Liviu Marian Pop il ataca pe Andrei Plesu, uitand zicala "daca taceai, filozof ramaneai"

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 20:00
11587 citiri
Liviu Marian Pop il ataca pe Andrei Plesu, uitand zicala "daca taceai, filozof ramaneai"

Mediocritatea unui ministru se vede si din reactia pe care o are la critici. Domnul Liviu Marian Pop, ministrul Educatiei, il ataca pe domnul Andrei Plesu pentru ca ultimul si-a permis, intr-un articol din Dilema, "sa rada" de cel care se ocupa cu invatatura poporului din partea PSD. Mai bine zis, cu "ne-invatatura".

"Ca dl Pop nu stie cum se scrie pluralul articulat al cuvantului "copil" (adica nu cu doi, ci cu trei "i": copiii) e destul de neplacut. Un ministru al Invatamantului ar trebui sa fie ceva mai instruit decat un corigent de-a cincea la romana. Dar are si el scuzele lui. Una dintre ele a fost formulata de un alt ministru al Educatiei, dna Ecaterina Andronescu (pe care, cu scuzele de rigoare, as indrazni s-o calific drept cea mai duioasa, tandra, mamoasa catastrofa a sistemului nostru scolar): "Dl Pop e profesor de matematica". Ati auzit? Daca esti profesor de matematica nu e musai sa vorbesti corect romaneste", scrie Andrei Plesu in textul intitulat "A muri de ras", publicat de revista "Dilema".

Reactia ministrului Pop nu s-a lasat asteptata si, la cateva zile, a postat pe pagina personala de Facebook un atac dur la adresa scriitorului si ganditorului roman: "Ii multumesc domnului Plesu pentru ca ma onoreaza cu atentia sa, daca nu cu vorbe alese. Mi-as fi dorit sa fi fost dumnealui un reper cand a fost ministru, l-as fi luat ca model, oricand apreciez un exemplu de calitate. Din pacate, nu oricine reuseste sa tina stacheta sus, dovada faptului ca mandria bate tichia, inclusiv pentru unii cu pretentii de intelectualitate si eleganta", a scris acesta.

In mass-media au fost multe reactii negative la adresa ministrului PSD dupa aceasta postare si am simtit nevoia sa amintesc de anul 1999, an in care domnul Plesu a fost ministru de Externe. Atunci, Romania nu era in NATO si avea putine sanse sa spere ca va ajunge membra a Uniunii Europene in viitorul apropiat, iar tara era prinsa ca-ntr-o menghina intre razboiul din Iugoslavia, unde Slobodan Milosevici, liderul autoritar de la Belgrad, provocase un dezastru umanitar in Kosovo si Rusia care ii tinea partea acestuia impotriva actiunilor NATO care urmareau prabusirea regimului dictatorial de la Belgrad.

Acela a fost momentul cheie in care, Emil Constantinescu, dupa multe ezitari, a rezistat presiunilor rusesti si a decis ca drumul Romaniei e alaturi de NATO si Uniunea Europeana.

Spectacolul anti NATO si anti Uniunea Europeana a inceput in 1999

Atmosfera politica din Romania anului 1999 era intunecata rau, mai ceva ca azi. Inflatie, somaj, prabusire economica, CDR se afla de trei ani la putere si coalitia de centru-dreapta a fost obligata sa ia o gramada de masuri nepopulare pentru a oferi o oportunitate societatii de a iesi din marasm. In 1996, la plecarea lui Iliescu si a FDSN de la putere nu mai ramasese piatra pe piatra, totul era la pamant.

In acest context, se acutizeaza criza din Iugoslavia, iar Rusia, la opt ani de la prabusirea Uniunii Sovietice, da primele semne ca vrea sa-si recastige influenta in Europa de Est si pune o presiune imensa asupra Romaniei sa nu accepte ca fortele aeriene NATO sa tranziteze spatiul aerian in drum spre Belgrad.

Marius Tuca si Ion Cristoiu, la Antena 1, faceau, seara de seara, spectacol anti NATO si anti Uniunea Europeana, ii plangeau de mila lui Milosevici, marele conducator, iar opinia publica ii sustinea pentru ca exista o afinitate speciala intre romani si sarbi, mai ales in partea de Vest a tarii.

"Va dati seama? A venit in apartamentul meu primul-ministru rus! Iar, in urma discutiilor, eu i-am promis ca vom acorda drept de survol avioanelor rusesti. Si in timp ce eu, ca presedinte si ca sef al Armatei, imi iau acest angajament fata de primul-ministru rus, vii dumneata si decizi contrariul. Ma fac de ras!", isi aminteste Andrei Plesu, intr-un interviu din anul 2005, ca i-ar fi spus presedintele Emil Constantinescu la intoarcerea dintr-o vizita oficiala din strainatate, certandu-l pentru ca impreuna cu generalul Constantin Degeratu, seful de stat major de atunci, raspunsesera deja negativ la solicitarea de survol a rusilor.

Andrei Plesu ar trebui sa fie un ministru model pentru Liviu Pop

Probabil, domnul Pop nu stie cum s-a trezit ministru intr-o tara euro-atlantica, una cu crestere economica inca, astfel incat sa aiba domnul Dragnea si domnul Tudose ce toca pe salariile pilosilor din ministere.

In opinia mea, Andrei Plesu, in scurta lui cariera de diplomat, a fost unul dintre cei mai buni ministri de Externe, dar si cel mai bun ministru al Culturii de dupa prabusirea comunismului.

In rest, chiar daca domnul Pop ne face sa radem, domnia sa nu a reusit sa distribuie manuale elevilor din clasa a cincea care invata dupa o culegere, iar invatamantul mai este "gratuit doar pentru ca platesc parintii". Daca domnul Pop ar fi avut macar o urma de modestie si o subtire aplecare catre cautarea intelepciunii, l-ar fi avut ca model pe Andrei Plesu, iar astazi n-ar mai fi fost in situatia stanjenitoare de a asista neputincios la prabusirea sistemului de educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Andrei Plesu ministru Externe, #Liviu Pop atac Andrei Plesu , #ministrul Educatiei