Ministrul Pop, somat sa readuca "normalitatea" la Institutul Limbii Romane dupa ce a numit ilegal un director fara pregatire

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 18:10
5162 citiri
Ministrul Pop, somat sa readuca "normalitatea" la Institutul Limbii Romane dupa ce a numit ilegal un director fara pregatire
Foto: Facebook / Liviu Pop

Ministrul Educatiei, Liviu Pop (foto), este acuzat ca a schimbat fara nicio justificare directorul Institutului Limbii Romane (ILR), numind in functia respectiva, fara concurs si fara consultarea Consiliului de Coordonare, o persoana care nici macar nu are pregatirea de specialitate necesara.

Informatiile apar intr-o scrisoare deschisa adresata de Consiliul de Coordonare ministrului Educatiei, sub semnatura prorectorului Universitatii din Bucuresti, Liviu Papadima, care este presedintele consiliului, si a celorlalti membri, profesori universitari de prestigiu.

Acestia spun ca au aflat "cu surprindere" si "de pe site-ul institutiei" despre schimbarea intempestiva a directorului, care s-a facut prin numirea in functia respectiva a lui George Ovidiu Doca.

In scrisoarea deschisa, membrii Consiliului de Coordonare subliniaza faptul ca de la infiintare, in 1999, si pana in prezent, ILR "a ajuns sa coordoneze peste 40 de lectorate de limba si literatura romana in universitati din cele mai diverse puncte ale globului si sa gestioneze un larg program de cursuri scolare destinate copiilor de origine romana din strainatate".

"Ne exprimam ca atare nedumerirea si ingrijorarea asupra modului in care a fost operata schimbarea conducerii ILR, fara asigurarea transparentei, fara macar o minima consultare a Consiliului de Coordonare in privinta oportunitatii acestei schimbari.

Informatii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de gasit in spatiul public. Intelegem, totusi, ca domnia sa nu are nici calificare filologica, nici experienta manageriala, nici performante stiintifice sau didactice, conditii indispensabile ocuparii unui post care are, in actuala configuratie a Institutului, atributii nu numai executive, ci si decizionale", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Liviu Pop.

Mai mult, semnatarii isi exprima "nedumerirea fata de eludarea cailor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca".

"Dupa cum se stie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. In calitatea pe care o avem, am urmarit indeaproape activitatea Institutului si nu vedem niciun motiv justificat de derogare in acest caz", subliniaza membrii Consiliului de Coordonare al ILR.

In aceste conditii, ministrului Liviu Pop i se cere sa permita reintrarea in "normalitate" a ILR, care este "unul dintre principalii mesageri ai culturii romane dincolo de granite".

In plus, ei spun ca institutia trebuie sa fie "condusa de catre o persoana de prestigiu, calificata in domeniu si care sa-si fi obtinut postul prin indeplinirea riguroasa a cerintelor legale si profesionale".

Scrisoarea este semnata de toti membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane:

  • Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte
  • Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj
  • Ana Borca, Institutul Cultural Roman
  • Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
  • Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov
  • Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara
  • Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane

Acest caz scandalos a fost semnalat pe Facebook in urma cu cateva zile de europarlamentarul Cristian Preda, profesor la Universitatea Bucuresti, care a dezvaluit ca George Doca, noul director al ILR, e doctorand in drept penal la o facultate privata. In plus, conform informatiilor din presa, el este pastor adventist, neavand nicio pregatire de specialitate in domeniu, in schimb este membru de vaza al ALDE Bihor, partid aflat in coalitia de guvernare.

C.B.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#scrisoare Pop director Institutul Limbii , #ministrul Educatiei