Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai bine plătite joburi din România și reprofilările pentru salarii mai mari. „Momentan nu vor fi înlocuite de roboți sau softuri”

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 00:55
3661 citiri
Cele mai bine plătite joburi din România și reprofilările pentru salarii mai mari. „Momentan nu vor fi înlocuite de roboți sau softuri”
Joburile bine plătite sunt și poziții care oferă și stabilitate pe termen lung FOTO Pixabay

În timp ce inflația este în creștere, românii par să caute locuri de muncă mai bine plătite, dar care să ofere și predictibilitate pe termen lung.

Sorina Faier, expert în resurse umane, a explicat pentru Ziare.com fenomenul migrației pe piața muncii. Specialistul a spus că printre joburile bine plătite sunt și poziții care oferă și stabilitate pe termen lung, astfel nu pot fi înlocuite de roboți.

„Printre joburile sigure și bine plătite se numără cele de specialiști IT, medici, avocați, analiști financiari, ingineri proiectanți, manageri de marketing, manageri de proiecte, ingineri de optimizare procese, ingineri din sectorul petrol și gaze, controlori de trafic aerian, piloți.

Aceste joburi momentan nu vor fi înlocuite de roboți sau softuri, dar necesită o învățare și adaptare continuă pentru a ține pasul cu noutățile din piață și noile tehnologii”, a declarat Sorina Faier.

Expertul spune că în IT, de exemplu, nevoia de angajați este de trei ori mai mare decât numărul candidaților.

„Din ce am observat noi din discuțiile cu clienții noștri, cererea pentru aceste roluri este în creștere, iar salariile pe măsură. În IT, de exemplu, cererea este în continuare de trei ori mai mare decât candidații din piață.

Pentru că piața muncii este în continuă schimbare, mai trebuie menționate și joburile care au apărut și care se vor dezvolta ca urmare a evoluției tehnologice. Printre acestea, căutate și bine plătite vor fi rolurile precum Chief Innovation Officer, Chief Technology Officer, Chief Transformation Officer, Chief Sustainability Officer.

La fel, joburile din robotică și cercetare-dezvoltare și, în general, roluri care necesită un grad înalt de calificare, experiență și competențe specializate sunt sigure și bine plătite pe termen lung”, a adăugat Sorina Faier.

Inflația, în creștere

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, cele nealimentare cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Preţurile de consum în luna februarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2023, au crescut cu 0,98%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,85%, al celor nealimentare cu 0,45% şi serviciilor cu 0,70%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 - februarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (martie 2021 - februarie 2022) este 14,9%.

În februarie faţă de ianuarie, cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 6,35%, fructele proaspete, cu 4,88%, cartofii, cu 4,61%, peştele proaspăt, cu 2,78%, brânza, cu 2,26%. Creşteri de preţuri au mai înregistrat ouăle, cu 1,33%, zahărul - 1,23%, laptele - 1,01%, carnea de pasăre - 1,2%, produsele de morărit şi panificaţie - 1,13%, dar şi berea, cu 1,63%.

Ieftiniri în grupa produselor alimentare s-au înregistrat la ulei comestibil, în februarie faţă de ianuarie, cu 1,83%.

La categoria servicii, cea mai mare scumpire, cu 3,55%, în februarie raportat la luna precedentă, s-a consemnat la confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte. Chiriile au crescut cu 1,1%, îngrijirile medicale cu 1,58%, restaurante, cafenele, cantine, cu 1,57%, iar igienă şi cosmetică +1,46%.

Ieftiniri au avut loc la biletele de avion, cu 12,28%, la energia electrică - 1,33%, dar şi termică - 1,06%.

Banca Naţională a României se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.

Joburile care ar putea să dispară odată cu avansul inteligenţei artificiale. Cele patru meserii cu care nu ai cum să dai greş în viitor
Joburile care ar putea să dispară odată cu avansul inteligenţei artificiale. Cele patru meserii cu care nu ai cum să dai greş în viitor
Avansul pe care l-a luat inteligenţa artificială în ultima perioadă îi face pe mulţi să se gândească dacă este un ajutor sau o piedică. S-a tot vorbit şi despre dispariţia unor joburi...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#locuri de munca bine platite, #locuri de munca, #salarii mari, #locuri de munca Romania, #sorina faier, #resurse umane , #stiri sociale