Cine este Liviu Jicman, propunerea PNL pentru conducerea Institutului Cultural Român. Absolvent al Colegiului Național de Apărare și acționar la mai multe companii

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 14:54
6398 citiri
Cine este Liviu Jicman, propunerea PNL pentru conducerea Institutului Cultural Român. Absolvent al Colegiului Național de Apărare și acționar la mai multe companii
Liviu Jicman, propunerea PNL la șefia ICR FOTO: Facebook/ Liviu Jicman

Comisiile de politică externă şi de cultură ale Senatului au audiat luni, 15 noiembrie, candidaţii pentru conducerea Institutului Cultural Român (ICR).

Liviu Jicman a obținut majoritatea voturilor pentru funcţia de preşedinte, iar Mirel Taloş şi Attila Weinberger pentru cele două posturi de vicepreşedinte şi 14 membri pentru Consiliul de conducere al instituţiei.

Numirea conducerii ICR revine plenului Senatului.

Cine este Liviu Jicman, propunerea PNL pentru șefia ICR

Conform CV-ului său, Liviu Jicman este director general la Muzeul Național Cotroceni, funcție pe care o ocupă din 2016. Înainte de aceasta, timp de trei ani, a fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

Jicman a mai fost director de cabinet, apoi consilier personal al ministrului Culturii, dar și director de cabinet în Ministerul Sănătății.

Liviu Jicman a absolvit Colegiul Naţional de Apărare și este licențiat în drept și studii economice.

Averea lui Liviu Jicman

Conform raportului din iunie 2021, cel care ar putea prelua șefia ICR, investește foarte mult în acțiuni. Astfel, are acțiuni la Șantierul Naval din Mangalia, la Transgaz, la Transelectrica, la Romgaz, la SIF Oltenia dar și la bănci de pe piața românească. Nu spune însă și cât câștigă din acestea.

Pentru funcţia de preşedinte al ICR candidează, au fost audiaţi şi votaţi Liviu Jicman propus din partea grupului PNL (15 voturi "pentru"), Andrei Novac - propus de Uniunea Scriitorilor din România (2 voturi "pentru") şi George Pleşu, din partea grupului USR (4 voturi "pentru").

"Propunerea care a fost adoptată este Liviu Jicman - preşedinte ICR", a informat preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Viorel Badea.

Pentru cele două posturi de vicepreşedinte, Radu Baltasiu (autopropunere) a obţinut 2 voturi "pentru", Mirel Taloş -16 voturi "pentru", propus de grupul PSD, şi Attila Weinberger - 16 voturi "pentru", propus de grupul UDMR.

"Cei doi vicepreşedinţi care au obţinut majoritatea voturilor sunt Mirel Taloş şi Attila Weinberger", a adăugat Badea.

Candidatura Mariei-Luiza Zamora din partea USR pentru Consiliul de conducere al ICR a fost retrasă în timpul audierilor.

Potrivit Legii 356/2003, Institutul Cultural Român este organizat şi funcţionează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar.

Conducerea operativă a institutului este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent.

Avizul Comisiei pentru cultură şi media şi Comisiei pentru politică externă, care este consultativ, este prezentat plenului Senatului.

Listele de candidaţi se aprobă, în plen, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Mandatul membrilor Consiliului de conducere este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ICR, #Liviu Jicman vicepresedinte ICR, #conducere ICR , #Stiri Liviu Jicman