Românii cu două joburi: Cât de mult câştigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 10:56
4223 citiri
Românii cu două joburi: Cât de mult câştigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă
Persoană care a primit o mărire de salariu FOTO Unsplash

Un sondaj eJobs arată că 44,5% dintre participanţi îşi suplimentează veniturile printr-un al doilea job, iar trei din zece lucrează, simultan, de luni până vineri, în două părţi.

eJobs a transmis miercuri, 17 mai, printr-un comunicat de presă, că 44,5% dintre participanţii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România afirmă că au nevoie să îşi suplimenteze veniturile lunare, motiv pentru care au un al doilea job.

Dintre aceştia, 29,5% lucrează, concomitent, în două părţi, de luni până vineri, 11,2% au un job full time de luni până vineri şi unul part time în weekend, 11,6% adaugă, ocazional, proiecte extra, atunci când au nevoie de bani în plus, iar 3,8% lucrează doar part time, însă în mai multe locuri.

„Nu este o surpriză faptul că banii reprezintă principalul motiv pentru care românii îşi iau un al doilea job. Astfel, rezultatele sondajului arată că aproape 6 din 10 respondenţi nu câştigă, de la jobul principal, suficient încât să-şi acopere cheltuielile lunare. Alte motive invocate sunt fie faptul că au nevoie să strângă bani pentru o achiziţie importantă în perioada următoare, fie că ar vrea să schimbe domeniul şi încearcă să lucreze în altă industrie pentru a vedea ce li se potriveşte mai bine ori că sunt la început de carieră, au mult timp liber şi vor să-l folosească pentru a câştiga mai mult. Cumva, dacă ar fi să le includem într-o umbrelă mai mare, aproape toate răspunsurile indică aceeaşi direcţie – câştiguri financiare mai mari”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Întrebaţi cât de mult câştigă în plus cu ajutorul celui de-al doilea job, 38,7% au menţionat un interval cuprins între 20% şi 30% faţă de salariul de la locul de muncă principal, 18,8% îşi suplimentează veniturile cu 30% - 40%, 14,9% cu 40% - 50%, iar 9,9% cu peste 50%. Pentru 13,4%, al doilea job aduce o dublare a salariului, în timp ce 4,3% spun chiar că jobul part time sau de weekend este mai bine plătit decât cel principal.

„Interesant este şi faptul că mai mult de jumătate dintre respondenţi (56,8%) spun că al doilea job este într-un domeniu complet diferit de cel al primului, dar şi că un procent impresionat de 73% au declarat că se simt capabili să lucreze în două locuri pe termen lung. 9,6% ar putea face acest lucru cel mult 6 luni, iar 17,4% o văd ca pe o concesie pe care ar fi dispuşi să o facă maximum un an. Principalele dezavantaje pe care le văd cei care au participat la studiu sunt că nu pot performa la ambele joburi aşa cum ar trebui şi, pe de altă parte, nu mai au timp pentru viaţa personală, dar şi că se simt epuizaţi şi se tem că sănătatea le va fi afectată”, explică Ana Călugăru.

Sondajul mai arată că 46,8% dintre cei care au două joburi ar renunţa la unul dintre ele dacă ar ajunge, într-una din părţi, la un salariu care să acopere cheltuielile lunare pe care le au. De asemenea, 12,1% ar face acest lucru dacă nu ar reuşi să mai menţină un echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi tot atâţi ar rămâne cu un singur job dacă s-ar simţi epuizaţi din punct de vedere fizic şi emoţional.

Totodată, 7,4% au deja planul făcut şi vor renunţa imediat ce vor strânge banii necesari pentru o achiziţie importantă pe care o au programată. La fel de mulţi sunt conştienţi că, dacă nu ar putea lucra de acasă, le-ar fi imposibil să aibă două joburi, în timp ce 21,1% spun că nu există niciun motiv care i-ar putea face să rămână doar cu un singur job.

„Pe lângă cei care deja au două sau mai multe joburi, la sondaj au participat şi angajaţi cu un loc de muncă, dar care recunosc că se gândesc să îl ia şi pe al doilea. 40,8% spun că vor aplica, în perioada următoare, şi pentru al doilea job, în timp ce 34% recunosc că ar avea nevoie de o suplimentare a veniturilor, însă nu ştiu dacă ar putea face volumului crescut de muncă. 25,2% au răspuns că nu intenţionează să facă vreo schimbare din acest punct de vedere”, a mai transmis Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2023, pe un eşantion de 1.350 de respondenţi. 66,6% dintre aceştia ocupă, în prezent, poziţia de salariat fără funcţie de conducere. 31,6% au între 36 şi 45 de ani, 32,8% între 26 şi 35 de ani, 23,6% între 46 şi 55 de ani, 6,1% între 19 şi 25 de ani, 5,7% peste 56 de ani şi 0,2% mai puţin de 18 ani.

Opinie: Decizia CCR dă timp românilor care au fost păcăliți
Opinie: Decizia CCR dă timp românilor care au fost păcăliți
CCR tocmai a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Românii care l-au votat pe Georgescu mai au timp să pună cap la cap postările fanteziste, aiuritoare ale candidatului la funcția de...
Legendarul Garry Kasparov, mesaj clar pentru români: ”Ca rus, este responsabilitatea mea...”
Legendarul Garry Kasparov, mesaj clar pentru români: ”Ca rus, este responsabilitatea mea...”
Legendarul şahist Garry Kasparov, opozant al liderului de la Kremlin, îi îndeamnă pe români, înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, să nu opteze pentru candidatul pentru care...
#locuri de munca Romania, #castiguri suplimentare, #romani, #bani in plus, #joburi , #salariu
  1. O tânără de 24 de ani a murit în tramvai după ce s-a simțit brusc rău. Primele informații despre tragedie
  2. Mărturia unei britanice care a ajuns victima lui Gregorian Bivolaru. A fost dusă legată la ochi, la Paris, pentru a-l întâlni pe guru
  3. Alimentele care ne ajută să avem o memorie mai bună. Medic: „Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită”
  4. O fetiţă de 12 ani, grav rănită în timp ce traversa pe trecerea de pietoni. Unde a avut loc accidentul
  5. Bărbat arestat pentru trafic de substanțe psihoactive. Era deja sub control judiciar. Cum a fost prins VIDEO
  6. Trei tineri pregăteau un atentat în Germania. Își cumpăraseră deja armă și muniție. Au fost prinși la timp. Doi erau de origine libaneză, al treilea era de origine turcă
  7. Un rus a fost condamnat la închisoare după ce a rupt afișe de recrutare. Autoritățile i-au confiscat și bicicleta VIDEO
  8. Președintele brazilian Lula da Silva a fost operat pe creier după ce a căzut la duș. Ce spun medicii
  9. România riscă pene de curent din cauza dependenței importurilor de energie. Care ar fi soluția: "Am putea în mod teoretic acum să nu importăm nimic"
  10. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu din nou în faţa judecătorilor în trei procese de corupţie, fraudă şi abuz de încredere: ”Nu fug”