Are Liviu Dragnea stofa de prim-ministru?

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 07:35
6667 citiri
Are Liviu Dragnea stofa de prim-ministru?

Anuntul domnului Tudorel Toader ca a pregatit un proiect de ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a tuturor celor care au fost condamnati de catre completuri nelegal constituite de 5 judecatori a starnit comentarii prin faptul ca rejudecarea lui Liviu Dragnea si eventuala lui achitare i-ar putea netezi covorul rosu spre Palatul Victoria.

Pentru mine, un condamnat care asteapta achitarea dupa ce a fost judecat de mai multe ori pentru falsuri electorale sau angajari fictive suna ca in cazul sotului care si-a prins sotia in pat cu altul, dar s-a lasat convins ca ei nu faceau sex, ci jucau sah sub plapuma.

Este cusut cu ata alba insusi faptul ca se reiau doar procesele judecate in completul de cinci judecatori, existent doar la ICCJ, adica acea inalta instanta unde nu calca gainarul de rand, ci doar demnitarul de rang inalt, unul pentru care merita sa se osteneasca Tudorel si sa demonstreze ca vinovatul usturoi n-a mancat.

Nu-mi pot permite sa insinuez nimic mai mult, dar intreb: s-a interesat domnul Tudorel daca prin numeroasele instante din intreaga tara au fost cumva si alte completuri sau alti judecatori numiti fara respectarea la milimetru a tuturor procedurilor legale?

Ma tem ca nu si ca a deschis ochii cat cepele doar spre "completul de 5", atat de important pentru Dragnea, Tariceanu, si pentru o echipa de nume vesele, precum Adrian Nastase, Relu Fenechiu, Miron Mitrea, Codrut Seres, Corneliu Dobritoiu, Adrian Severin, Dorin Cocos, Gabriel Sandu sau Marian Neacsu. Parerea mea.

Asemenea intamplare imi suna ca, in cazul acelei domnisoare violate, care cauta o moasa priceputa ca s-o coasa la loc, asa cum fusese la inceput, si sa garanteze pentru ea la petit.

Daca domnul Dragnea va avea succes sau nu la petitul de la Palatul Victoria, asta comenteaza numerosi analisti la ora aceasta si cei mai multi sunt de parere ca drumul este ca si asfaltat. Nu prea sunt de aceeasi parere. Si iata de ce.

Europa este cu ochii pe noi

Atata ne mai trebuie noua, ca dupa ce am sarbatorit festiv preluarea conducerii ConsEU, dupa ce domnul Juncker a rostit faimoasa incurajare: "Viorica, am incredere in tine ca vei face tot pentru ca Europa sa poata progresa", dupa ce am sustinut cu tarie ca suntem pregatiti pentru ce ne asteapta, sa schimbam premierul in care liderii eruopeni tocmai isi pusesera increderea si sa aducem altul de care ei nici nu vor sa stie!

In plus, numind ca premier o persoana care nu indeplinea conditiile din cauza dosarelor sale din Justitie, dar care a inceput sa le indeplineasca dupa ce inalbitorul Tudorel le-a curatat de jeg, Romania s-ar apropia din nou de aplicarea temutului articol 7 care o lasa fara bani tocmai in momentul cand oricum nu-i are.

Imi imagineaz reactia liderilor de la Bruxelles, la auzul stirii ca tocmai ar fi fost uns ca premier al tarii acel domn care i-a sfidat pe toti, absentand la momentul solemn de preluare a presedintiei ConsUE de catre Romania si preferand sa plece intr-o mica escapada cu simpatica sa tiitoare!

Nu stiu daca UE are instrumente sa readuca la matca o tara, cand o ia razna de tot, dar nici nu-mi inchipui ca Europa e un fel de sat fara caini, dar ceva mai mare.

Si noi suntem cu ochii tot pe noi

Opinia publica si societatea civila nu stau indiferente la ceea ce se petrece. Ele nu au politisti sau jandarmi, nu detin tunuri cu apa sau gaze lacrimogene, nu sunt inarmate cu bastoane de cauciuc, dar nici nu le poti neglija: au reusit candva sa stopeze Ordonanta 13, i-au facut vant cu acea ocazie ministrului Justitiei de atunci, au reusit sa intarzie manevrele lui Dragnea de a scapa de mana lunga a legii, iar mai demult au avut taria sa mature chiar un guvern intreg, cu premierul Ponta cu tot.

Chiar in aceste zile, filosoful centenar Mihai Sora, personalitate marcanta a culturii noastre, care spre rusinea doamnei Dancila n-a fost invitat la recenta ceremonie de la Ateneul Roman, este totusi printre primii prezenti in strada, acolo unde se aduna multimea si protesteaza pe tema chichitelor care ii fac scapati pe principalii delincventi ai tarii.

Stie toata Europa ca, in timp ce la Bucuresti un filosof centenar este mereu prezent in piata publica, la Bruxelles doamna Dancila compara protestatarii nostri pasnici cu recentele violente de la Paris, cu alte pretentii, alte revendicari si alte proportii.

Pardon, doamna prim: s-a vazut in imagini ca demonstrantii parizieni se manifestau violent, pe cand romanii pasnic. S-au mai vazut si ultrasii provocatori, adusi nu stiu de cine, dar stiu exact pentru ce, nu-i asa doamna Carmen?

Mi se par chibzuite cuvintele filosofului Sora, prezent, cum spuneam, in mijlocul protestatarilor: "singura 'instanta' de care se tem cu adevarat (guvernantii - n.red.) suntem noi: multimea care protesteaza. O multime pasnica, dar nu mai putin determinata si inteligenta, care nu poate fi mituita, nici prostita ...".

Mai mult decat oricand, presedintele Iohannis are in mana painea si cutitul

In opinia mea, cel mai greu obstacol pe drumul lui Liviu Dragnea inspre Palatul Victoria este presedintele. Daca la numirea sau revocarea unor demnitari procedura a putut fi interpretata de CCR astfel incat si aceasta institutie demna de cel mai inalt respect sa se puna in slujba celor de la Putere, la nominalizarea prim ministrului, Constitutia nu da loc la nicio interpretare (art 103 al 1):

"Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absolua in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

In cazul nostru, nu exista o majoritate absoluta rezultata dupa scrutin. Alianta PSD+ALDE este postelectorala, nu a participat ca atare la alegeri si deci nu se poate prezenta ca rezultat al alegerilor. Este rezultatul negocierilor Dragnea/Tariceanu.

Ca urmare, presedintele se va consulta cu toate partidele reprezentate in Parlament si va nominaliza o persoana.

Constitutia nu-i cere presedintelui ca persoana desemnata sa fi fost propusa de vreunul din partide. Nu incape indoiala ca una este sa consulti si alta sa propui. In mod firesc, presedintele asculta opiniile partidelor (nu neaparat propuneri), in urma carora face chiar dansul desemnarea, cu sau fara vreo propunere venita de la cineva.

Intrebarea este: va exista vreun motiv care sa-i poata forta mana domnului Iohannis pentru desemnarea lui Dragnea ca premier? Iar raspunsul vine automat: nu.

Iar, daca nu, atunci iau neaparat aminte de cunoscuta deja opinie a domnului Klaus Iohannis despre liderul PSD, de jalnicul sau palmares juridic, dar si de faptul ca Liviu Dragnea este deja o oaie neagra a Europei, este persoana nefrecventabila, fara acces in cancelariile vreunei capitale europene. Poate avea domnia sa vreo reticenta in a nu desemna in fruntea Guvernului o asemenea persoana?

Ca urmare, daca s-ar ajunge la numirea unui nou premier (prin vacantarea postului, cu eventuala demisie a doamnei Dancila), domnul Iohannis ar avea intreaga libertate sa desemneze orice persoana din orice partid parlamentar in functia de prim-ministru.

Experienta de pana acum arata ca presedintele nu este dispus sa poarte nicio conversatie privind numirile pana nu se vacanteaza postul in cauza. Pentru domnul Dragnea n-ar fi nicio problema sa vacanteze postul, dar nu este dansul omul care da vrabia din mana, pana nu este sigur pe cioara.

Ca urmare, spre linistea doamnei Viorica, nu cred ca se imbulzeste cineva la Palatul Victoria sa astearna covorul rosu pentru Liviu Dragnea.

Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Liviu Dragnea premier, #Liviu Dragnea prim ministru, #Klaus Iohannis desemnare premier , #Viorica Dancila