Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"

Joi, 14 August 2014, ora 18:12
3263 citiri
Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"
Foto: Gov.ro/Arhiva

Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul", a afirmat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.

Romania a intrat din nou in recesiune

"In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica.

Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere", a spus Liviu Voinea.

Oficialul MFP a apreciat ca este foarte posibila o accelerare a ritmului de crestere economica in a doua jumatate a anului 2014, datorita spatiului fiscal pe care autoritatile il au la dispozitie.

"Deficitul bugetar la sase luni a fost 0,5% din PIB, iar datele preliminare la sapte luni sugereaza un deficit bugetar de 0,27-0,3% din PIB. Pana la 2,2% din PIB (tinta de deficit bugetar pentru anul 2014 - n.r.) este un spatiu fiscal considerabil, care va permite cresterea investitiilor publice.

De asemenea, in zona sectorului privat, la 1 iulie au intrat in vigoare neimpozitarea profitului reinvestit, care ar trebui sa stimuleze investitiile private, si o noua crestere a salariului minim, care ar trebui sa stimuleze consumul privat", a precizat Liviu Voinea.

Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!

Datele statistice

Produsul intern brut in trimestrul II din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (date ajustate sezonier), insa fata de trimestrul similar din anul trecut economia romaneasca a consemnat o crestere de 1,4% (serie ajustata sezonier), potrivit estimarilor "semnal" publicate, joi, de Institutul National de Statistica.

Totodata, datele Eurostat arata o revizie a PIB-ului pentru primul trimestru al anului, care a scazut cu 0,2%, ceea ce inseamna ca tara noastra se afla in recesiune tehnica.

Pe serie bruta, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% in T2 2014 fata de T2 2013.

"In semestrul I 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier", se mai arata in comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Voinea crestere economica, #Voinea scadere PIB , #ministru delegat pentru buget
Comentarii