Ziare.com

Fostul ministru Pop de la Educatie lauda Bacalaureatul profesional

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 22:25

   

Fostul ministru Pop de la Educatie lauda Bacalaureatul profesional
Fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop, considera ca aprobarea Bacalaureatului profesional reprezinta "un pas timid" spre reformarea invatamantului romanesc.

"Salut decizia Comisiei de Educatie din Senat de a aproba introducerea, in Legea Educatiei, a amendamentului ce prevede optiunea bacalaureatului profesional. Odata cu aceasta decizie, corecta si absolut necesara, incepand cu anul 2013, tinerii vor avea posibilitatea de a urma atat calea invatamantului superior, cat si optiunea de a intra pe piata muncii direct de pe bancile liceului", a adaugat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Liviu Pop ii reaminteste ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca noua Lege a Educatiei este blocata de mai bine de un an, la comisia de invatamant din Senat.

"In cazul in care se doreste o adevarata reformare a sistemului de invatamant, noua Lege trebuie urgent adoptata", a precizat Pop.

Comisia pentru Educatie a Senatului a adoptat miercuri un raport favorabil pentru proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional, diploma care nu permite urmarea unei facultati, dar ofera un certificat recunoscut pe piata muncii.

"Bacalaureatul clasic nu se modifica, dar primeste sintagma de Bacalaureat national, care este bacalaureatul obisnuit. Ceea ce a venit in plus initiativa de modificare a ordonantei este bacalaureatul numit profesional, care pastreaza din bacalaureatul obisnuit doar probele de competente, care inseamna competente de comunicare orala la limba romana, la o limba de circulatie internationala si competenta digitala si mai este a patra proba daca sunt minoritati, cea in limba materna.

Nu se mai parcurg celelalte probe, decat ca absolventul mai are un proiect insotit de o proba practica in domeniul ales de el si o proba scrisa in competenta anteprenoriala. Acesta este traseul, dupa care elevul primeste o diploma de bacalaureat profesional care ii da un plus de valoare in accesul pe piata muncii", a explicat liderul comisiei, Mihail Hardau (PDL).

Motivul introducerii bacalaureatului profesional este adaptarea sistemului educational la piata muncii, sustine Hardau, fost ministru al Educatiei.

Senatul este camera decizionala. Daca proiectul va trece si de plen, bacalaureatul profesional va fi accesibil incepand de la urmatoarea sesiune de bacalaureat.

"Modificarea va intra de acum in vigoare pentru nu modifica bacalaureatul in sine, ci mai da o posibilitate, bacalaureatul profesional, si un absolvent de liceu poate sa le dea pe amandoua daca vrea", a indicat Hardau.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: rNews

Articol citit de 1702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bacalaureat profesional....

O ideie bramburita. Acum sunt absolventi de liceu cu diploma de absolvire care au niste drepturi exclusiv admiterea in facultate si absolventi cu diploma de bacalaureat cu drept de admitere in facultate. In afara unui alt gen de examen care vine doar sa tulbure situatia, la ce si cui foloseste? Ambiguitatile doamnei ministru cu angajarea ne demonstreaza doar ca doamna nu prea are habar ce solicita un angajator. De ce nu a facut o propunere privind obtinerea unui certificat de calificare, document indispensabil pentru angajare. Daca va amintiti doamna cu pricina a mai facut o propunere traznita privind admiterea in facultate a celor ce nu luasera bacul, urmand sa aduca diploma in anul urmator de studii. Noroc ca atunci nu aveau majoritatea in parlament. Acum o au majoritatea si vorba proverbului: "Fereasca Dumnezeu de prostul puternic".

 

 

O prostie

Nu este altceva decat o noua metoda de a arunca banii statului pe fereastra.
In Romania, ca in alte tari, trebuie sa fie simplu, ai terminat liceul, cu sau fara bacalaureat.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor