Reperele unui ministru sinistru

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 21:43
10079 citiri
Reperele unui ministru sinistru

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, nu se lasa intimidat, desi atacurile ii vin din toate partile, ca replica la nenumaratele sale gafe, ajunse de tot rasul.

Recent, a intrat in atentia scriitorului, eseistului si filosofului roman Andrei Plesu, care l-a caracterizat nu tocmai magulior intr-un articol de ziar.

Cazul merita atentie, dar n-as trece mai departe, fara sa punctez despre cine este vorba.

Ministrul Liviu Pop este absolvent al Facultatii de Matematica, fost profesor la scoala generala din comuna Ruscova, judetul Maramures, apoi la o scoala generala si un liceu din Viseul de Sus, tot in Maramures, apoi la un grup scolar din Baia Mare, apoi inapoi la Viseul de Sus si inapoi la Baia Mare, apoi lider sindical, secretar de stat si, hop, ministru.

Scriitorul Andrei Plesu este doctor honoris causa al Universitatii "Albert Ludwig" din Freiburg si al Universitatii "Humboldt" din Berlin, Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres - Paris, Mare Ofiter al legiunii de Onoare din Franta, autorul a 22 lucrari publicate in tara si a 12 in strainatate (in limbile engleza, franceza, germana, maghiara, slovaca), detinatorul a 15 premii la nivel national si a alte 15 distinctii obtinute in strainatate (Franta, Germania, Peru, Ungaria, Brazilia, Austria, Republica Moldova).

Andrei Plesu este cunoscut de asemenea ca dizident in regimul Ceausescu, cand era apreciat prin percutanta ideilor sale si luxurianta stilului, drept unul dintre cei mai captivanti eseisti ai vremii.

Scriitorul, socat de faptul ca fotoliul de ministru al Educatiei este ocupat de o persoana cu dificultati de gandire si exprimare, si-a permis sa noteze pe un blog ca "un ministru al invatamantului ar trebui sa fie ceva mai instruit decat un corigent de-a cincea la romana"

Nu e primul care o spune. Au spus-o si altii, multi, iar nivelul de instruire al ministrului Educatiei a facut nu o data deliciul comentariilor din presa, axate adesea pe gafele exprimarii, inadmisibile mai ales la o personalitate din domeniul invatamanului.

In loc sa-si ascunda capul in pamant de rusine sau chiar sa paraseasca demn postul din Guvern, domnul Pop s-a apucat sa-i dea replica filosofului, explicand:

"Mi-as fi dorit sa fi fost dumnealui un reper cand a fost ministru, l-as fi luat ca model, oricand apreciez un exemplu de calitate. Din pacate, nu oricine reuseste sa tina stacheta sus, dovada faptului ca mandria bate tichia, inclusiv pentru unii cu pretentii de intelectualitate si eleganta".

Auzi cine apreciaza un exemplu de calitate! Auzi cine cauta un reper si nu-l gaseste! Si auzi cine acuza "pretentii de intelectualitate si eleganta", la unul din intelectualii de marca ai tarii, cunoscut in mare masura si prin eleganta stilului sau scriitoricesc!

Doreste repere? Cele mai semnificative repere pe care le-ar putea avea in vedere ministrul Pop sunt cele 200 de personalitati de marca, din spatiul academic, universitar si nu numai, care au semnat luna aceasta apelul "Dreptul la Educatie", cerand ministrului sa renunte la unele initiative ale sale care blocheaza procesul de invatamant, in loc sa-l stimuleze.

Mai doreste repere? Mi-as permite sa-i recomand lecturarea comentariului - foarte dur, ce e drept - facut de catre un alt intelectual de marca, Andrei Baconschi, fost ministru de Externe:

"Atat a invatat prostul semidoct, instalat abuziv intr-o functie publica: sa spuna ca intelectualii care-l critica (sau pur si simplu se amuza pe seama tampeniilor lui) sunt PRETINSI intelectuali".

Aprecierea nu vine din senin. Ea apare dupa ce ministrul Educatiei s-a aratat deja insensibil la comentariile presei cu privire la incultura crasa incompatibila cu fotoliul unde s-a instalat, cu privire la initiativele sale nastrusnice aferente manualelor scolare, la modul cum a demarat un nou an scolar fara manuale si cu scolile neautorizate si multe, foarte multe, altele.

Si aici mi-as ascunde capul in nisip, desi, in opinia mea, vina nu este integrala a dlui Liviu Pop. Dansul atata poate, atata face. Ca profesor de matematica, nu-i putem cere mai mult, ca lider sindical nici atata. Nici ca ministru nu-i toata vina a lui.

Vina, in opinia mea, este a celui care l-a propulsat acolo, dar si a celui care il mentine, in ciuda reactiilor repetate din opinia publica, in ciuda apelului "Dreptul la Educatie", la care m-am mai referit, in ciuda acuzelor grave si repetate din presa si nu numai.

Este opinia mea, fireste, iar daca am gresit ceva, ii cer anticipat scuze pentru cele pe care le-am scris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Andrei Plesu atac Liviu Pop, #Dreptul la Educatie apel, #Liviu Pop ministru sinistru , #ministrul Educatiei