Bloc construit ilegal intr-o zona istorica: Liviu Negoita, urmarit penal (Video)

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 15:26
12574 citiri
Bloc construit ilegal intr-o zona istorica: Liviu Negoita, urmarit penal (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput vineri urmarirea penala fata de fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoita, in dosarul care vizeaza construirea ilegala a unui imobil intr-o zona istorica protejata din Capitala.

Alaturi de Liviu Negoita, in acelasi dosar mai sunt urmariti penal Stefan Dumitrascu, la data faptelor arhitect sef al Primariei Sectorului 3, si Marius Mihaita, fost secretar al institutiei. Toti cei trei suspecti au fost vineri audiati la sediul central al DNA.

Blocuri construite ilegal in zone istorice: Fostul primar Negoita, audiat la DNA

Blocuri construite ilegal in zone istorice: Secretarul Primariei Sectorului 3, la DNA

Denuntatorul in acest dosar este Nicusor Dan, presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul si candidat la Primaria Capitalei. Si el s-a prezentat vineri la DNA, unde a dat declaratii despre imobilul construit ilegal.

Fostii oficiali din primarie sunt acuzati abuz in serviciu in forma continuata, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii sustin ca, in perioada 2008 - 2009, Liviu Negoita, Mariu Mihaita si Stefan Dumitrascu au eliberat patru autorizatii de construire, precum si certificatele de urbanism aferente avizelor respective, pentru ridicarea unui imobil situat pe Calea Dudesti, "cu nerespectarea normelor de urbanism si protectie a zonelor in care se gasesc monumente istorice".

Cladirile invecinate au fost degradate

"Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor invecinate, prin degradarile suferite de acestea in cursul edificarii constructiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificarii unei constructii in zona de protectie a unui monument istoric, in lipsa avizelor legale", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca persoanele care au construit blocul au obtinut un folos necuvenit, in sensul ca au primit autorizatie de construire fara a avea alte avize necesare ridicarii unui imobil intr-o zona protejata.

Mai exact, constructorii aveau nevoie de derogare de la planurile de urbanism pentru depasirea regimului de inaltime al zonei, de acordul exprimat al proprietarilor cladirilor invecinate, precum si de avize pentru construirea intr-o zona in care se gaseste un monument istoric.

S-a cerut anularea autorizatiei

"In cazul uneia dintre autorizatii, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a efectuat un control, in urma caruia s-a stabilit drept masura, in sarcina primarului sectorului 3 si a arhitectului sef al sectorului 3, sa solicite instantei de contencios administrativ anularea autorizatiei anterior mentionate", mai precizeaza anchetatorii.

Totusi, oficialii din primarie nu au cerut in instanta anularea autorizatiei, fapt ce ar fi dus la incetarea construirii.

Ulterior, in anul 2009, Primaria Sectorului 3 a eliberat, fara sa respecte normele legale, alte doua autorizatii pentru supraetajarea imobilului respectiv.

"Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor doua documente, nu cuprindeau datele prevazute de lege, lipsind toate mentiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum si cele privind situarea imobilului in zona de protectie a unui monument istoric", potrivit documentului DNA.

In anii 2010 si 2014, instantele au dispus prin doua hotarari judecatoresti anularea celor patru autorizatii de construire emise initial. "Mai mult, una dintre instante a dispus obligarea paratilor, intre care se numara si Institutia Primarului sectorului 3, la desfiintarea constructiei respective", conchid anchetatorii.

D.T.

Se ascut cuțitele în Coaliție. Lider PSD: ”Dragoste cu sila nu există”
Se ascut cuțitele în Coaliție. Lider PSD: ”Dragoste cu sila nu există”
”Dragoste cu sila nu există”, a declarat miercuri, 19 iunie, fostul premier, actualmente europarlamentar PSD, Mihai Tudose, când a fost întrebat despre prezența PNL la guvernare....
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Ponta, nou atac la Iohannis: „Ce a cerut România, în afară de un loc de muncă pe persoană fizică?”
Fostul premier Victor Ponta a criticat dur candidatura președintelui Klaus Iohannis la NATO, acuzând că șeful statului și-a negociat o funcție, în loc obțină beneficii pentru stat....
#Liviu Negoita urmarit penal, #Liviu Negoita bloc ilegal , #primar sector 3
  1. Unde vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate din SUA în Ucraina. Anunțul făcut de consilierul lui Biden
  2. Amendă penală record în România. Cum a ajuns un șofer să plătească 100.000 de lei
  3. Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
  4. Nicușor Dan explică prioritatea investițiilor în modernizarea sistemului de termoficare: ”Așa arată conductele vechi de 30 de ani” VIDEO
  5. Colectare selectivă sau reciclare. Asemănări și diferențe
  6. UPDATE Deținutul evadat de la Penitenciarul Poarta Albă a fost prins. Unde l-au găsit polițiștii
  7. Kievul, aproape de un Acord de Securitate cu Uniunea Europeană. Când se vor semna actele
  8. Mesajul unui moldovean întors acasă după 5 ani în Germania a devenit viral. "Mulțumesc pentru stres și depresie" VIDEO
  9. Vești bune pentru pensionari. Ce se întâmplă dacă din recalcularea pensiilor rezultă un venit mai mic
  10. Prima întâlnire între Iohannis și noul ambasador al Rusiei la București. Vladimir Lipaev a fost expulzat din Estonia anul trecut