Dragnea: Sa dam alesilor locali doua saptamani sa isi aleaga partidul fara sa isi piarda mandatul (Video)

Vineri, 22 August 2014, ora 22:03
3271 citiri
Dragnea: Sa dam alesilor locali doua saptamani sa isi aleaga partidul fara sa isi piarda mandatul (Video)

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propune ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul, precizand ca este necesara o Ordonanta de Urgenta in acest sens.

Dragnea a spus, intr-o conferinta de presa, ca, cel putin in ultima luna, a primit foarte multe solicitari de la primari din tara, de la consilieri locali, judeteni, presedinti de consilii judetene, care i-au semnalat ca exista o problema determinata de instabilitate in administratia locala, generata de aparitia noilor partide.

Dragnea: Iohannis si Basescu au o intelegere. Udrea e candidat iepure

"Devine din ce in ce mai pregnanta o situatie. Incepe sa se instaleze o oarecare instabilitate in administratia locala generata de aparitia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, aparitia ACL si au inceput din ce in ce mai multi primari sa isi exprime public sustinerea pentru un partid, altul decat pe listele caruia au candidat. Au inceput sa fie probleme in majoritatile consiliilor locale si judetene", a spus vicepremierul.

El a aratat ca, in acest context, propune sa existe o perioada de doua saptamani in care alesii locali sa aleaga partidul in care sa activeze.

"In acest context eu ma gandesc serios daca nu cumva, in perioada imediat urmatoare, pentru ca a inceput sa devina o situatie care trebuie rezolvata urgent, nu ar trebui sa luam modelul din 2006 si sa adoptam un act normativ prin care sa se stabileasca o perioada de doua saptamani in care toti alesii locali sa poata opta in care partid sa activeze", a spus Liviu Dragnea.

El a mentionat ca in 2006 a fost o situatie identica, in care au fost 45 de zile, si considera ca ar trebui aplicata o masura similara pentru ca este nevoie sa se limpezeasca scena politica.

Liviu Dragnea a explicat ca este interesat ca la sfarsitul acestui an sa fie depuse proiecte pe finantare europeana, iar in aceasta perioada sa nu existe sincope in sedintele de consiliu local sau judetean pentru a aproba proiecte si sa nu se intre in situatii de blocaj institutional care sa se transforma in blocaj financiar.

Vicepremierul a mai spus ca va face aceasta propunere premierului si coalitiei de guvernare, care sa analizeze aceasta posibilitate.

"Nu sustinem migratia politica, dar nici nu putem sa stam indiferenti"

Intrebat daca prin aceasta propunere de act normativ nu se legifereaza migratia politica, vicepremierul a spus ca nu sustine migratia politica, dar ca nici nu poate ramane indiferent.

"Nu sustinem migratia politica, dar nici nu putem sa stam indiferenti. Pentru mine este foarte important ca fiecare om dintr-o comunitate sa beneficieze de dezvoltare si pentru asta sunt dispus sa sustin un asemenea act normativ pentru ca astfel de blocaje sa nu mai existe", a raspuns vicepremierul.

El a sustinut ca, de fapt, acum asistam la o migratie politica: "Realitatea din Romania spune altceva. Suntem in miezul unei migratii politice. Foarte multi primari au candidat din partea unor partide, dar ei sunt deja activisti la celelalte partide. Eu cred ca trebuie sa limpezim situatia".

Liviu Dragnea a precizat ca in acest act normativ se va introduce prevederea ca alesii locali nu-si pierd mandatul daca parasesc partidul pe lista caruia au candidat.

"Nu este migratie politica, ci limpezirea unei situatii care exista in fapt", a explicat vicepremierul.

Dragnea a mai aratat ca si in 2006 a fost o situatie similara si ca dupa opt ani viata politica cere o asemenea posibilitate.

"Suntem in fata unei situatii pe care alesii o simt si o traiesc", a spus Dragnea, sustinand ca daca aceasta situatie se doreste sa fie limpezita va trebui adoptata o Ordonanta de Urgenta dupa ce incepe sesiunea parlamentara.

El a mai a spus ca nu se asteapta ca in PSD sa vina noi alesi locali, ci sa fie limpezita situatia politica din consiliile locale si ca "scena politica s-a tulburat" mai ales dupa ce s-a rupt USL, fiind foarte multe blocaje in consilii locale si judetene.

Vicepremierul a exemplificat cu situatiile unor consilieri alesi pe lista comuna a USL si care din diverse motive au parasit functiile, iar locurile au ramas neocupate pentru ca nu se stie dacp locul trebuie preluat de un supleant din acelasi partid cu cel care a parasit functia saude urmatorul de pe lista, astfel ca foarte multe procese pe aceasta speta.

In prezent, potrivit legilor in vigoare, alesii locali nu isi pot parasi formatiunea pentru care au candidat atunci cand au fost alesi fara sa isi piarda mandatul.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....