Disputa Liviu Pop - Daniel Funeriu, pe tema clasei pregatitoare

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 20:47
3435 citiri
Disputa Liviu Pop - Daniel Funeriu, pe tema clasei pregatitoare

Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, care a asigurat pentru 40 de zile interimatul la MECTS, ii raspunde fostului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu.

Actualul consilier prezidential pentru Educatie a atras atentia, intr-o declaratie pentru Ziare.com, asupra efectelor negative pe care le-ar produce mutarea clasei pregatitoare la gradinita, anuntata luni de Victor Ponta si Ecaterina Andronescu.

Totodata, Daniel Funeriu a subliniat faptul ca Romania ar fi singura tara din UE in care copiii ar face 4 ani de gradinita, subliniind ca modelul clasei pregatitoare se aplica in 25 din cele 27 de state UE.

"Observ ca domnului Daniel Funeriu ii place sa compare sistemul de invatamant din Romania cu sistemele din Uniunea Europeana. Fostul ministru nu s-a gandit sa compare si 'realizarile' din perioada mandatului sau cu cele ale omologilor sai europeni. Daca ar fi facut asta, ar fi inteles, asa cum noi toti am facut-o, ca ar fi putut imprumuta multe alte idei bune si in interesul elevilor romani, in afara clasei pregatitoare. Domnul Funeriu a luat acest model si l-a laudat cum ca ar fi fost aplicat in 25 din cele 27 de state europene. Si atat", ii raspunde Liviu Pop, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Liviu Pop sustine ca problema clasei pregatitoare este un subiect sensibil, acuzandu-l pe Daniel Funeriu "ca nu stie ce acte normative a semnat, ba chiar mai grav, nici ce lege si-a asumat prin raspundere".

"Voi evidentia doua puncte esentiale ale acestei chestiuni: in primul rand, nu a fost realizat niciun studiu de impact legat de ceea ce priveste clasa pregatitoare, iar in al doilea rand, Legea Educatiei nu specifica unde sa se desfasoare activitatea clasei pregatitoare, spune doar ca aceasta clasa se afla in zona invatamantului primar. In schimb, ordinul de ministru dat de domnul Funeriu spune ca obligatoriu, clasa pregatitoare trebuie facuta la scoala", reproseaza ministrul delegat pentru Dialog Social.

Normal este insa ca parintii, impreuna cu profesorii, sa decida unde este mai bine pentru copiii lor sa functioneze (clsa pregatitoare - n.red.) - mentioneaza Pop - iar acest lucru trebuie facut in baza unei discutii, unei dezbateri publice la nivelul scolilor, gradinitelor, "nicidecum printr-un ordin de ministru dintr-un Cabinet din care nu se stie cu adevarat fata invatamantului".

"Ca urmare, mutarea clasei pregatitoare pentru a functiona la gradinita sau la scoala nu cred ca este o problema iar unde va functiona pe viitor aceasta clasa cred ca se poate decide plecand de la realitate, mai exact, sa se realizeze o analiza dupa primul semestru pentru a vedea daca conditiile in care se desfasoara clasa pregatitoare, programa si toate materialele sunt bune", mai delcarat Liviu Pop.

"In alta ordine de idei, nu stiu la ce varsta a inceput domnul Funeriu scoala, insa copiii de 7 ani, in 90% din cazuri, sunt in clasa I", precizeaza fostul ministru interimar de la Educatie.

Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE

"Ca urmare, teoria sa, cum ca gradinitele din Romania cuprind copii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani, este incorecta. In ceea ce priveste rata de cuprindere a copiilor la gradinita, aceasta nu a crescut cu absolut in nimic, putem spune chiar ca nu sunt asa de aglomerate. Mai mult, e absurd sa compari generatia din anul 2000 cu cea din 2012 ca numar de copii si sa spui ca in prezent sunt cu un milion mai putini in clasele I-VIII, mai ales daca tii cont de faptul ca rata de natalitate din Romania este intr-o continua scadere", se mai arata in dreptul la replica.

"Ii cer imposibilul lui Funeriu: sa imi arate programele scolare europene"

"Am tot auzit afirmatia potrivit careia ar fi fost cadre didactice pregatite special. Cand s-au pregatit special? Lucrarile au fost intarziate inca din luna februarie, chiar daca Ministerul Educatiei era condus, la acea vreme, de domnul Funeriu. Programele europene de care dansul spune ca le-ar fi avut din fonduri europene sa le caute si sa ni le arate si noua.

Stiu ca ii cer "imposibilul", pentru ca nu exista aceste programe, pentru ca tot ce sustine domnia sa este o minciuna clara, grosolana. Daca dansul gaseste un program european cu grup tinta profesorii care trebuiau sa lucreze la clasa pregatitoare, chiar il rog sa il faca public. In caz contrar, tacerea si aplecarea capului ar fi de aplaudat", sustine Liviu Pop.

Pentru ca vad ca dezinformarea continua din partea domnului Funeriu, in ceea ce priveste cele opt licitatii pe opt euro-regiuni, reamintesc ca, in momentul in care eu am preluat Ministerul Educatiei, nu exista decat o singura regiune in care s-a pus caietul de sarcini pentru licitatie publica", completeza minsitrul pentru Dialog Social.

