Ministrul Bugetului: Romania este cu moneda, armele si bagajele in Vest

Joi, 08 Mai 2014, ora 11:34
2445 citiri
Ministrul Bugetului: Romania este cu moneda, armele si bagajele in Vest
Foto: Gov.ro/Arhiva

Angajamentul transmis de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Bruxelles, a fost ca Romania este atat cu moneda, cat si cu "armele si bagajele" in Vest.

De asemenea, el considera ca populatia tarii noastre are deja mai multi bani, iar cresterea economica se va resimti si in buzunarele cetatenilor.

"Am transmis la Washington presedintelui american pentru economie si investitii, care inainte a fost sef la Trezorerie, si sefului FMI pentru Europa, mesajul agreat si perceput cu agentiile de rating, care este urmatorul: 'Spuneti ca Romania este diferita in regiune'. Da, Romania este diferita. Romania nu depinde de gazul rusesc, Romania nu are comert si investitii mari in tarile din Est - poate acesta a fost un lucru rau intr-un timp, dar acum este un lucru bun, pentru ca nu avem dependenta de aceasta regiune.

Romania ar putea fi un exportator important de energie, daca ar avea interconexiunile facute, iar Romania, din punct de vedere macroeconomic, sta mult mai bine decat unele tari din zona euro si este penalizata istoric, ca sa spun... Este o inertie, inclusiv a agentilor de rating, o inertie a faptului ca esti la periferia zonei euro", a afirmat, miercuri seara, ministrul Liviu Voinea, la Realitatea TV.

Guvernul a tinut ca in programul de convergenta trimis saptamana aceasta la Bruxelles sa stabileasca o data tinta si o data pentru aderarea la zona euro, a adaugat oficialul.

Romania a anuntat oficial la Bruxelles cand introduce moneda euro

"Nu intamplator am tinut ca aceasta data sa o comunic colegilor mei din ECOFIN, celorlalti ministri de Finante si de Buget. Un angajament, sper, al Guvernului Romaniei. Angajamentul este urmatorul: Romania este cu arme si bagaje in Vest. Romania este cu moneda cu tot in Vest", a subliniat Liviu Voinea.

In alta ordine de idei, ministrul si-a exprimat convingerea ca Romania va inregistra crestere economica de peste 3% atat in 2014, cat si in 2015, afirmand ca romanii au deja, in 2014, mai multi bani decat in 2012.

"Romanii au deja mai multi bani. In 2014, au deja mai multi bani decat in 2012 si, pe masura ce cresterea economica - care este o crestere solida, eu sunt convins ca ea va fi peste nivelul pe care este facut bugetul, va fi probabil tot peste 3% si in 2014 si in 2015 - aceasta crestere economica isi va produce efectele si in nivelul de trai", a spus el.

Ce se va intampla cu preturile dupa aderarea la zona euro

Referindu-se la faptul ca Romania doreste sa adere la zona euro in 2019, Voinea a subliniat ca romanii nu trebuie sa fie ingrijorati cu privire la preturi, economia noastra fiind deja "euroizata", ci sa se gandeasca la faptul ca, odata cu intrarea Romaniei in zona euro, va disparea riscul valutar, iar creditele vor fi mai ieftine.

Poate Romania sa adopte moneda euro in 2019? Ce cred Ponta si Isarescu

"Nu trebuie sa fim ingrijorati la nivel de preturi. Eu am trait un an in Spania si unul in Suedia. Va garantez ca preturile sunt foarte diferite intre Spania si Suedia, la case, la mancare, la ce vreti dvs. Intre Germania si Grecia sunt diferente foarte mari de preturi, nu putem face astfel de comparatii. De exemplu, in Austria, inainte de intrarea in zona euro, a fost chiar o isterie nationala legata de cresterea preturilor si nu s-a demonstrat.

Au intrat recent Slovacia, Slovenia, tarile baltice. Nu au avut loc cresteri semnificative de preturi. In schimb, creste siguranta pentru cetatean si pentru firme, pentru ca dispare riscul valutar. Hai sa fi onesti: economia Romaniei este euroizata, sa recunoastem. Salariile la companii sunt negociate in euro, reclamele sunt in euro, casele sunt in euro, chiriile sunt in euro. Nu este un soc cultural (intrarea in zona euro - n.red.), dispare riscul valutar. Ganditi-va la o evolutie brusca a cursului de schimb. Acest risc dispare odata cu intrarea in euro. Ganditi-va la credite mai ieftine, deci sunt o multime de avantaje", a aratat Voinea.

Acesta a explicat si motivul pentru care autoritatile au anuntat faptul ca Romania doreste sa intre in zona euro in 2019.

"Mesajul cel mai important este urmatorul: Romania a avut in 2008 criza si deficite mari, in 2009 un acord cu FMI. Am luat banii: 20 de miliarde. In 2011, al doilea acord cu Fondul. Nu am mai luat banii, dar am avut nevoie de el pentru credibilitate. Am inceput sa ne imprumutam extern foarte scump. 2013: al treilea acord cu Fondul si cu Comisia Europeana. Nu am luat banii, nu o sa-i luam.

Ne imprumutam ieftin pe piata internationala. Ce va urma in 2015? Nu poate urma inca un acord cu Fondul si Comisia. Se termina. Care este garantia investitorilor straini ca in aceasta tara va continua disciplina financiara bugetara? Tinta aderarii la zona euro intr-un interval plauzibil de timp care este 2019 ofera o astfel de garantie", a precizat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Voinea Romania aderare zona euro, #Romania aderare zona euro, #Romania moneda euro, #Romania monea euro 2019 , #ministru delegat pentru buget