Ziare.com

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta lui Pop privind scolile doctorale: Ce critici dure ii aduce Ciorbea Ministerului Educatiei

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 15:14

   

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta lui Pop privind scolile doctorale: Ce critici dure ii aduce Ciorbea Ministerului Educatiei
Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanta de urgenta adoptata anul acesta de Guvernul Tudose prin care se mentine acreditarea scolilor doctorale autorizate provizoriu pana la 1 octombrie 2019, apreciind ca prevederile ei sunt neconstitutionale.

Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la OUG 54/2017, apreciind ca ea contravine dispozitiilor constitutionale privind regimul ordonantelor de urgenta, afecteaza principiul securitatii raporturilor juridice, principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale si principiul suprematiei legii, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, presei.

Citeste mai multe despre: Guvernul pasuieste "fabricile de diplome" - Scolile doctorale scapa inca 2 ani de evaluare

Sursa citata reaminteste ca, inca de anul trecut, Guvernul Romaniei, condus la acea vreme de Dacian Ciolos, a constatat "expirarea termenului pentru care scolile doctorale au autorizatii provizorii" si a intervenit pentru deblocarea situatiei adoptand ordonanta de urgenta nr. 96/2016.

Aceeasi solutie a fost gasita si anul acesta de noul Guvern, in mandatul de ministru al Educatiei detinut de Liviu Pop, care "a promovat o noua ordonanta de urgenta de prorogare a termenului pana la care scolile doctorale autorizate provizoriu sunt considerate acreditate".

"Avocatul Poporului observa faptul ca motivarea situatiei extraordinare si a urgentei ordonantei de urgenta din anul 2017 este identica cu cea din anul 2016. Totodata, rezulta ca, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 1/2011 si pana in prezent, nu a fost realizata evaluarea scolilor doctorale de catre institutiile indrituite de lege cu aceasta sarcina.

Prin urmare, circumstantele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a actionat in anul 2016 au ramas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situatii extraordinare", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

Totodata, Avocatul Poporului apreciaza ca nu exista o "situatie extraordinara" care poate fi invocata de Ministerul Educatiei, pentru ca acelea erau "obligatiile legale" ale ministerului.

Pe de alta parte, nu sta in picioare nici "justificarea privind nevoia urgenta de asigurare a calitatii in procesul de invatamant", Avocatul Poporului apreciind ca acest lucru se realizeaza tocmai "prin efectuarea evaluarii scolilor doctorale, nicidecum prin amanarea acesteia", or, dupa cum reiese din notele de fundamentare ale celor doua ordonante, "evaluarea nu a fost efectuata in ultimii 6 ani", desi metodologia a fost adoptata inca din anul 2012.

"Se constata astfel ca asigurarea calitatii invatamantului superior este doar proclamata ca prioritate si principiu de guvernare, in realitate este amanata sine die", sustine sursa citata.

De asemenea, "din analiza situatiei expuse nu se constata existenta unui pericol public major care sa nu poata fi evitat decat pe calea emiterii unei ordonante de urgenta", mai spune Avocatul Poporului, care subliniaza faptul ca ordonanta de urgenta emisa anul acesta "nu contine masuri urgente pentru salvarea unui interes public aflat in pericol, aceasta cuprinzand un articol unic".

"Mai mult, Avocatul Poporului apreciaza ca interesul public care trebuie protejat este chiar asigurarea unui invatamant de calitate, cu atat mai mult cu cat emiterea diplomelor de doctor in lipsa aplicarii legislatiei nationale si internationale cu privire la standardele de calitate a facut obiectul a numeroase critici, atat pe plan intern cat si la nivel international", se mai arata in comunicatul citat.

Avocatul Poporului acuza Guvernul ca a recurs la ordonante de urgenta, in loc sa isi exercite "atributiile directe in materie", masura care este, pe de o parte, "artificiala", iar pe de alta parte reprezinta o "interventie nejustificata in activitatea legislativului".

"Se constata, astfel, ca, prin nerespectarea normelor legale imperative din domeniu, este afectat principiul suprematiei legii si totodata cel al securitatii raporturilor juridice (...)

Analizand prevederile europene si internationale in materia asigurarii calitatii in invatamantul superior, Avocatul Poporului constata si faptul ca actul normativ criticat incalca prevederile Constitutiei referitoare la obligatia statului roman de a-si indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile asumate prin documentele internationale la care este parte", se mai arata in comunicatul citat.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Ciorbea CCR ordonanta scoli doctorale
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4702 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avocatzelul poporanilor taie macaroana financiara a Abramburicii ?

Pai isi da seama in ce mocirla se baga?
Ce v-a apucat toase ciorbea?

 

Stiti de ce nu le autorizeaza ? Fiindca in procesul evaluarii

majoritatea scolilor doctorale ar cadea fiind de un nivel extrem de scazut ! Asa ca, acest guvern de incompetenti prelungeste cu doi ani incompetentii din acele scoli doctorale de nivelul "privatelor" ... Ce sunt privatele ? Acele universitati care au fost acreditate desi produc doar absolventi inculti si incompetenti in proportie de 99,99 % ! Cam asta-i nivelul lui liviu pop, desi el nu a terminat la "privata"; si cam asta-i nivelul alde-psd-istilor, adica repetent sau chiar sub acela de repetent ...

 

PSD-Alde vor ca toti politicienii sa fie doctori...in prostie!

de fapt toti borfasii politici sunt deja doctori in hotie si banditism...cel mai mare e Dragnea care a furat TelDrum, dar si ditamai balta...urmeaza sa fure si Carpatii, apoi Marea Neagra!...Dragnea=cleptoman

Dupa ce ca avem putin oameni cu diplome universitare, mai sunt ...

... si de slaba factura. Un popor neinstruit, invatat "sa se descurce", vorba lui Dragnea.

- Romanii trebuie sa deprinda respectul pentru cunoastere, institutii si legi. Fake news (tembeliziuni de stiri), manelele si descurcareala (promovata inca din familie) ne duc direct in Lumea a III-a.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor