul Pavel, care desparte insula Belina de judetul Teleorman, a colmatat, asa ca acesta nu mai poate asigura "curgerea nestingherita a apei". In plus, pentru a ajunge pe insula, au fost construite doua diguri, peste bratul Pavel, asa ca acolo se poate ajunge de pe mal pe insula, pe un drum.

Termenul acesta este cheia apararii: curgerea nestingherita a apei.

Detalii despre colmatarea bratului Pavel - Audieri maraton in procesul Belina: Cum a fost "omorat" bratul Pavel si "domesticita" insula unde pescuia Dragnea

Iata cum arata bratul Pavel si insula Belina pe Google Earth. Drumurile de acces catre ostrov sunt vizibile.

Sursa: Google Earth

Judecatorul a scos harta zonei

Judecatorul prezinta martorului o harta a insulei Belina.

Fostul director este insa de neinduplecat: "Consider ca si in acest moment se afla in albia minora, intrucat curgerea apei nu a fost oprita natural, daca nu ar exista aceste diguri, apa ar curge nestingherita".

Moment in care avocata Teodosiu izbucneste: "Aici discutam o chestie serioasa, condamnam sau nu o persoana! Cum raporteaza afirmatia la definitia facuta, privind albia minora? Pe bratul Pavel apa nu mai curge nestingherit".

Martorul insa se tine tare si aduce un argument greu: "Am auzit si discutii ca insula Belina nu ar fi insula, ci peninsula, prin lucrarile facute. Eu nu sunt de acord cu asta. In aceste conditii, nu ar mai avea denumirea de insula, Cadastrul Apelor nu mai poate fi modificat".

"Stiintific, ce este acum?", insista judecatorul.

"Consider ca nu poate fi considerat ca cele doua bunuri nu fac parte din albia minora, daca se elimina cele doua diguri si se decolmateaza bratul, apa ar circula nestingherit", explica Cristian Ban, fost director al Apelor Romane.

Bratul, blocat de interventia oamenilor

La randul sau, avocata nu se lasa: "pe insula se poate ajunge de pe mal!"

"Se ajunge pe insula prin interventia oamenilor", vine rapid raspunsul martorului. El vrea sa dea de inteles ca la mijloc nu este vorba de cauze naturale, ca e vorba de ceva artificial.

In jocul intrebarilor intra si Sevil Shhaideh, care este curioasa sa afle daca, odata ce insula este legata de mal prin drumuri, mai este insula? Nefiind o insula, mai este in albia minora?

"Da, consider ca este parte din albia minora, apa poate circula pe langa ea", spune apasat fostul director.

Inginerul si planul lui Ceausescu

Marian Zlatescu a lucrat din 1983 la Sistemul de Gospodarire a Apelor din Teleorman, subordonat Administratiei Nationale "Apele Romane". "Sunt inginer-sef acolo", spune acesta judecatorului Dari. In asteptarea audierii a stat pe holurile tribunalului ore bune.

Stie foarte bine istoria insulei si vorbeste despre proiectul lui Ceausescu, cel care a vrut sa faca o hidrocentrala aici. Pe Belina, comunistii ar fi vrut sa amplaseze centrala electrica. Dupa ce lucrarile au fost abandonate, pe locul sapaturilor efectuate s-a itit un lac. Balta pe care pescuia Liviu Dragnea si prietenii lui.

Avocata lui Sevil Shhaideh il ia la rost din prima, de ce in actele semnate de Zlatescu care au ajuns la Ministerul Mediului nu apare mentiunea ca insula Belina si bratul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii.

Martorul ridica din umeri, ar putea fi o eroare, de la ei plecau referatele de oportunitate, de vina ar fi cei de la Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea.

Da insa detalii interesante, pe malul Dunarii porneste de la Turnu Magurele un dig de pamant de 4-5 metri inaltime, pana in judetul Giurgiu. A fost construit in anii '60 -'70, iar scopul lui este sa protejeze de inundatii localitatile riverane Dunarii.

A demontat apararea din greseala

Fara sa vrea, demonteaza o parte din apararile facute de avocatul lui Sevil Shhaideh, ca insula nu este inundabila, deci pe ea se poate construi doar cu avize exceptionale. Povestea constructiilor pe insula are legatura cu solicitarea CJ Teleorman de a prelua insula sub pretextul ca acolo ar urma sa se construiasca o tabara pentru copii si o statiune turistica. In realitate, dupa ce au preluat-o in administrare, oficialii judetului au inchiriat-o societatii Tel Drum.

Iata detalii despre aceste promisiuni - Dosarul Belina: Promisiunile cu investitii europene, un pretext pentru a transfera insula in folosul lui Dragnea

"In 2006 a fost cel mai mare debit inregistrat pe Dunare de 40-50 de ani, in jur de 16 metri cubi/secunda. Desi nu am vazut, dar imi permit sa spun ca cea mai mare parte din insula a fost inundata, digul a protejat comunele", explica martorul.

"Belina este sau nu legata de mal?", il ia direct la intrebari avocata Teodosiu.

"Ca hidrotehnician, consider ca aceea este insula, chiar daca are legatura cu malul cu acele podete. Caile de acces sunt provizorii, pot fi oricand inundate. Asa gandesc eu prin prisma experientei. Eu cred ca in 2006 au fost inundate, dar nu am vazut niciodata asta", povesteste sigur pe el Zlatescu.

Insistenta judecatorului

Judecatorul insista cu o intrebare: "Exista posibilitatea reala ca acele zone sa fie inundate?"

"Da. Nu poti sa prevezi asta", raspunde martorul.

"Bratul Pavel face parte din albia minora a Dunarii?"

O intrebare la care martorul raspunde fara dubii.

"Nu a existat niciodata o discutie cu privire ca cele doua bunuri nu ar face parte din albia minora a Dunarii. Nu s-a pus niciodata aceasta problema. Arat faptul ca se poate construi si in zone inundabile, dar trebuie luate avize de la AN Apele Romane prin care se stabilesc avize pentru construire", vine raspunsul acestuia.

Procesul continua pe 25 februarie, cand instanta a stabilit sa fie audiati doi martori esentiali. Este vorba de doi angajati ai firmei Cobrex Trans, firma care detine elicopterul care a facut mai multe zboruri pe insula Belina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Liviu Dragnea Belina, #Liviu Dragnea DNA, #Liviu Dragnea Rahova, #Liviu dragnea sevil shhaideh , #Tel Drum