CCR are azi pe masa o decizie cu miza pentru Dragnea - vor mai fi folosite interceptarile pe siguranta nationala in anchete de coruptie?

Marti, 13 Februarie 2018, ora 10:36
4673 citiri
CCR are azi pe masa o decizie cu miza pentru Dragnea - vor mai fi folosite interceptarile pe siguranta nationala in anchete de coruptie?
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

CCR decide marti daca este constitutional ca SRI sa obtina probe (interceptari, filaje) pe mandat de siguranta nationala (MSN) si apoi sa le trimita la procurori pentru a fi folosite in dosarele penale, altele decat cele care vizeaza infractiuni ce tin de securitatea statului.

In acest moment, interceptarile si filajele facute de SRI pe mandat de siguranta nationala (MSN) sunt folosite ca probe in dosarele penale care vizeaza infractiuni ce tin de siguranta nationala, dar si in cele de drept comun, arata Romania Curata.

Tradus in cuvinte simple, aceasta inseamna ca:

- in prima varianta, SRI face interceptari si filaje pe MSN pentru infractiunea de terorism, de exemplu, si trimite probele la DIICOT pentru a instrumenta un dosar de terorism, infractiune care tine de siguranta nationala.

- SRI face interceptari pe MSN pentru infractiunea de terorism, dar afla si obtine probe totodata ca persoanele monitorizate au comis o crima (care nu are legatura cu terorismul) sau au facut evaziune fiscala ori au savarsit infractiuni de coruptie. In aceasta a doua varianta, SRI este obligat de lege sa trimita probele astfel obtinute la parchete sau DNA pentru a fi folosite in dosarele penale obisnuite, de drept comun, sa le spunem, care vizeaza infractiuni ce nu tin de siguranta nationala.

Cine a ridicat contestatia

Aceasta a doua varianta a fost contestata la CCR ca fiind neconstitutionala de un grup de inculpati din Bihor in dosarul nr.1672D/2016 aflat pe rolul Curtii. E vorba de Beneamin Rus, Alexandru Kiss si altii. Ei au ridicat exceptia de neconstitutionalitate a articolelor 3, 10, 11 si 13 din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei (legea SRI).

Alexandru Kiss, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, si Beneamin Rus, patronul Grupului Selina, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si spalare de bani.

Cazurile Tel Drum si Ferma Baneasa

Potrivit Romania Curata, un exemplu il reprezinta dosarele Tel Drum. Unul dintre aceste dosare il vizeaza chiar pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din randul avocatilor citate de Romania Curata, dosarele contin si interceptari facute de SRI pe mandat de siguranta nationala, pe securitate economica, insa probele sunt folosite de DNA in dosare obisnuite de coruptie.

Stenograme din dosarul Tel Drum. Cat de importanta era "o pila" pentru a primi contracte finantate din fonduri europene

Sursele judiciare citate de Romania Curata spun ca si dosarul mare Tel Drum, in care liderul PSD a fost pus sub acuzare pentru 5 infractiuni, abunda de interceptari obtinute de SRI pe MSN.

EXCLUSIV - DNA acuza ca firma Tel Drum si-ar fi regizat insolventa

Cele doua cuvinte care au abonat firma Tel Drum la contractele publice date de Consiliul Judetean Teleorman

Un alt exemplu este dosarul ferma Baneasa privindu-i pe Dan Andronic, Remus Truica, Paul al Romaniei si miliardarul israelian Benny Steinmetz, unul dintre investitorii de la Rosia Montana, dosar care abunda de asemenea de probe obtinute de SRI pe MSN si sunt folosite intr-un dosar ce vizeaza infractiuni de coruptie, nu de siguranta nationala.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#liviu dragnea tel drum ccr, #curtea constitutionala tel drum, #curtea constitutionala liviu dragnea, #curtea constitutionala mandate de interceptare, #curtea constitutionala sri , #Tel Drum