Fostul ministru Pop de la Educatie lauda Bacalaureatul profesional

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 22:25
3116 citiri
Fostul ministru Pop de la Educatie lauda Bacalaureatul profesional

Fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop, considera ca aprobarea Bacalaureatului profesional reprezinta "un pas timid" spre reformarea invatamantului romanesc.

"Salut decizia Comisiei de Educatie din Senat de a aproba introducerea, in Legea Educatiei, a amendamentului ce prevede optiunea bacalaureatului profesional. Odata cu aceasta decizie, corecta si absolut necesara, incepand cu anul 2013, tinerii vor avea posibilitatea de a urma atat calea invatamantului superior, cat si optiunea de a intra pe piata muncii direct de pe bancile liceului", a adaugat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Liviu Pop ii reaminteste ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, ca noua Lege a Educatiei este blocata de mai bine de un an, la comisia de invatamant din Senat.

"In cazul in care se doreste o adevarata reformare a sistemului de invatamant, noua Lege trebuie urgent adoptata", a precizat Pop.

Comisia pentru Educatie a Senatului a adoptat miercuri un raport favorabil pentru proiectul de lege care introduce bacalaureatul profesional, diploma care nu permite urmarea unei facultati, dar ofera un certificat recunoscut pe piata muncii.

"Bacalaureatul clasic nu se modifica, dar primeste sintagma de Bacalaureat national, care este bacalaureatul obisnuit. Ceea ce a venit in plus initiativa de modificare a ordonantei este bacalaureatul numit profesional, care pastreaza din bacalaureatul obisnuit doar probele de competente, care inseamna competente de comunicare orala la limba romana, la o limba de circulatie internationala si competenta digitala si mai este a patra proba daca sunt minoritati, cea in limba materna.

Nu se mai parcurg celelalte probe, decat ca absolventul mai are un proiect insotit de o proba practica in domeniul ales de el si o proba scrisa in competenta anteprenoriala. Acesta este traseul, dupa care elevul primeste o diploma de bacalaureat profesional care ii da un plus de valoare in accesul pe piata muncii", a explicat liderul comisiei, Mihail Hardau (PDL).

Motivul introducerii bacalaureatului profesional este adaptarea sistemului educational la piata muncii, sustine Hardau, fost ministru al Educatiei.

Senatul este camera decizionala. Daca proiectul va trece si de plen, bacalaureatul profesional va fi accesibil incepand de la urmatoarea sesiune de bacalaureat.

"Modificarea va intra de acum in vigoare pentru nu modifica bacalaureatul in sine, ci mai da o posibilitate, bacalaureatul profesional, si un absolvent de liceu poate sa le dea pe amandoua daca vrea", a indicat Hardau.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...