Ce apreciaza tinerii la un loc de munca. Surprinzator, nu sunt banii - studiu

Miercuri, 20 August 2014, ora 07:53
3245 citiri
Ce apreciaza tinerii la un loc de munca. Surprinzator, nu sunt banii - studiu

Tinerii romani in cautarea unui loc de munca sunt interesati mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii si de siguranta locului de munca decat de pachetul salarial oferit.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat la Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov de Targul de Cariere, o retea de evenimente pe aceasta tema din Romania si Republica Moldova.

In functie de orasul de provenienta, exista insa si diferentieri intre optiunile candidatilor la un loc de munca, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Lupta pentru joburi din Romania: Ce ar vrea tinerii sa faca si ce li se ofera

Astfel, calitatea conditiilor de munca (birou propriu, spatii de recreere etc.) este considerata "foarte importanta" de 61% dintre repondentii din Sibiu, fata de 32% dintre ieseni si 28% dintre clujeni.

Pe de alta parte, sibienii valorizeaza mai putin existenta programelor de dezvoltare a angajatilor - traininguri si team building-uri: 25% dintre repondentii din Sibiu considera ca acestea sunt "foarte importante", fata de 40% dintre brasoveni, 42% dintre ieseni si 52% dintre clujeni.

Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importanta pentru toti potentialii angajati intervievati, raspunsurile de "foarte important" ocupand o pondere de 63-64% in toate orasele vizate. Este "foarte importanta" si siguranta locului de munca - 54% dintre sibieni, 63% dintre brasoveni si ieseni si 66% dintre clujeni au notat aceasta optiune in chestionare.

Despre bani

In ceea ce priveste pachetul salarial (incluzand salariul si bonusurile de tip telefon, laptop, masina de serviciu, asigurare de viata), repondentii din Sibiu sunt cel mai interesati de acesta - 71% il considera "foarte important", fata de 48% dintre clujeni si 40% dintre ieseni si brasoveni.

La cealalta extrema, sibienii valorizeaza cel mai putin posibilitatea de a promova - doar 39% dintre ei considera ca e "foarte important", fata de 63% dintre clujeni si 52% dintre ieseni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai putin interesati de antreprenoriat: 33% dintre repondenti declara ca intentioneaza sa-si deschida propria afacere in urmatorii doi ani, fata de 83% dintre ieseni.

Clujenii si brasovenii se situeaza la mijloc: 44% in Cluj si 42% in Brasov.

Tinerii vor si viata personala

Studiul mai arata ca tinerii in cautarea unui loc de munca sunt tot mai putin dispusi sa isi sacrifice viata personala pentru a face cariera - doar 28% dintre clujeni considera ca aceasta afirmatie li se potriveste, alaturi de 34% dintre ieseni, 36% dintre brasoveni si 38% dintre sibieni.

Intrebati la ce distanta de actualul domiciliu ar fi dispusi sa se mute pentru un loc de munca ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii prefera fie distantele scurte, sub 100 de kilometri, fie o alta tara. 48% dintre brasoveni s-ar muta in strainatate, in timp ce sibienii sunt cel mai legati de oras - 26% nu sunt dispusi sa se mute nici pentru venituri mai mari.

La capitolul "ore suplimentare", cei mai multi sunt dispusi sa le desfasoare doar daca le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesionala - intre 58% si 70%, in functie de oras. Doar pentru beneficii materiale ar face ore suplimentare 11-17% dintre repondenti, iar daca ii ajuta in dezvoltarea profesionala - 10-12%.

Studiul se bazeaza pe 721 de chestionare completate de participantii la editiile din primavara acestui an ale Targului de Cariere din Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov.

In total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, absolventi de facultate sau in ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.

C.P.

Citeste si:
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Capitalele lumii care „au furat” Crăciunul cu taxe de intrare la târgul de sărbători. Cum se compară ofertele lor cu cea din București
Târgul de Crăciun din București a pornit într-o nouă ediție, după ce anul trecut acesta a fost anulat din cauza restricțiilor pandemice. Spre deosebire de anii anteriori, bucureștenii...
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...