In ce domenii se fac angajari si cum am ajuns sclavii companiilor straine Interviu

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:40
8874 citiri
In ce domenii se fac angajari si cum am ajuns sclavii companiilor straine Interviu

Intr-o Romanie lovita de criza, in care se fac concedieri in masa si este greu sa te mai angajezi, exista totusi cateva domenii care reusesc sa fie infloritoare si in aceasta perioada dificila.

Dana Ioana Mazilu, Corporate Relationship Manager, si Mihaela Ana Maria Modrogan, Business Unit Manager de la compania de recrutare UPA Solutions, au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este esentiala cunoasterea limbilor straine pentru a-ti gasi usor un loc de munca.

Persoanele cu handicap, muncitori viabili - Cum putem elimina discriminarea in companii - Interviu

In plus, ele ne-au precizat care sunt sectoarele in care se fac cele mai multe angajari in aceasta perioada, care este motivul "exportului de creiere" si cum au ajuns romanii sa depinda de companiile straine.

Care este domeniul-vedeta in care se fac cele mai multe angajari in aceasta perioada? Pe ce trebuie sa se axeze o persoana in cautarea unui loc de munca?

Trebuie sa se axeze foarte mult pe limbi straine, pentru ca la ora actuala ele domina piata muncii, deoarece in tara asta daca nu ai aceste cunostinte, nu prea produci. Aceasta este realitatea si cu cat stii mai bine o limba straina, cu cat este ea mai "ciudata" (croata, japoneza, de exemplu), cu atat beneficiile salariale sunt mai mari si le e mai usor sa isi gaseasca un loc de munca.

Care sunt si alte domenii in care poti avea succes sa te angajezi relativ rapid?

In afara de limbile straine, care reprezinta domeniul-vedeta, in sensul in care iti poti gasi relativ usor un loc de munca, pe un salariu decent, mai merge bine si partea de Business Process Operations, adica partea de call-center, pentru ca asta se cere la ora actuala, la fel de bine merge si IT-ul, insa aceasta piata ajunge deja la o suprasaturare cu specialisti, ei sunt in glorie si isi permit sa faca selectii.

Nu se mai fac angajari in domeniul financiar, nici pe marketing si comunicare, resursele umane se afla pe linia de subzistenta, pentru ca nu se deschid companii noi.

Ce le recomandati tinerilor sa faca, avand in vedere ca ei au fost una din categoriile varsta cele mai lovite de criza?

Tinerii ar trebui sa se gandeasca foarte clar ce isi doresc pentru viitor, ce facultati vor sa urmeze, pentru ca nu pot urma niste cursuri si apoi se se axeze pe cu totul alte domenii. Tocmai din acest motiv nu avem specialisti in multe domenii. Ii sfatuiesc pe tineri ca inca din timpul liceului sa mearga la orele tinute in facultati, daca au posibilitatea, sau macar sa citeasca programa. In plus, trebuie sa se gandeasca ce vor face dupa facultate, in ce domenii vor sa lucreze si abia apoi sa se inscrie la o universitate.

Ulterior, in timpul facultatii, e indicat sa participe la tot felul de programe de voluntariat, pentru ca acestea te aduc in contact cu tot felul de oameni, cu un program fix, cu deadline-uri etc. Dupa aceea, pot sa faca si intershipuri si sa vorbeasca cu profesorii pentru a-i indruma in acest sens, pentru ca sa guste din meseria pe care vor sa o faca.

Dar persoanele de peste 40 de ani? Lor le este si mai greu sa isi gaseasca ceva de munca...

Referitor la persoanele peste 40 de ani, pot sa spun ca ma doare sa precizez ca pe acesti oameni nu ii mai angajeaza nimeni. Stiu ca poate parea dur, dar cred ca sunt perceputi de catre companii ca niste sosete ciuruite care trebuie aruncate la gunoi. Ei deja au fost multi ani in campul muncii si nimeni nu incearca sa ii integreze si sa le acorde o sansa. Exista persoane mai in varsta care vorbesc foarte bine limbi straine, insa nu se descurca cu calculatorul si nimeni nu a fost deschis sa le ofere o perioada de training. Noi lucram, insa, la un astfel de proiect.

Ideal ar fi ca aceste persoane sa fie "rebranduite", sa vedem ce stiu sa faca si care le sunt atuurile. In plus, trebuie schimbata si mentalitatea conducerii companiilor, care trebuie sa invete ca si omul de 40-50 de ani stie sa lucreze. In plus, trebuie sa incercam sa ii recalificam, adica sa ne uitam pe piata munci sa vedem ce se cere, la nivelul studiilor pe care le are si sa incercam sa il plasam la un loc de munca, prin recalificare.

Problema este si varsta de pensionare, care ar trebui micsorata. Mi se pare nejustificat, e normal ca la 50 de ani sa se iasa la pensie, ca sa se bucure in continuare de viata si de roadele muncii sale.

De ce pleaca specialistii din Romania? Care este motivul exportului masiv de creiere?

Noi nu platim corespunzator, pana la urma totul se rezuma la bani. In conditiile in care, de exemplu, un medic a studiat multi ani, imbatraneste in facultate, iar in Romania i se ofera doar 8 milioane de lei pe luna. E absolut normal sa plece din tara.

Ei pleaca pentru ca nu sunt apreciati, nu sunt promovati, toata lumea ii blameaza in Romania, iar sistemul romanesc este precar. Toate acestea sunt total diferite fata de ceea ce se intampla in alte tari.

Care sunt problemele sistemului actual de invatamant?

Marea problema a sistemului de invatamant actual este lipsa scolilor de meserii. Ai terminat un liceu, trebuie sa stii o meserie. E ok sa fie 5 scoli de limbi straine, 5 scoli de stiinte reale, dar sa fie si cateva de meserii. Inainte erau astfel de institutii care erau bune, iar acum vedem ca fara ele exista multe firme care dau faliment, din lipsa de personal.

Important este si faptul ca din facultati sa iasa oameni care sa stie meseria respectiva, nu trebuie sa conteze cati intra, ci cati ies. Nu trebuie sa mai fie vorba de relatii, bani sau copiat, ci strict de ce cunostinte acumulezi.

Ce cauta companiile straine in Romania si de ce vin sa investeasca la noi?

Cauta sa faca business in Romania, La noi totul este mai ieftin, spatiul, utilitatile, forta de munca, absolut tot.

Taxele sunt suficient de mari, dar exista si modalitati prin care sa le eviti, dar cred ca suntem mai manipulabili decat ne place sa credem, "calitatea" asta a romanului de a fi sclavi. Noi suntem foarte multumiti ca nu suntem in stare sa ne cream propriile locuri de munca, ceea ce este o limitare pe care ne-am impus-o singuri.

Am ajuns sa veneram acest lucru, iar tot asa procedam si cu companiile straine. Chestia asta cred ca a inceput sa le placa si cred ca romanii cumpara orice, romanul isi cumpara un Mercedez sau BMW chiar daca are salariul minim pe economie, isi face credit si tot isi ia o masina. De aceea, suntem o piata buna de desfacere. Ma intreb cum e mai bine...

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#locuri munca Romania, #angajari firme Romania, #oportunitati angajari Romania, #tineri locuri munca, #piata muncii Romania criza , #angajari
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
"Ciudata" asta de Croată, nu-i Moldoveneasca Sârbilor?