Potrivit acestuia, "toate celelalte erau intr-o amanare si o intarziere impardonabila iar daca nu se facea aceasta contractare directa, la nivelul fiecarei scoli, cu siguranta nu am fi avut, nici in 17 septembrie, mobilierul scolar necesar".

"Cu toate acestea, numai domnul Funeriu ne poate explica de ce o licitatie ce trebuia finalizata in luna august, cu bani in buget inca din luna ianuarie, a fost ridicata abia in luna mai. Chestiunea aceasta cu anularea a fost cauzata de intarzierea inexplicabila a procedurilor de catre ministrul Funeriu.

Pe de alta parte, nu cred ca unitati scolare si consiliile de administratie sunt, in momentul de fata, incapabile sa achizitioneze direct mobilierul necesar clasei pregatitoare, mai ales ca parintele si profesorul si directorul sunt direct interesati sa creeze cele mai bune conditii pentru copii.

In alta ordine de idei, putem discuta si despre banii pentru materiale scolare, bani pentru care nu s-a facut absolut nimic. Cu greu am aprobat Hotararea de Guvern undeva la mijlocul lunii mai, ceea ce dovedeste, inca o data, ca la nivelul ministerului Educatiei, pe durata mandatului lui Funeriu nu a fost nici un interes pentru implementarea clasei pregatitoare", continua Liviu Pop.

Acesta face precizari si in legatura cu programele scoalare, acuzand ca "au fost cu intarziere pregatite, mult prea tarziu iar efectul acestui program va fi cuantificat abia la mijlocul acestui an scolar".

"Nu mai vreau sa aduc in atentie decat faptul ca in perioada ianuarie-februarie, profesorii erau nevoiti sa faca recensamantul elevilor, in conditiile in care exista o baza de date la nivelul autoritatilor locale, inclusiv la nivelul Ministerului Muncii. Aici putem discuta, de asemenea, de o lipsa de profesionalism, pentru ca implementarea clasei pregatitoare trebuia sa inceapa din prima zi a publicarii in Monitorul Oficial a Legii Educatiei Nationale sau chiar in prima zi in care Guvernul Boc, impreuna cu Funeriu, si-au angajat raspunderea pe aceasta lege.

S-a constatat ca nu s-a facut nimic in afara programelor scolare pentru clasa pregatitoare iar daca domnul Funeriu este asa preocupat de programele din clasa pregatitoare eu il rog public sa explice parintilor din Romania de ce Ministerul Educatiei, sub patronajul domniei sale nu a scris nicio fraza, nicio propozitie, din ceea ce inseamna noile programe scolare care trebuiau implementate pentru clasa a V-a anul trecut si pentru a VI-a si a IX-a anul acesta. Daca s-a dorit, intr-adevar, reforma sistemului de invatamant, de ce nu a fost capabil sa scrie aceste programe scolare atunci cand si-a asumat raspunderea pe aceasta lege? Aceasta lege, in forma ei actuala, trebuie radical modificata in punctele ce tin de programe scolare, ciclu si structura de invatamant", conchide Liviu Pop.

Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu atrage atentia asupra efectelor negative pe care le-ar produce mutarea clasei pregatitoare la gradinita, anuntata luni de Victor Ponta si Ecaterina Andronescu. Totodata, el subliniaza faptul ca Romania ar fi singura tara din UE in care copiii ar face 4 ani de gradinita.

Introducerea clasei pregatitoare in scoli este o premiera in invatamantul romanesc asumata de Daniel Funeriu si contestata de USL inca de pe vremea cand era in Opozitie. Luni, premierul Victor Ponta, sustinut si de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, a anuntat ca masura a fost gresita si este posibil ca de la anul sa se revina asupra ei, iar clasa pregatitoare sa fie trecuta inapoi, la gradinita.

Fostul ministru a respins acuzatiile indirecte aduse de actualii guvernanti potrivit carora fostii ministri PDL nu ar fi pus la punct din timp introducerea clasei pregatitoare, motiv pentru care scolile ar fi acum date peste cap din cauza acestei masuri.

"E pur si simplu aberant si e o minciuna ca nu sunt locuri in scoli. Faceti un calcul: sunt cu 1 milion de copii mai putini in scoli ca acum 10 ani. Daca atunci nu aveam probleme si s-a investit, Slava Domnului, in ultimii zece ani in scoli, acum brusc avem o problema?", a subliniat acesta.

Daniel Funeriu a reamintit ca premierul Ponta si fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Pop sunt cei care au decis anularea licitatiilor incepute inca din luna februarie, alegand varianta incredintarii de contracte directe pentru mobilarea claselor pregatitoare.

Citește și:
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Klaus Iohannis apără alianța PNL-PSD: „Nu cred că uită cineva că această coaliție a apărut dintr-o nevoie”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 9 februarie, la Bruxelles, că va lua „cea mai bună decizie pentru România” în momentul rotativei premierului. Totodată, acesta a spus despre...