Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine este Liviu Pop, noul ministru al Educatiei, cel care l-a "albit" pe Ponta de plagiat

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 19:46
7803 citiri
Cine este Liviu Pop, noul ministru al Educatiei, cel care l-a "albit" pe Ponta de plagiat
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Senatorul PSD Liviu Pop preia pentru a doua oara Ministerul Educatiei, prima data fiind numit interimar, in 2012, in plin scandal legat de plagiatul lui Victor Ponta. Atunci, Pop nu s-a dat inapoi si a desfiintat organismul care tocmai daduse un verdict nefavorabil fostului premier.

Liviu Pop s-a nascut pe 10 mai 1974, la Viseul de Sus (jud. Maramures), si a absolvit Facultatea de Matematica a Univeristatii Babes-Bolyay din Cluj. Dupa 1996, a predat matematica la mai multe scoli generale si licee din judet si s-a implicat in miscarea sindicala.

In 2004, a devenit presedinte al filialei Maramures a Sindicatului Liber din Invatamant, iar in 2007 a fost ales secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Si-a incheiat activitatea sindicala pentru a intra in politica.

L-a "albit" pe Ponta de plagiat

Astfel, el a fost numit ministru delegat pentru Dialogul Social in primul Guvern Ponta (mai-decembrie 2012). Tot in mai 2012, a devenit ministru al Educatiei, in plin scandal legat de acuzatiile de plagiat care i s-au adus premierului Victor Ponta. Predecesorul lui Pop la Ministerul Educatiei, Ioan Mang, a trebuit sa demisioneze dupa numai opt zile de mandat, tot din cauza unor acuzatii de plagiat.

Scandalul legat de plagiatul lui Ponta s-a amplificat cand Liviu Pop a desfiintat prin ordin de ministru Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), imediat dupa ce acest for a dat un prim verdict de plagiat in ce-l priveste pe Ponta. Pop a sustinut atunci ca CNATDCU nu avea competenta sa se pronunte in acest caz, teza de doctorat a lui Ponta fiind ulterior trimisa la Consiliul National de Etica.

Pe 16 iulie 2012, acest for a dat singurul verdict favorabil lui Ponta, verdict ce a fost infirmat apoi in mod repetat, inclusiv de catre instanta. Interimatul lui Pop la Educatie s-a incheiat pe 29 iulie 2012.

Dupa alegerile parlamentare din 2012, Pop nu s-a regasit in Guvernul Ponta 2, dar a obtinut un mandat de senator PSD, devenind presedintele Comisiei senatoriale de Munca. S-a reintors in Executiv ca ministru pentru Dialog Social in intervalul decembrie 2014-noiembrie 2015.

La alegerile parlamentare din 2016, Liviu Pop nu a obtinut al doilea mandat de senator la care aspirase, insa a fost numit secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale. Ulterior, senatorul PSD de Maramures Sorina Pintea a anuntat ca renunta la demnitatea in care tocmai fusese ales pentru a ramane manager al Spitalului Judetean din Baia Mare. Urmatorul pe lista PSD din judet era Pop astfel ca acesta a depus juramantul ca senator si a renuntat la functia de secretar de stat.

Potrivit declaratiei de avere depuse in aceasta luna, Liviu Pop este proprietarul a doua apartamente la Baia Mare si Cluj si al unei case cu teren la Viseu de Jos. Pop a declarat si 162.000 de lei obtinuti din vanzarea unui teren in Zalau. Bijuteriile pe care le detine sunt evaluate la 13.000 euro, iar intr-un depozit bancar are 20.300 de lei. Liviu Pop are de achitat un credit de 60.000 de lei, scadent in 2021.

Anul trecut, Pop a obtinut venituri salariale cu putin peste 90.500 de lei, la care se adauga veniturile obtinute de sotia sa, 39.000 de lei, plus alti 6.000 de lei, proveniti din chirii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cine este Liviu Pop, #Liviu Pop ministru Educatie, #Liviu Pop plagiat Ponta, #Liviu Pop Guvern Mihai Tudose , #ministrul Educatiei