Economia a creat femeia

Sambata, 21 August 2010, ora 12:28
1734 citiri
Economia a creat femeia
Foto: dreamstime.com

Peste cinci ani, cand economia mondiala se va stabiliza, unul din sase barbati isi va pierde locul de munca in favoarea unei femei, este de parere consilierul pe probleme economice al presedintelui american Barack Obama, Larry Summers. Si asta pentru ca barbatii se adapteaza greu schimbarilor care au loc la nivel global, iar atunci America nu va mai avea nimic sa le ofere.

Daca vor fi norocosi, ei vor avea insa o sotie care sa ii intretina, comenteaza jurnalistii de la Le Monde.

Din cele 11 milioane de locuri de munca pierdute din decembrie 2007 in America, 66% erau ocupate de barbati, in conditiile in care si asa barbatii constituie numai 54% din forta de munca. In economia moderna, problema ocuparii unui loc de munca este mai mult masculina. In 1970, femeile aduceau doar 6% din venitul familiei americane, insa in prezent ele au un aport de 42,2%. Daca se va pastra ritmul, balanta se va inclina in 2019.

Totodata, pentru prima data in istorie, printre absolventii de studii superiore intre 30-44 de ani, exista mai multe femei decat barbati.

Un studiu de la Columbia Business School efectuat pe 1.500 de intreprinderi in perioada 1992 si 2006, cele care aveau mai multe femei angajate au avut mai mult succes. Companiile care intampina dificultati sunt cele care au mai multi angajati barbati si se intalnesc in domenii precum constructii sau metalurgie.

Intr-un top de 15 domenii care vor crea joburi in urmatorii zece ani, doar doua - informatica si paza- sunt destinate mai ales sexului masculin. In celelalte treisprezece domenii de viitor, cum ar fi asistenta medicala, asistenta la domiciliu etc, femeile sunt deja in fata.

In ceea ce priveste functiile de management, femeile ocupa deja 51,4%, avand o evolutie spectaculoasa din 1980, cand inregistrat doar 26,1%. In domeniul banci-asigurari ele ocupa 54% dintre functii. Tot femeile reprezinta 45% din partenerii firmelor de avocatura si o treime dintre medici. Toate aceste proportii sunt in crestere rapida. Numarul de intreprinderi create de femei in ultimii zece ani au crescut de doua ori fata de media nationala.

Cei mai multi absolventi de studii superioare sunt femei

Datele mai arata ca 6 din 10 studenti care si-au dat licenta licenta in 2010 sunt femei. Ele constituie, de asemenea, 60% dintre cei care au obtinut o diploma de masterat, 50% din cele care s-au licentiat in drept si medicina si 42% din cei care au MBA.

Nancy Koehn, profesor la celebra Harvard Business School sustine ca "asistam la inceputul unui tsunami, caci femeile vor profita de urmatoarele locuri de munca ce se vor crea in urmatorii cincisprezece ani".

Totusi, realisti fiind, femeile nu reprezinta decat 3% dintre directorii executivi. Insa cresterea salariilor femeilor a fost cu 43% mai mare decat cea a barbatilor, in 2009. Si, mai ales in economia post-industriala, indiferent de marimea si puterea pe care o au barbatii asupra productiei capitaliste, "atributele cele mai apreciate sunt inteligenta sociale, capacitatea de comunicare si concentrarea", atribute care predomina cele mai putin in randul barbatilor.

Stereotipurile de manager de stil vechi - dominat de un sentiment de comanda, de auto-control, rationalitate si cu apetit pentru risc - a fost eliminat de criza. In domenii precum finante, constructii sau auto, sectoare in care a dictat "stapanul", a aparut omul "irational". Acest "stapan" a fost cel care credea ca bula imobiliara va dura o mie de ani si ca masina americana nu se va schimba.

Astazi, in marile scoli de management este la moda sa se promoveze conceptul de "leadership sensibil". "Nu spui niciodata studentilor 'Extindeti-va partea feminina', dar acest lucru este clar", a declarat Jamie Ladge, profesor in Administrarea Afacerilor. Calitatile care descriu azi managerul "bun" sunt capacitatea de a "antrena" pe altii, de a-i motiva, de a oferi posibilitatea de a avea mai multe moduri de a-si exprima creativitatea, fara a da ordine.

Barbatii se regasesc in toate astea? Nu, pentru ca sunt incapabili sa se adapteze. Reprezentantii sexului masculin sunt mai putin capabili sa raspunda la provocari, sa adopte atitudini noi, potrivit lui Jacqueline King, de la Consiliul American al Educatiei. Din toate aceste motive, si nu numai, lumea are nevoie de femei.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#munca femei, #femei putere, #femei lider , #abilitati