Logica lui Liviu Dragnea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 18 Iunie 2016, ora 20:45
10155 citiri
Logica lui Liviu Dragnea

Vad tot felul de scenarii conspirationiste care sa explice miscarile lui Liviu Dragnea care i-a pus piedica lui Victor Ponta in elanul spre sefia Camerei Deputatilor si i-a refuzat lui Calin Popescu Tariceanu legea care urma sa il scoata pe presedinte din jocul numirii sefilor de parchete si al ICCJ.

O fi si asa, nu zic nu, dar nu pot sa nu observ ca dl Dragnea se comporta absolut logic, pare a fi singurul cu o strategie clara si mai ales cu o buna intelegere a greselilor anterioare ale PSD.

De ce i-a tras scaunul de sef al Camerei de sub fund lui Victor Ponta? Dupa parerea mea, din cel putin doua motive clare: pe de-o parte stie ca odata reintrat in jocul mare, Victor Ponta nu se va multumi probabil cu ceea ce i s-a dat si va ataca sefia partidului.

Cel mai important este insa ca, plasat la sefia Camerei, Victor Ponta probabil ca nu s-ar fi putut abtine sa faca exact ceea ce Liviu Dragnea a inteles ca este absolut interzis pentru PSD in an electoral, adica sa enerveze cu mistocareli, arogante, insolente. Adica ceea ce a facut in 2014 atat de mult si de intens de a scos la vot o majoritate in general pasiva si tacuta.

PSD a castigat la pas localele exact abtinandu-se sa-si repete greselile si ultimul lucru de care are nevoie in perspectiva parlamentarelor e ca cineva sa bage iar betele prin gard.

In acelasi timp insa, dl Ponta nu trebuie lasat fara preocupari, ca stiti cum e, copilul care se plictiseste gaseste o cale sa dea foc casei. Si atunci inteleg ca dl Ponta va fi insarcinat cu campania din toamna, deci in loc sa se suie invingator pe ruine daca lucrurile merg prost, ar fi primul care ar deconta esecul.

Cu domnul Tariceanu cam la fel. Proiectul de lege era foarte riscant, mai ales dupa ce primise avizul negativ al CSM, teoretic principalul beneficiar al modificarii legislative.

Adoptarea proiectului nu ma idoiesc ca ar fi generat un scandal urias, acuzatii de asalt asupra justitiei, reactii externe previzibile, implicarea CCR, deci tulburare mare si mai degraba inutila intr-un an electoral. De ce atata agitatie acum, in cel mai prost moment cu putinta, cand pana la viitoarele numiri e cale suficient de lunga sa se faca la o adica orice modificari fara cost electoral imediat?

Sigur ca dl Tariceanu nu e fericit, dar ce sa faca? Ca o balama care se respecta trebuie sa stea lipit undeva. Doar nu s-o duce langa liberalii de care il despart atatea chestiuni mai grele decat un proiect respins.

Dl Dragnea s-a lipit strategic si de Casa Regala, alta zona profitabila din punct de vedere electoral si care face bine si la imagine, ca deh!, de la sosete flausate la poza cu principesa e totusi un drum, o schimbare, o up-gradare ca sa zic asa.

Motiunea de cenzura putea deveni alt cap de acuzare impotriva PSD: ca vor ciolanul inainte de vreme, ca genereaza instabilitate, ca arunca tara in haos. Nu mai bine asa, cu un sac de box la Palatul Victoria? Daca, Doamne fereste!, trecea motiunea si PSD chiar era pus in situatia sa guverneze: care premier, care ministri? Razboi pe functii, scandal in campanie. Lasa asa!

Cred ca daca Liviu Dragnea va merge pe aceeasi linie, pe fondul debusolarii liberalilor si cu un presedinte in cel mai bun caz spectator, cand nu gafeaza major, PSD isi poate asigura, la pas, o victorie lejera in alegerile din toamna.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Liviu Dragnea Camera Deputatilor, #Victor Ponta camera deputatilor, #PSD lege Calin Popescu Tariceanu , #Victor Ponta