Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii. La ce diferență de voturi a câștigat UPDATE

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 15:07
9910 citiri
Liz Truss este noul prim-ministru al Marii Britanii. La ce diferență de voturi a câștigat UPDATE
Liz Truss a câștigat campania internă în fața fostului ministru de Finanțe, Rishi Sunak FOTO: Hepta.com

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe, dar și ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și va deveni prim-ministru, scrie BBC.

UPDATE 15.36 Liz Truss a afirmat că este o onoare să fie aleasă în funcţia de lider al Partidului Conservator. Ea a mulţumit membrilor de partid ”pentru organizarea unuia dintre cele mai lungi interviuri de angajare din istorie”, relatează The Guardian, citat de news.ro.

”În timpul acestei campanii, am făcut campanie în calitate de conservator şi voi guverna în calitate de conservator. Şi, prietenii mei, trebuie să arătăm că ne vom îndeplini promisiunile în următorii doi ani”, a adăugat ea.

”Voi oferi un plan îndrăzneţ de reducere a impozitelor şi de creştere a economiei noastre. Mă voi ocupa de criza energetică, de facturile la energie ale oamenilor, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în ceea ce priveşte furnizarea energiei. Şi mă voi ocupa de Serviciul Naţional de Sănătate”, a mai spus noul premier.

”Dar toţi vom livra pentru ţara noastră. Şi mă voi asigura că folosim toate talentele fantastice ale Partidului Conservator, ale membrilor geniali ai Parlamentului şi colegilor noştri, consilierilor noştri fantastici, europarlamentarilor, ale activiştilor şi membrilor noştri din toată ţara. Pentru că, prietenii mei, ştiu că vom reuşi. Şi vom oferi o mare victorie pentru Partidul Conservator în 2024. Vă mulţumim”, a conchis ea.

De asemenea, ea a mulţumit familiei, prietenilor şi susţinătorilor săi şi a adus un omagiu rivalilor săi, în special lui Rishi Sunak.

Noul premier al Marii Britanii i-a mulţumit ”prietenului său, Boris Johnson”.

”Boris, te-ai ocupat de Brexit. L-ai zdrobit pe Jeremy Corbyn, ai lansat vaccinul. Şi l-ai înfruntat pe Vladimir Putin. Ai fost admirat de la Kiev la Carlisle”, a declarat Truss.

”Prieteni şi colegi, vă mulţumesc că v-aţi pus încrederea în mine pentru a conduce marele nostru Partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Terra”, a evocat ea.

Truss a adăugat că viziunea partidului – ”în ceea ce prieşte libertatea, capacitatea de a-ţi controla propria viaţă, impozitele mici, responsabilitatea personală” – rezonează cu publicul. De aceea, Partdul Conservator a câştigat în 2019.

Știre inițială:

Liz Truss îl va înlocui pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unor scandaluri.

Liz Truss a fost aleasă cu 81.326 de voturi, în vreme ce contracandidatul său, Rishi Sunak, favorit la începutul competiției, a fost votat de 60.399 de membri de partid.

Ne reamintim că cei doi şi-au petrecut ultimele şase săptămâni luptându-se pentru a-i convinge pe membrii conservatori că au ceea ce este necesar pentru a conduce partidul - şi ţara - după ce Boris Johnson a demisionat.

Cine este Liz Truss

Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Liz Truss a preluat portofoliul Externelor în cabinetul lui Boris Johnson în septembrie 2021, fiind precedată de Dominic Raab.

A mai deținut portofolii ministeriale în cabinetele conduse de Theresa May (Justiție) și David Cameron (Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale).

Este membru al parlamentului britanic din 2010.

A studiat Filosofia, Politica și Economia la Merton College, în cadrul Universității Oxford, unde a absolvit în 1996.

A lucrat în mediul privat (Shell, Cable & Wireless) înainte de a intra în rândurile Partidului Conservator, în 1996.

În trecut, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea

monarhiei.

Truss și cabinetul său vor conduce Marea Britanie până la următoarele alegeri generale, care urmează să aibă loc în decembrie 2024.

Noul prim-ministru ales va călători marți la în Scoția, la Balmoral, pentru ceremonia de învestire în fața reginei Elisabeta a II-a.

Ce a primis Liz Truss

"Dacă voi fi aleasă, am de gând ca în prima săptămână a administrației mele să stabilesc un plan de acțiune imediat pe facturile la energie și pe furnizarea de energie.

La sfârșitul lunii va veni din partea ministrului meu de finanțe un pachet mai mare de acțiune pe economie în ansamblu”, a spus ea.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Liz Truss, #prim ministru, #Marea Britanie, #inlocuire, #Boris Johnson , #Marea Britanie