Firma Tel Drum a fost pusa sub acuzare in dosarul lui Dragnea. DNA a pus sechestru pe bunuri de 32 de milioane de lei

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:45
5271 citiri
Firma Tel Drum a fost pusa sub acuzare in dosarul lui Dragnea. DNA a pus sechestru pe bunuri de 32 de milioane de lei

Societatea Tel Drum a fost pusa astazi sub acuzare pentru constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu, intr-un dosar legat de obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene din judetul Teleorman.

Acuzatiile au fost facute in dosarul in care Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de doua infractiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si de doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase pentru sine sau pentru altul, fapte comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman.

Intr-un alt dosar, firma Tel Drum a fost trimisa in judecata la sfarsitul anului trecut pentru folosirea de documente false, avand ca rezultat obtinerea ilegala de fonduri europene in cazul achizitionarii unei statii de asfaltare.

Care sunt acuzatiile DNA

Procurorii DNA au explicat astazi, intr-un comunicat, in ce constau acuzatiile. Potrivit acestora, Tel Drum SA ar fi fost implicata in mod direct in activitatea grupului initiat in cursul anului 2001 de Liviu Dragnea (la acea vreme presedinte al Consiliului Judetean Teleorman), in sensul in care, in jurul societatii Tel Drum SA au fost construite schemele frauduloase de obtinere a fondurilor publice.

Concret, arata DNA, in interesul societatii Tel Drum SA si in derularea obiectului sau de activitate, ar fi fost desfasurate urmatoarele actiuni care ar intra in scopul grupului infractional organizat.

  • privatizarea Tel Drum SA si transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Judetean Teleorman in sfera de influenta si control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse;
  • instrainarea catre Tel Drum SA a unui utilaj (statie de mixture asfaltice) care fusese achizitionat de catre Consiliul Judetean Teleorman;
  • acordarea catre Tel Drum SA, in perioada 2002-2005, a lucrarilor de reabilitare si intretinere a structurii rutiere aflate in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, fara a exista o procedura concurentiala de atribuire, desi societatea comerciala devenise persoana juridica cu capital privat;
  • asigurarea castigarii de catre Tel Drum SA a contractelor de lucrari finantate din fonduri publice, prin influenta de care se bucurau membrii grupului infractional organizat, prin furnizare de informatii confidentiale privind licitatiile publice inainte de momentul publicarii anunturilor si prin inserarea conditiilor restrictive in caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Judetean Teleorman l-a instrainat catre Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare in cazul lucrarilor de reabilitare a drumurilor judetene);
  • obtinerea, in mod preferential si fraudulos, de finantari din bugetul national, prin intermediul suspectului Liviu Dragnea Nicolae si obtinerea in mod nelegal de fonduri din bugetul Uniunii Europene prin furnizarea de documente false si inexacte, bani care ulterior erau directionati catre Tel Drum SA;
  • folosirea Tel Drum SA ca entitate care facilita transferul sumelor de bani catre alte societati comerciale controlate de suspecti si catre suspecti in mod direct.

In ce ar consta acuzatia de complicitate la abuz in serviciu

In ce priveste infractiunea de complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, procurorii DNA au explicat ca la proiectul de reabilitare a drumului judetean DJ 701, societatea Tel Drum SA a fost desemnata castigatoare a unei licitatii publice, in conditiile "in care au fost inserate conditii restrictive care dezavantajau firmele concurente". Astfel, a fost obtinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA in valoare de 25.600.927 lei, fiind creat un prejudiciu echivalent in dauna bugetului public (diferenta dintre pretul ofertat de Tel Drum SA si pretul cel mai mic ofertat).

Detalii despre aceste conditii care ar fi restrictive gasiti in articolul Cele doua cuvinte care au abonat firma Tel Drum la contractele publice date de Consiliul Judetean Teleorman

DNA mai arata ca la proiectul de reabilitare a drumului judetean DJ 506, "printr-o schema infractionala similara, prin care, in plus, au fost falsificate si inlocuite date din documentatia necesara participarii la licitatie si a fost majorat artificial devizul", societatea Tel Drum SA ar fi fost desemnata castigatoare a unei licitatiei publice, in conditiile in care au fost inserate conditii restrictive care dezavantajau firmele concurente.

Astfel, ar fi obtinut un folos necuvenit pentru Tel Drum SA de 5.742.872,19 lei (diferenta dintre devizul real prevazut in proiect si devizul modificat), fiind creat un prejudiciu echivalent in dauna bugetului public.

DNA: Tel Drum, rol cheie

"In legatura cu ambele proiecte de reabilitare a drumurilor, nu ar fi fost posibile comiterea infractiunilor fara aportul persoanelor care scriptic erau reprezentanti ai societatii comerciale Tel Drum SA, suspectii Neda Florea si Pitis Petre", mai acuza DNA.

Savarsirea infractiunilor de complicitate la doua infractiuni de abuz in serviciu ar fi fost imposibila fara folosirea persoanei juridice Tel Drum SA in calitate de participant la licitatie, arata procurorii, contractul (si inerent transferul sumelor) nu putea fi incheiat altfel decat prin angajarea Tel Drum SA ca parte contractanta, in derularea obiectului de activitate al acesteia, respectiv constructia si reparatia drumurilor.

Acuzatia de evaziune fiscala

DNA a explicat si acuzatiile in cazul infractiunii de evaziune fiscala. In realizarea obiectului sau de activitate, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, folosind patru societati comerciale cu comportament de tip fantoma, persoana juridica Tel Drum SA, prin reprezentant Petre Pitis, in perioada 2010 - 2012, a simulat operatiuni de achizitie pe teritoriul national (purtatoare de TVA) in valoare totala de 3.228.293 lei, pe care le-a inregistrat in documentele contabile.

In acest mod, Tel Drum SA s-ar fi sustras de la plata sumei de 774.790 lei reprezentand taxa pe valoare adaugata aferenta operatiunilor comerciale. "In aceeasi perioada, sumele aferente operatiunilor evidentiate cu societatile cu comportament de tip fantoma au fost transferate din conturile bancare ale Tel Drum SA in conturile bancare ale societatilor cu comportament de tip fantoma, fiind retrase in numerar la scurt timp dupa transfer si restituite (fara comisionul pentru intermediere) persoanelor care le-au virat initial", mai acuza DNA.

In cauza s-a dispus instituirea masurilor asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale Tel Drum, precum si poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmeaza a fi virate de terti, cu orice titlu, in conturile bancare detinute aceasta, pana la concurenta sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentand suma foloaselor necuvenite si suma cu care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat).

Citeste si:
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Ciolacu, despre pensiile speciale ale primarilor: „Cea mai bună soluţie în acest moment este prorogarea. Pentru un an de zile”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la şedinţa de luni, 6 decembrie, a coaliţiei de guvernare, s-a discutat despre pensiile speciale de care aleşii locali ar urma să beneficieze....
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Cîțu îl compară acum cu Orban. „Eu l-am sfătuit să facă un pas în spate”
Unul dintre politicienii care l-au sfătuit pe Florin Cîțu să facă un pas în spate, în negocierile cu cei de la PSD, spunând că, dacă ar fi insistat să rămână premier, ar fi fost...
Comentarii
Menumorut
rank 5
Pentru excrocii astia a luptat bunicul la Marasesti