Liviu Voinea: Este firesc ca garantiile date de stat sa se mute pe credite in lei

Miercuri, 07 August 2013, ora 23:54
1077 citiri
Liviu Voinea: Este firesc ca garantiile date de stat sa se mute pe credite in lei

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, considera ca mutarea garantiilor de stat numai pe credite in lei este ceva firesc si subliniaza ca aceasta situatie reprezinta un semn de normalitate.

"Este firesc ca, gradual, toate garantiile date de stat sa se mute numai pe credite in lei. Pana la urma tine de firescul situatiei, de natura economiei romanesti si nici nu este normal sa luam, fie si preventiv, bani de la partenerii internationali ca sa sprijinim finantarea tot in valuta, in moneda partenerilor internationali, deci nu este normal.

Eu cred ca este un semn de normalitate sa avem creditare in lei. Avem doua probleme de context ale economiei cu care ne confruntam si de unde deriva poate si incasarile mai mari decat anul trecut, dar mai mici, sa spunem, prevazute in primul semestru, si de unde deriva nivelul arieratelor, respectiv datoriile trecute de scadenta care nu reprezinta o problema doar pentru companiile de stat sau pentru autoritatile locale", a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, majoritatea arieratelor din economie sunt in sectorul privat, iar datoriile cele mai mari le are tot sectorul privat, nu cel de stat.

"Asta nu inseamna ca este unul mai indisciplinat decat celalalt. Asta este realitatea economiei. De ce? Avem doua probleme: una este creditarea care este inghetata si de aici deriva multe probleme, inclusiv faptul ca se acumuleaza datorii fie la stat, fie la privat. Nu circula banii.

A doua este natura sau structura cresterii economice. Pe deoparte este buna pentru ca este orientata catre export, deci devii mai competitiv, importi mai putin, exporti mai mult, un lucru bun pentru balanta de plati, pentru deficitul de cont curent", a precizat ministrul delegat pentru Buget.

Pe de alta parte, Voinea considera ca sunt trei motoare mari ale cresterii economice, respectiv cererea externa, cererea interna si investitiile guvernamentale.

"In acest moment, trage economia in sus doar unul dintre cele trei motoare, si anume cererea externa. Cererea interna stagneaza, investitiile publice in unele zone sunt mai mari, in altele mai mici. Cand ma uit la investitii, am trei categorii de cheltuieli. Am investitii din bugetul de stat si acestea este normal sa fie mai mici pentru ca ele costa cel mai mult.

Ca sa le fac, imprumut cu 5% cu cat ma imprumut de pe piata internationala de capital sau de pe piata interna. Am din fonduri rambursabile, adica ce ma imprumuta bancile de dezvoltare, BEI, BERD, Banca Mondiala, cu 1-2%. Este firesc ca acestea sa creasca. De ce? Pentru ca sunt mai ieftine si atunci si rectificarea s-a uitat la aceasta zona", a explicat Liviu Voinea.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Liviu Voinea cerere externa, #Liviu Voinea credite lei, #Liviu Voinea majorare arierate, #Liviu Voinea crestere economica , #ministru delegat pentru buget