Ziare.com
Liviu Negoita

Despre Liviu Negoita

Liviu Negoita este un politician roman, licentiat in Drept, care din anul 2004  a ocupat functia de primar al sectorului 3 al Capitalei.

La alegerile din 2012, in urma unei strategii de non-combat in campania electorala, a pierdut primaria, in favoarea lui Robert Negoita, candidatul USL. Liviu Negoita a obtinut  29,3% la suta din voturi, in timp ce Robert Negoita a adunat 58,2% din voturile locuitorilor sectorului 3.

Nascut pe 22 martie 1962, la Braila, este casatorit din 2005 cu Carmen Negoita. Nu au copii.

In 2003, Liviu Negoita, pe atunci deputat, a fost implicat intr-un scandal sexual, acuzat fiind de o jurnalista ca s-a masturbat in fata sa.

In noiembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Liviu Negoita. Dupa ce nu a reusit sa alcatuiasca o majoritate in Parlament, Negoita si-a depus mandatul.

Studii

In 1990 a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti, cu lucrarea "Titularii recursului in procesul penal"

Este avocat in Baroul Bucuresti

Activitate politica

In noiembrie 2009 a fost desemnat premier de catre presedintele Traian Basescu, dar si-a depus mandatul in decembrie

Din iunie 2004 este primar al sectorului 3 al Capitalei, reconfirmat prin vot in 2008

Din iunie 2008 este presedinte al Organizatiei PD-L Bucuresti

Din 2005 este vicepresedinte in Biroul Permanent National al PD (devenit ulterior PD-L)

A contribuit la elaborarea "Strategiei Partidului Democrat 2003 - 2004"

S-a ocupat de definirea temelor politice ale Partidului Democrat pentru anul 2002 - 2003 - 2004

In perioada 15 iunie 2001 – 2005 a fost vicepresedinte al PD, insarcinat cu Departamentul Strategii si Relatii Politice

A fost coordonatorul campaniei electorale a lui Traian Basescu pentru castigarea functiei de primar general al municipiului Bucuresti in 2000

Activitate parlamentara

In perioada 1996-2000 si 2000-2004 a fost deputat de Bucuresti, ales pe listele Partidului Democrat

In 2003 a devenit lider al grupului parlamentar PD, functie detinuta pana in 2004

In perioada aprilie 1999 – octombrie 2001 a fost membru in Comisia juridica, de disciplina si imunitati

In perioada 1996-1999 a fost membru in Comisia pentru sanatate si familie

Premier desemnat degeaba

Pe 6 noiembrie 2009, Liviu Negoita a fost desemnat premier al Romaniei de catre presedintele Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca varianta Johannis, propusa de Opozitie, nu poate sta in picioare, dar ca va desemna un premier, un alt primar bun gospodar ales cu voturile a 80% din alegatori.

Liviu Negoita a fost a doua alegere a sefului statului, dupa ce Guvernul Lucian Croitoru a picat la vot in Parlament.

Dupa alegerile prezidentiale, pe 16 decembrie, Liviu Negoita a anuntat ca si-a depus mandatul pentru ca "ne aflam intr-o alta realitate politica". Negoita a tinut sa ii multumeasca lui Traian Basescu pentru "increderea acordata" si a afirmat ca "era bine daca Romania avea o echipa guvernamentala atunci cand eu am incercat sa o formez, insa Coalitia bunului simt s-a opus. Parlamentul a amanat in mod nejustificat instalarea unui Guvern cu puteri legitime. Daca Parlamentul ar fi fost de acord si ar fi aprobat echipa propusa de mine, astazi, Romania ar fi primit a treia transa si ar fi avut un buget pentru 2010, deci am fi evitat o amanare nefasta pentru tara noastra".

Primar apreciat, in ciuda dezvaluirilor de presa

Liviu Negoita a fost ales primar al sectorului 3 in 2004. In cei patru ani de mandat, a castigat simpatia locuitorilor sectorului 3 schimband fata acestei zone din Bucuresti, prin reamenajarea parcurilor, crearea de locuri de parcare, infiintarea de locuri de joaca pentru copii.

