Legatura nebanuita dintre Tel Drum si directiva UE pe care PSD nu a transpus-o in lege si care risca sa coste Romania milioane de euro

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 12:15
26886 citiri
Legatura nebanuita dintre Tel Drum si directiva UE pe care PSD nu a transpus-o in lege si care risca sa coste Romania milioane de euro
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Directiva europeana privind combaterea spalarii banilor cerea in iunie 2015 ca firmele cu actiuni la purtator sa-si faca public actionariatul. Insa nu a fost implementata in Romania nici pana astazi!

USR acuza ca tergiversarea a avut ca scop sa nu-l supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.

"In baza Directivei, firmele cu actiuni la purtator, asa cum a fost si Tel Drum pana de curand, vor fi interzise! Termenul limita pentru transpunerea directivei era luna iunie, dar pentru PSD a avut prioritate subminarea independentei Justitiei", acuza USR.

Uniunea arata ca a depus de un an un proiect de lege pentru interzicerea firmelor cu actiuni la purtator, "dar acesta a fost pus la sertar de PSD-ALDE."

Directiva uitata

Reactia USR a venit dupa ce Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, deoarece nu a implementat Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Este vorba de un document care a fost emis pe 20 mai 2015, iar Romania trebuia sa-l implementeze pana pe 26 iunie 2017. Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand nu vom lua masurile necesare.

In decembrie 2017, firma Tel Drum si-a facut public actionariatul. Potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in acest moment actionarii Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44%, si inca trei persoane, care detin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

De ce a intarziat atat?

Initiativa legislativa privind implementarea Directivei pentru combaterea spalarii banilor se numeste Proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Legea este in acest moment la Senat. Guvernul a sesizat Senatul pe 31 mai 2018 si proiectul a fost inregistrat pe 20 iunie. De atunci este in lucru la comisiile permanente.

Cazul Tel Drum

Una dintre prevederi stabileste direct situatia societatilor cu actiuni la purtator. Chiar cazul Tel Drum, reclamat de USR.

In acest moment, la DNA este deschisa o ancheta potrivit careia liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi fost timp de mai multi ani cel care controla societatea Tel Drum. Politicianul a negat acest lucru.

Articolul 62 stabileste ce se intampla cu actiunile la purtator dupa intrarea in vigoare a legii.

Articolul 62

(1) In termen de 18 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni inregistrate in registrul comertului pana la aceasta data efectueaza conversia actiunilor la purtator in actiuni nominative si depun actul constitutiv actualizat la oficiul registrului comertului.

(2) Neindeplinirea, pana la expirarea termenului prevazut la alin. (1), a obligatiei de conversie de catre societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni atrage dizolvarea acestora.

(3) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul, sau dupa caz, tribunalul specializat va putea pronunta dizolvarea societatii. Cauza de dizolvare poate fi inlaturata inainte de a se pune concluzii in fond, instanta putand acorda un termen in acest scop.

Ce spune directiva

Doua prevederi din Dispozitiile generale ale Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului stabilesc care este situatia beneficiarilor unor conturi anonime sau a actiunilor la purtator.

- "Statele membre interzic institutiilor lor de credit si financiare detinerea de conturi anonime sau de carnete de economii anonime. Statele membre impun in toate cazurile ca titularii si beneficiarii conturilor anonime sau ai carnetelor de economii anonime existente sa fie supusi masurilor de precautie privind clientela cat mai curand posibil si in orice caz inainte ca respectivele conturi sau carnete sa fie folosite in vreun fel;"

- "Statele membre iau masuri de prevenire a utilizarii abuzive a actiunilor la purtator si a warantelor pe actiuni la purtator."

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Spalarea banilor Tel Drum, #Tel Drum societate, #Tel Drum Directiva , #Tel Drum
Comentarii