Liviu Voinea: Se putea face bugetul si fara cresterea accizei la combustibil

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 13:50
3229 citiri
Liviu Voinea: Se putea face bugetul si fara cresterea accizei la combustibil
Foto: Adevarul

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a dezvaluit ca FMI a propus cresterea cotei unice de la 16% la 18% si a apreciat ca se putea face bugetul si fara cresterea accizei la combustibil.

In schimb, Voinea nu a dorit sa spuna cine a propus majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti, motivand ca e un pachet mai mare negociat, si nu intra in detalii, informeaza Mediafax.

"Cine a venit cu aceasta masura? Ele nu sunt personalizate. Au fost multe masuri pe masa (...) nu are rost sa intram in astfel de detalii. Aceste masuri se discuta cu partea romana si noi le asumam. O masura care a fost pe masa, nu la solicitarea partii romane, si pe care nu am adoptat-o, a fost cresterea cotei unice. De la 16 la 18%. N-am adoptat-o pentru ca ne-am uitat la efectele asupra intregii economii", a spus Voinea la ProTV.

Ministrul a mai spus, potrivit Adevarul, ca bugetul putea sa fie facut si fara cresterea accizei la combustibil, dar deficitul ar fi fost mai mare.

"Se putea face bugetul pe 2014 fara acciza pe combustibil, dar cu un deficit mai mare. Pe incasarile din primele noua luni ale anului s-a estimat o inflatie si am ajuns la o suma totala a veniturilor. Nu sunt rezerve in buget, sunt in trezorerie, exista acest faimos buffer, care sa acopere aproximativ cinci luni de finantare.

Ele nu sunt in buget, sunt in trezorerie. Golul de 5 miliarde de lei s-a umplut cu mai multe masuri, printre care si aceasta acciza, care aduce 2,6 miliarde de lei. Incasarile din aceste masuri intra la comun. Este rezultatul negocierilor dintre Guvern si FMI", a precizat Voinea.

Pe de alta parte, ministrul a confirmat ca de la bugetul de stat vor fi finantate anul viitor doar doua autostrazi, Comarnic - Brasov si Suplacu de Barcau - Bors, care insumeaza 856 milioane lei.

In acelasi timp, Voinea a mai aratat ca suplimentul de venituri rezultat din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la banci, iar sistemul bancar nu a intors acesti bani in economie, fara a se vedea efecte asupra consumului.

"Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar... In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat", a explicat.

Ministrul a mai dezvaluit ca nu crede in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de al inceputul anului viitor.

"Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a mai aratat Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Liviu Voinea acciza carburanti, #Liviu Voinea FMI crestere cota unica , #ministru delegat pentru buget