Liviu Negoita a fost reales in vara lui 2008, pentru un al doilea mandat de primar al sectorului 3, castigand din primul tur, cu un scor de aproape 80%, in conditiile unei prezente la urne extrem de scazute. Negoita a refuzat atunci sa candideze pentru functia de primar general al Capitalei, lasandu-l pe Vasile Blaga sa faca asta.  

Pe parcursul mandatului la primarie, lui Negoita i-au fost reprosate in repetate randuri fapte precum trucarea unor licitatii in favoarea companiilor unor oameni de afaceri apropiati PDL. Cea mai cunoscuta asociere a Primariei Sectorului 3 este cu firma Rosal, detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana, membru PDL si apoi parlamentar al partidului.

Firma Rosal face de toate in Sectorul 3: salubrizare, amenajare de spatii verzi sau ridicarea masinilor parcate ilegal.

Familia Negoita si familia Prigoana si-au oficializat legaturile si in afaceri, dupa ce actuala sotie a lui Liviu Negoita, Carmen, s-a asociat, inainte de a se casatori cu edilul Sectorului 3, cu Adriana Bahmuteanu, sotia omului de afaceri Silviu Prigoana, intr-o firma pe nume "Manele Media".

Despre aceasta insa, Negoita spune ca nu a functionat niciodata, ea neaparand nici in statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Contractele atribuite de primaria lui Negoita au fost intens criticate de media, ele fiind castigate, preponderent, de cateva firme despre care s-a scris in repetate randuri ca ar fi detinute de persoane apropiate PDL sau familiei Negoita. Una dintre ele este AA Marketing and Managament SRL, care a castigat contracte de milioane pentru amenajarea parcurilor de joaca pentru copii sau pentru mobilier stradal de calitate adus din import.

Investitiile Primariei Sectorului 3, in special cele facute in 2009, un an de criza in care bunul simt impune la limitarea cheltuielilor la strictul necesar, au fost si ele criticate intens de presa, din punctul de vedere al oportunitatii. Printre acestea se numara cheltuirea sumei de patru milioane de euro pentru construirea a 24 de fantani arteziene amplasate pe principalele bulevarde si in intersectii.

O alta investitie, ce presupune cheltuirea catorva milioane de euro, conform presei, va fi facuta pentru a cumpara banci si cosuri de gunoi realizate din lemn de esenta nobila, dar si tomberoane colectoare, scrumiere cu container, "suporti" pentru parcarile de biciclete sau ghivece pentru flori.

Viata privata

Viata privata a lui Negoita a fost in atentia tabloidelor dupa ce Laura Andresan a relatat ca, in 2003, in timp ce, ziarista fiind, ii lua un interviu, l-ar fi surprins masturbandu-se.

Andresan a amenintat in repetate randuri ca va da publicitatii si imagini care sa confirme spusele sale, insa dovezile nu au aparut niciodata.

Negoita a fost subiectul unor dezvaluiri picante facute de Laura Andresan, intr-o carte aparuta in primavara lui 2009. Andresan a povestit ca a fost sa-i ia un interviu si ca s-ar fi trezit cu primarul Negoita masturbandu-se in fata ei si facandu-i avansuri.

Carmen si Liviu Negoita s-au casatorit in 2005, nas fiindu-le Adriean Videanu. Nunta a avut loc la Hotelul Mariott.

Si Carmen, sotia lui Liviu Negoita, fost procuror, fost avocat si fost functionar consular, a fost in atentia presei in cateva randuri, mai intai in legatura cu asocierea in firma "Manele Media" alaturi de familia Prigoana, dupa care, mai recent, in urma accederii in functia de vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Liviu Negoita
Liviu Negoita

Data nasterii:  22 martie 1962

Cariera:  deputat, fost primar de sector

Evenimente importante:  - scandal sexual provocat de Laura Andresan

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Liviu Negoita, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor