Autodeconspirarea lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 14:36
65193 citiri
Autodeconspirarea lui Liviu Dragnea

Dupa schimbul de replici de marti dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta, principala mea constatare se refera la masura in care au ajuns sa fie distorsionate mecanismele logice, firesti ale politicii.

Care a fost principala acuzatie adusa de Liviu Dragnea lui Victor Ponta? Ca in 2012, imediat dupa caderea Guvernului Ungureanu, ar fi facut Cabinetul dupa capul lui sau, mai precis, dupa cum i-ar fi dictat George Maior.

In primul rand, ma intreb, daca e asa, de ce Liviu Dragnea a asteptat 6 ani pentru a face marturisirea? De ce nu a iesit atunci sa spuna lumii ca revolutia USL e pe cale sa fie confiscata?

Si, daca nu minte acum, nu a devenit inca de pe atunci partas la ceea ce pretinde ca s-a intamplat?

Eu nu stiu cine i-a dictat sau nu niste nume lui Victor Ponta, pentru ca probe nu exista. Dar despre Ioan Rus, numit in 2012 ministru de Interne si dat de Liviu Dragnea ca exemplu de pion al statului paralel, stiu ca a fost ministru de Interne si pe vremea lui Adrian Nastase. Sa inteleg ca si lui Adrian Nastae statul paralel ii facea echipa?

De ce Ioan Rus si nu Liviu Dragnea care ardea sa fie ministru de Interne atunci? A spus-o Crin Antonescu la Antena 3: pentru ca de pe vremea aceea, Ponta nu avea incredere in Dragnea.

Ceea ce stiu este ca in mod normal premierul este cel care isi face echipa dupa cum considera de cuviinta, tinand cont, desigur, de componenta politica pe care trebuie sa o aiba cabinetul.

El depune lista in Parlament, el cere votul de incredere, el propune presedintelui remanieri, el propune inlocuitori. Asta scrie in Constitutia Romaniei cu care de la o vreme umbla toti in gura, ca sa parafrazez o vorba celebra.

Deci Liviu Dragnea ii reproseaza lui Victor Ponta ca a facut ceea ce trebuie sa faca un premier desemnat? Asta arata cat de distorsionata este imaginea lui Dragnea despre rolul premierului.

Dragnea crede - sincer, se pare - ca un guvern se face cum a facut el Guvernul Dancila si un premier trebuie sa fie cum e dna Dancila. O marioneta, un executant umil al ordinelor presedintelui de partid.

Dar Victor Ponta pe vremea aceea era si presedinte de partid. Adica era in pozitia din care Liviu Dragnea o propunea pe dna Shhaideh premier fara ca vreun pesedist sa aiba habar.

Deci ce ne spune dl Dragnea? Ca un presedinte de partid nu poate sa decida dupa cum vrea componenta Cabinetului? Adica Liviu Dragnea critica sever ceea ce face Liviu Dragnea?

Alta critica severa este ca Victor Ponta a decis sa o numeasca pe dna Kovesi la DNA fara sa se fi consultat cu partidul, la ordinul lui George Maior.

Daca a fost sau nu un ordin si al cui a fost, eu nu stiu si nici Liviu Dragnea nu a adus vreo dovada. Dar, pe de alta parte, altii spun ca atunci dl Dragnea l-a vrut pe Tiberiu Nitu, dl Basescu a vrut-o pe dna Bica si dna Kovesi a venit peste capul tuturor, intamplator sau nu direct de la Bruxelles.

Si, din nou, daca e asa cum zice dl Dragnea, de ce nu a vorbit atunci? Pentru ca pe atunci se milogea de Victor Ponta sa-l duca la masa "statului paralel", iar Victor Ponta se milogea de "statul paralel" sa-l primeasca si pe Liviu Dragnea intr-un colt de masa ca sa scape de gura lui?

Dar eu ma intorc la lege, aceea care spune ca ministrul Justitiei propune procurorul sef al DNA. Dl Ponta era in acel moment ministru interimar al Justitiei. Asta era treaba lui. Trebuia sa execute un ordin de partid? Cu sigurnata, nu. Pentru ca o atare obligatie ar intra in flagranta contradictie cu imperativul nepolitizarii puterii judecatoresti din care procurorii fac parte.

Crin Antonescu spune ca dl Ponta ar fi discutat cu dl Basescu, presedintele Romaniei pe atunci, numirea dnei Kovesi. Soc si groaza!, striga exact cei care au citat repetat din recenta decizie a CCR, care spune clar ca numirea procurorului sef trebuie sa fie rezultatul colaborarii dintre ministru si presedinte.

"Legiuitorul a optat pentru o procedura in cadrul careia Guvernul si presedintele sa conlucreze", spune CCR. Deci a fost perfect constitutional, as zice.

Ce ne spune implicit dl Dragnea? Ca asa considera domnia sa ca trebuie sa se intample. Ca procurorii trebuie numiti de partid, in cazul de fata un partid condus de un condamnat - inculpat inconjurat de multi inculpati.

Daca pentru Dragnea un ministru al Justitiei care ia decizii neaprobate de partid este unul indezirabil, sustinerea sa pentru dl Toader inseamna ca acesta a executat intocmai un ordin de partid.

Incercand sa scape din corzile unor dezvaluiri pe care le-a provocat si care ii explodeaza acum in fata, Liviu Dragnea reuseste in primul rand sa se autodeconspire.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dragnea Ponta Kovesi , #Victor Ponta