Ziare.com

Ce nu are voie angajatorul roman sa intrebe la interviu

de Camelia Sisea
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 07:47

   

Ce nu are voie angajatorul roman sa intrebe la interviu
In mod legitim, angajatorul incearca sa afle la interviu cat mai multe informatii despre persoana care ii solicita o slujba.

Aparent banale, o parte dintre intrebarile adresate cu aceasta ocazie nu sunt tocmai in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Ioana Popa, consultant legislatia muncii si consilier in cariera, ne spune in continuare care sunt intrebarile "interzise" in timpul interviului de angajare si ce masuri pot lua persoanele confruntate cu situatii discriminatorii.

Exista o serie de intrebari pe care angajatorul nu ar trebui sa le adreseze intr-un interviu de selectie si pe baza carora sa decida asupra angajarii respectivei persoane.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In foarte multe tari, inclusiv in Romania, intrebarile legate de religie, stare civila, varsta, rasa, interese politice, starea de sanatate sau chiar orientare sexuala au caracater discriminatoriu, includerea lor intr-un interviu de recrutare fiind interzisa prin lege. Iar angajatorul care nu respecta aceste lucruri poate fi pus inclusiv in situatia de a plati daune morale persoanei respective.

"Esti casatorit/divortat?", "Cati copii ai?", "Parintii tai cu ce se ocupa?". "Unde te-ai nascut?" "Ce nationalitate ai?", "Fumezi?" sau "Intentionezi sa ai un copil?" - sunt doar o parte dintre intrebarile care, desi discriminatorii, apar adesea intr-un interviu de angajare.

Destul de multi candidati dezvaluie aceste informatii chiar de la momentul construirii CV-ului si trebuie sa recunoastem ca nici portalurile de joburi, cel putin in Romania, nu ii ajuta prea mult in acest sens. Pentru ca printre rubricile considerate obligatorii de completat pe aceste portaluri se numara data nasterii, sexul si uneori chiar starea civila, desi sunt considerate discriminatorii.

In Romania exista doua legi importante care protejeaza salariatii in fata situatiilor cu caracter discriminator, si anume Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati si Ordonanta nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, o parte dintre prevederi fiind preluate si in Codul muncii - legea 53/2003.

Practic, Legea nr 202/2002 interzice discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex la locul munca, referitoare la ocuparea posturilor vacante, salarii si alte beneficii, informare si consiliere, promovare etc.

Aceeasi lege prevede insa si exceptii de la regula, si anume in cazul acelor locuri de munca unde, datorita naturii sau condiitilor particulare de prestare a muncii, prevazute de lege, particularitatile de sex sunt determinante. Preotul, de exemplu, va fi intotdeauna barbat pentru ca asa prevede datina ortodoxa.

Conform aceluiasi act normativ, angajatorului ii este interzis sa-i solicite unei candidate teste de sarcina la angajare. Sunt si cateva situatii de exceptie, cand angajatorul poate cere aceste teste. De exemplu, in Codul muncii gasim precizat ca femeile insarcinate nu au voie sa lucreze in ture de noapte sau sa efectueze ore suplimentare. La fel cum nu pot lucra in conditii toxice, cu substante nocive sau in alte conditii de risc.

OUG 137/2000, pe de alta parte, cuprinde o lista destul de lunga a criteriilor care pot fi considerate discriminatorii in cazul unui proces de angajare. Printre acestea regasim ca fiind discriminatorie respingerea unei persoane la angajare pe baza unei dizabilitati, etniei, varstei, religiei, a orientarii sexuale sau chiar a faptului ca persoana respectiva este seropozitiva.

Exista si situatii de exceptie, in care locul de munca impune existenta anumitor aptitudini fizice si cand nu putem vorbi de discriminare. Un exemplu ar fi refuzul de incadrare a unei persoane cu deficiente grave de auz pe un post de vanzari prin telefon.

Din pacate am intalnit in practica situatii de discriminare la angajare, majoritatea avand la baza criterii precum varsta, rasa, uneori chiar sex. O situatie frecventa este cea a femeilor insarcinate carora li se refuza angajarea din pricina starii lor fiziologice si chiar a celor revenite din crestere copil, care sunt puse in fata situatiei de a ramane fara loc de munca intr-un mod abuziv.

Chiar si femeile casatorite, dar care nu au copii se confrunta cu situatii de discriminare la angajare, mai ales cele care au implinit deja 30 de ani. Iar daca raman insarcinate dupa angajare, apar tot felul de incercari din partea angajatorilor de a inceta colaborarea cu o astfel de salariata, ca urmare a aparitiei sarcinii.

O alta situatie tot mai des intalnita in ultimii ani este cea a refuzului companiilor de a angaja persoane cu varsta sub 30 de ani si peste 45 de ani. De-a lungul experientei mele de recrutor m-am confruntat si cu astfel de situatii, de a-mi fi respinsi candidati pe criterii de sex sau varsta.

Sigur ca cei care se confrunta cu astfel de situatii pot sa mearga la Centrul National de Combatere a Discriminarii, cu toate dovezile care le pot sustine cauza, unii dintre ei ajungand chiar in instanta de judecata.

Ioana Popa - Consultant Resurse Umane
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu avem suficiente locuri de munca,

Context in care angajatorul isi permite sa intrebe orice iar candidatii se gandesc la responsabilitatile familiale si nu la intrebarile incomode. Vorbim doar asa, de dragul vorbelor....

 

"Nu avem suficiente locuri de munca" IN TARA!Deci, cautati pe AFARA!

Cresterea numarului locurilor de munca este o consecinta a cresterii economice (in mediul privat, desigur). Artificial, se poate umfla (asa cum s-a facut deja) aparatul de stat: de la femei de servici pina la parlamentari si ministri......asta e!!

Inspectoratul de Munca din Romania DOARME...

La I.T.M. sunt angajatii care nu stiu legea si ca pot da amenzi cu sutele pe zi la firme care isi bat joc de angajati. In cel mult 1 an vor mai pleca din Romania 500,000 persoane apte de munca si dupa aceea PATRONI vor avea grija de ANGAJATII LOR. In Romania sunt salariile mici dar pretentile firmelor sunt maxime si nu mai spun de firmele care nu vor sa isi plateasca salariatii dupa 2-3 luni de munca.

Nu se practica doar in Romania

Stai linistit ca se practica si inafara. Teoretic ai voie sa eviti raspunsul la astfel de intrebari, dar cati o fac? Anul trecut am fost la un interviu (nu in Romania) si inafara de intrebarea referitoare la fumat, am raspuns la toate celelalte. Nu se practica, evident, peste tot, dar la firme unde profitul e vital nu e surprinzator (si asta nu depinde de tara).
Angajatorul va prefera intotdeauna candidatii foarte tineri fara copii sau candidatii la 40 cu copii suficient de mari. Altfel te trezesti ca in sezon de gripa angajatul sta acasa o saptamana pentru el si inca 2-3 saptamani pentru ca sunt copiii bolnavi. E corect? Depinde in pielea cui te pui, a angajatului, a angajatorului sau a colegului care are de doua ori mai mult de lucru.

Numai ANGAJAT (Sclav Salariat) sa NU fii ...

NICIODATA NU am fost.
GREU, fff GREU, da' a MERITAT ...
La firea MEA, facem INFARCT fata cu Prostia Sefilor din ROMANIA.
Majoritatea.
Si, NU este obligatoriu sa fie PROSTI din Nascare ...
SE Fac.
Se iau dupa Modele de Succesuri.

Exemplul cu Gripa Copiilor este PLIN de Consecinte ...
NU am Vreme acum ...
Ideea este ca STATUL sa se ocupe de Copiii MICI.
Io tin Minte ca eram la CRESA lu' 23 August ...
Saptamanal si erau Conditiuni CA_de_INCEPUT de Comunism ...
Excelente ...

DUPA s-au cam stricat ...
Alta Idee esrte ca sa se propage in Mase Ideile de HRANIRE, adica Alimente consumate in Stare NATURALA, far' de Agresare TERMICA si AMESTEC ...

NU ar mai fi Gripe la Copii.
Se contamineaza de Spirituu' COCALAR ...

MULTE alte ideri as avea relativ la Organizarea UMANA a Muncii si, mai ales, a Repartitiei Rezultatelor.

Sa fie multumita SI Lacomia, MOTORUL progresului
Sa fie multumita si Demnitatea Personala, SOCIALA si Materiala a LUCRATORILOR Simpli ...

Da' "ESTE" Neshte Dreaqqcckks in Lume, CCARE o spurca ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor