Explicatiile lui Dragnea despre mutarea ambasadei la Ierusalim si efectele gafei lui Dancila

Luni, 25 Martie 2019, ora 15:52
12402 citiri
Explicatiile lui Dragnea despre mutarea ambasadei la Ierusalim si efectele gafei lui Dancila

Liviu Dragnea a fost intrebat, luni, despre declaratia Vioricai Dancila referitoare la mutarea ambasadei noastre din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, care a produs efecte pe plan diplomatic la cel mai inalt nivel, desi s-a dovedit a fi inca o gafa specifica premierului pus chiar de el in fruntea tarii.

Liderul PSD sustine ca a vazut analiza Guvernului referitoare la mutarea ambasadei despre care premierul Dancila a spus ca a fost finalizata de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional. Lui Dragnea i se pare buna, punctand ca aceasta analiza nu indica o varianta.

"Subiectul trebuie finalizat, ca si discutie, si ca si decizie. Eu mi-am exprimat sustinerea pentru mutare, decizia nu e nici la mine, nici la Parlament. Intr-un timp cat mai scurt trebuie luata o decizie in CSAT. Doamna premier a exprimat la Washington punctul de vedere asumat de Guvern. Israelul are dreptul sa isi hotarasca unde sa aiba capitala, ca orice stat suveran.

O foarte mare problema pe care noi o avem in legatura cu statul Israel e generata de refuzul presedintelui Iohannis de a numi un ambasador cu toate ca a primit multe propuneri din partea Guvernului", a precizat Dragnea.

Intrebat de ce nu a primit presedintele Klaus Iohannis analiza, acesta a spus ca "se astepta sa se formeze un grup de lucru, presedintele a refuzat. Dar poate cere aceasta analiza. Si cu analiza primita sau nu, presedintele trebuie sa genereze decizia in CSAT".

Un reporter i-a spus lui Dragnea ca nu e nevoie de decizie in CSAT si l-a intrebat cum poate premierul sa anunte o decizie care nu ii apartine? "Trebuie o discutie in CSAT pentru ca acolo sunt toate institutiile de securitate. Nimeni nu vrea sa ia decizia din manutele dl presedinte", a raspuns Dragnea.

"Sunt momente in istoria oricarei tari cand are nevoie de sprijin"

Liviu Dragnea sustine ca astfel "Romania castiga o relatie speciala cu Israel".

"Sunt momente in istoria oricarei tari cand are nevoie de sprijin. Este un potential foarte mare de dezvoltare intre Romania si Israel, sunt 500.000 de romani cetateni israelieni care traiesc acolo, sunt foarte multe investitii care se pot aduce in Romania. Romania nu are de pierdut, ar avea de castigat. Este punctul meu de vedere pe care il sustin fara niciun fel de ezitare. (...) Avem o relatie foarte buna cu China pentru ca acum multi ani am recunoscut China. Cu orice stat poti avea o relatie si mai buna decat in prezent. E un potential foarte mare de dezvoltare cu Israel. De asemenea, e si o dorinta din partea SUA. Cel mai rau ne face ca acest subiect nu se inchide", a adaugat presedintele PSD.

Intrebat despre anularea vizitei in Romania de catre regele Iordaniei ca urmare a declaratiilor premierului Dancila, Dragnea a spus ca "Romania a avut tot timpul relatii foarte bune cu statele arabe si le va avea in continuare. Nu am de unde sa stiu care sunt motivele, nu stiu daca informatiile sunt reale, cert este ca suntem intr-o situatie cu un subiect deschis, care nu se inchide".

Amintim ca Viorica Dancila a anuntat, duminica, aflata intr-o vizita in SUA, ca Romania isi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Apoi, duminica seara, la un post TV, a spus ca anuntul privind mutarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personala.

Iata si reactia presedintelui Klaus Iohannis

Citeste mai multe despre acest subiect:

Citeste si:
Laura Vicol, despre acuzațiile că apără interlopii: ”DNA trebuie să existe, dar nu cu abuzuri pe care eu le-am scos la iveală”
Laura Vicol, despre acuzațiile că apără interlopii: ”DNA trebuie să existe, dar nu cu abuzuri pe care eu le-am scos la iveală”
Laura Vicol, noul președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a răspuns joi, 2 decembrie, acuzațiilor făcute de liderul USR, Dacian Cioloș, conform cărora este ”avocata...
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Declarațiile din vara acestui an ale actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la PNNR, au fost comparate de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,...