Scoala e gratuita pentru ca platesc statul si parintii? Factual arata de ce e falsa declaratia ministrului Educatiei

Luni, 10 Iulie 2017, ora 21:49
6311 citiri
Scoala e gratuita pentru ca platesc statul si parintii? Factual arata de ce e falsa declaratia ministrului Educatiei
Foto: Digi 24

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a sustinut, saptamana trecuta, ca scoala este gratuita pentru copii, pentru ca este platita de stat si de parinti.

Jurnalistii de la Factual au aratat ca declaratia ministrului este falsa, deoarece potrivit legii, parintii nu sunt integrati in mecanismul de asigurare a gratuitatii invatamantului de stat, acest lucru aflandu-se, dupa cum ii sugereaza si numele, in atributia statului.

Asa nu inseamna insa ca, in realitate, parintii nu asigura resursele financiare pe care statul ar fi trebuit sa le asigure prin finantarea de baza prevazuta prin Legea Educatiei nationale.

Pentru a arata ca declaratia este falsa, jurnalistii citeaza din Legea Educatiei Nationale nr 1/2011.

"Art. 8 - Pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitatile si institutiile de invatamant pot obtine si utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv".

La articolul 9 legea prevede si conditiile prin care sistemul de invatamant poate fi finantat, dar desi invatamantul poate fi finantat si de catre persoane fizice si juridice sau de catre operatori economici, gratuitatea obligatorie trebuie asigurata de catre stat:

"Art. 9 - (2) Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul general obligatoriu de stat, particular si confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finantarea de baza pentru invatamantul profesional si liceal acreditat, de stat, particular si confesional, precum si pentru cel postliceal de stat. Finantarea se face in baza si in limitele costului standard per elev sau per prescolar, dupa metodologia elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.*)

(3) Invatamantul de stat este gratuit. Pentru unele activitati, niveluri, cicluri si programe de studii se pot percepe taxe, in conditiile stabilite de prezenta lege.

(4) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin organismul specializat, stabileste anual costul standard per prescolar/elev, cost care sta la baza finantarii de baza.De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei in vigoare.

(5) Finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupaprincipiul "resursa financiara urmeaza elevul", in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata, cu respectarea prevederilor alin. (2) - (4).

(6) Invatamantul poate sa fie finantat si direct de catre operatori economici, precum si de alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.

(7) Invatamantul poate fi sustinut prin burse, credite de studii, taxe, donatii, sponsorizari, surse proprii si alte surse legale".

Regulamentul cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, prevede ca parintii pot decide sa sustina financiar o unitate de invatamant doar prin intermediul asociatiei de parinti.

Practic, parintilor nu li se permite sa contribuie financiar la baza materiala a clasei decat in anumite conditii si in niciun caz aceasta contributie nu este una obligatorie.

Amintim ca saptamana trecuta, invitat la Digi 24, Liviu Pop a spus ca scoala este gratuita pentru copii, pentru ca este platita de scoala si de parinti.

"Educatia e gratuita conform Constitutiei. In fapt, cineva trebuie sa asigure aceasta gratuitate. Statul asigura o parte din gratuitate, parintele asigura alta parte din gratuitate, pentru copil e gratuit. Copilul nu plateste nimic. Plateste scoala si parintele", a declarat ministrul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Pop scoala gratuita copii, #ministrul Educatiei parinti plata scoala, #Liviu Pop copii scoala gratuit , #ministrul Educatiei